ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τελέστηκαν τα εγκαίνια του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή

Στεγάζει εξαιρετικά έργα από τον 16ο αιώνα μέχρι το 1993

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τελέστηκαν την Τρίτη τα εγκαίνια του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, που στεγάζει εξαιρετικά έργα από τον 16ο αιώνα μέχρι το 1993. Το Μουσείο ξεκινά την προσφορά του με την έκθεση «Από τον Dürer στον Κάνθο», που δείχνει το ευρύ χρονικό φάσμα της χαρακτικής, με έργα από την αυγή του 16ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1980, από διάφορες χώρες.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος σημείωσε ότι το νέο μουσείο «έρχεται να προστεθεί σε εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν, δημιουργούν και καθορίζουν τη Λευκωσία ως πρωτεύουσα πολιτισμού για την Κύπρο και για την ευρύτερη περιοχή». Ο Χαμπής Τσαγγάρης, μιλώντας στην κυπριακή διάλεκτο, ανέφερε ότι «η συλλογή της Εταιρείας Σχολή-Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή εν παραπάνω που τέσσερις σ̆ιλλιάες έργα χαρακτικής που ούλλον τον κόσμον».

Είπε, επίσης, ότι το μουσείο θα αρχίσει κανονικά τη λειτουργία του τον Μάιο του 2020, «με μόνιμες ετήσιες εκθέσεις, εναλασσόμενες θεματικές εκθέσεις, τιμητικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα τζ̆ι εργαστήρια χαρακτικής για μιτσ̆ούς τζ̆αι μιάλους», και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για να εξοπλιστεί το εργαστήρι.

Στα εγκαίνια παρευρεθήκαν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, εκπρόσωπος του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εκπρόσωπος του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εκ μέρους του Υπουργού, βουλευτές, η Έλση Χριστόφια και πλήθος κόσμου, εκτιμητές του έργου του Χαμπή. Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τη μοναδική φωνή του Μιχάλη Ττερλικκά και τη μελωδική μουσική του Ευαγόρα Καραγιώργη. Το Μουσείο είναι ανοικτό από Τρίτη μέχρι Κυριακή από τις 10:00 μέχρι τις 16:00.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση