ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα πάνινα παπούτσια μπαίνουν στο μουσείο

Η επιτυχημένη έκθεση «Sneakers Unboxed: Studio to Street», παρουσιάζεται στο Design Museum του Λονδίνου

Kathimerini.gr

ΤΗΣ ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥΣ

Για κάποιους είναι απλώς ένα παπούτσι, αυτό που προστατεύει το πόδι από τις σκληρές συνθήκες του δρόμου. Είναι μαλακό, άνετο, έχει το αγαπημένο τους χρώμα κι, επιπλέον, μπορούν να διαλέξουν αν θα έχει κορδόνια, velcro ή αν απλώς θα γλιστρούν μέσα το πόδι τους – η μεγαλύτερη ευκολία! Στο ελληνικό τους παρελθόν τα υφασμάτινα αθλητικά παπούτσια λέγονταν «ελβιέλες», ήταν φθηνά και αναλώσιμα: όταν το ύφασμα φθαρεί, τα πετάς και παίρνεις άλλα.

Από εκείνη την εποχή, τα πάνινα παπούτσια έχουν διανύσει πολύ δρόμο με τεράστια επιτυχία. Ως σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης στολής του ανθρώπου της πόλης, αντικείμενα στα οποία συναντιούνται η τεχνολογική καινοτομία, το μάρκετινγκ, η καταναλωτική μανία και το ντιζάιν, τα αθλητικά παπούτσια μπορούν να αποτελέσουν το θέμα μιας έκθεσης όπως η πολύ επιτυχημένη «Sneakers Unboxed: Studio to Street», που παρουσιάζεται στο Design Museum του Λονδίνου. Zούμε στην εποχή τους, και όπως έδειξε η έκθεση τα sneakers αποτελούν έκφραση της σύγχρονης pop κουλτούρας, διαχωρίζουν αστικές «φυλές» ακόμη και κοινωνικές τάξεις, χαρακτηρίζουν τους λάτρεις ενός μουσικού είδους ή καλλιτεχνικού κινήματος και, βεβαίως, βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις. Ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να εξερευνήσει πολλές πτυχές του «πολιτισμού» των αθλητικών παπουτσιών ανακαλύπτοντας τα στοιχεία που στη διάρκεια μιας, το πολύ δύο δεκαετιών, μετέτρεψαν ένα καθημερινό χρηστικό αντικείμενο σε συλλεκτικό απόκτημα. Χιλιάδες νέα μοντέλα, σχέδια και χρώματα κυκλοφορούν κάθε χρόνο στην αγορά, για να συμβαδίσουν με την τρελή ζήτηση των καταναλωτών. Οσο για την τελευταία πενταετία, η κουλτούρα της νεολαίας έγινε η κινητήρια δύναμη που ώθησε την παραγωγή σε τεράστια ανάπτυξη.

Ενυπόγραφα μοντέλα, αποκλειστικά σχέδια, επώνυμα προϊόντα οίκων της υψηλής μόδας, τα sneakers είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους και καινοτόμα ώστε αποτελούν την αιχμή μιας βιομηχανίας που αξίζει εκατομμύρια και αναπτύσσεται με άλματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των New York Times, το συγκεκριμένο προϊόν αποφέρει περίπου 115 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στον κλάδο της μόδας. Η δε ανάπτυξη της αγοράς χρηματοδοτεί την έρευνα και την εφαρμογή των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων στον κλάδο των αθλητικών παπουτσιών και επενδύει στην οικολογική ανάπτυξη και στη βιωσιμότητα. Για όσους αναρωτιούνται αν τα αθλητικά παπούτσια αξίζει να μπουν στα μουσεία ως είδος τέχνης, η επιμελήτρια της έκθεσης, Λιγκάγια Σαλαζάρ, απαντά με ειλικρίνεια: «Πολλοί νέοι άνθρωποι ίσως εκτιμούν περισσότερο τα sneakers τους από έναν πίνακα του Ματίς». Εως τις 24/10.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση