ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι «Χρυσοί Δράκοι» στο Wall Gallery του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου

«Ελπίζω, επίσης, ότι οι ασθενείς στο νοσοκομείο θα βιώσουν συναισθήματα χαράς και θαυμασμού, όταν θα βλέπουν τις φωτογραφίες μου», δήλωσε ο φωτογράφος Ευγένιος Κίτσιος

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η παραμονή σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα είναι μια επίπονη διαδικασία τόσο για τον ασθενή, όσο και για τους συνοδούς του, και φυσικά ένας καθημερινός αγώνας για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η νοσηλεία ασθενών που αναγκάζονται να παραμένουν για μακρά χρονικά διαστήματα εντός του νοσοκομείου είναι ακόμη πιο δύσκολη, έτσι οποιοσδήποτε τρόπος υπάρχει που μαλακώνει την τραχύτητα των ημερών εκείνων είναι ευπρόσδεκτος. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι και ο θεσμός του «Wall Gallery». Το «The Wall Gallery» που έχει πλέον καθιερωθεί σε θεσμό αναδεικνύει τους εξωτερικούς τοίχους του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, στη Λευκωσία, και τους μεταμορφώνει σε μόνιμο εικαστικό χώρο, ευαισθητοποιώντας τον κόσμο για τον καρκίνο και δίνοντας μηνύματα αισιοδοξίας στους ασθενείς του Κέντρου.

Ο φωτογράφος Ευγένιος Κίτσιος που είχε συμμετάσχει στο πρότζεκτ είχε πει στην «Κ» ότι στόχος του ήταν να πυροδοτηθεί μία συναισθηματική «αντίδραση», όταν κάποιος αντικρίζει τη δουλειά του, «Ελπίζω, επίσης, ότι οι ασθενείς στο νοσοκομείο θα βιώσουν συναισθήματα χαράς και θαυμασμού, όταν θα βλέπουν τις φωτογραφίες μου, ας ανάψουν αυτές ένα φως στους ανθρώπους που για τις μάχες που παλεύουν». Τα ίδια μηνύματα θέλει να αφήσει και ο κοσμοπολίτης εικονογράφος Κωνσταντίνος Χατζηδηµήτρη, ο οποίος ξεδιπλώνει το ταλέντο του με τους «Χρυσούς Δράκους», στους εξωτερικούς τοίχους του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου. Ο Κωνσταντίνος Χατζηδηµήτρη με εύστοχο και αλληγορικό τρόπο αφήνει το αποτύπωμά του με το έργο «Χρυσοί Δράκοι». Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε έναν ιαπωνικό μύθο με ένα κοπάδι ψαριών koi. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον μύθο, ένα κοπάδι ψαριών koi κολυμπούσε αντίθετα στο ρεύμα του Κίτρινου ποταμού. Η προσπάθειά τους να νικήσουν το ρεύμα, τα έκανε τόσο δυνατά, που τελικά έφτασαν στο τέλος του, όπου συνάντησαν έναν ψηλό καταρράκτη. Πολλά από τα ψάρια τότε στράφηκαν πίσω. Ένα όμως, επέμεινε. Προσπαθούσε να συνεχίσει το ταξίδι του μέχρι την κορυφή του καταρράκτη, ακόμα κι όταν δαιμόνια τον δυνάμωναν για να χλευάσουν την προσπάθεια του απλού αλλά ηρωικού koi να φτάσει μέχρι την κορυφή. Μετά από 100 χρόνια προσπάθειας, όμως, τα κατάφερε. Το έργο έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

Ο Κωνσταντίνος Χατζηδημήτρη σπούδασε Καλές Τέχνες στη Ρώμη και κατέχει μεταπτυχιακό από Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Έχει ζήσει και δουλέψει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και έχει επηρεαστεί έντονα από αυτές. Οι δουλειές του έχουν διακριθεί στα «Pygmalion Design & Advertising Awards» και σε ευρωπαϊκές ηλεκτρονικές πλατφόρµες.

«The Wall Gallery»

Η υπαίθρια έκθεση «The Wall Gallery» έχει ήδη μετατρέψει τον εξωτερικό χώρο του θεραπευτικού κέντρου σε μόνιμο εικαστικό χώρο με έργα καταξιωμένων Κυπρίων καλλιτεχνών και στοχεύει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τον καρκίνο, δίνοντας χώρο στους εικαστικούς να εκφράσουν την κοινωνική τους αλληλεγγύη και να προσφέρουν ηθική στήριξη μέσω της τέχνης. Το «The Wall Gallery» είναι το αποτέλεσμα έρευνας η οποία διεξήχθη από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ABR – Alternative Brains Rule, με την ευγενή και διαχρονική στήριξη της Τράπεζας Κύπρου, ως απάντηση στην ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας διαμονής των ασθενών του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία. Προηγήθηκαν εκθέσεις φωτογραφιών των διακεκριμένων φωτογράφων Silvio Augusto Rusmigo και Eugene Kitsios, με θέμα το μεγαλείο της φύσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ζωγραφίζω για την UNICEF

Ζωγραφίζω για την UNICEF

Οι διοργανωτές έχουν μεριμνήσει να τοποθετηθούν πινακίδες μετά την έξοδο Σταυροβουνίου που θα οδηγούν στο διαμορφωμένο χώρο ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ανέβαλε την επανεκκίνησή του το Μουσείο της Πόλης της Νέας Υόρκης, κατόπιν απόφασης του κυβερνήτη της πολιτείας

Εικαστικά στον κόσμο

Ο δήμος της Νέας Υόρκης πέρασε στην τέταρτη και τελευταία φάση του σχεδίου επιστροφής στους προ καραντίνας ρυθμούς
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ