ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ΕΚΑΤΕ καταγγέλλει παρατυπίες σε διαγωνισμό εμπλουτισμού δημοσίου κτηρίου με έργα τέχνης

Μετά από παράπονα πολλών καλλιτεχνών για παρατυπίες στις διαδικασίες που ακολουθούνται, για παρασκηνιακούς χειρισμούς

ΚΥΠΕ

Το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (ΕΚΑΤΕ), μέσω επιστολής που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, καταγγέλλει παρατυπίες σε διαγωνισμό εμπλουτισμού δημοσίου κτηρίου με έργα τέχνης, ο οποίος αφορά το Λανίτειο Γυμνάσιο στη Λεμεσό.

Μετά από παράπονα πολλών καλλιτεχνών για παρατυπίες στις διαδικασίες που ακολουθούνται, για παρασκηνιακούς χειρισμούς, όπως και έλλειψη σεβασμού προς τους ιδίους, το ΕΚΑΤΕ σημειώνει ότι δεν αποδέχεται το αποτελέσματα του εν λόγω διαγωνισμού.

Επιπρόσθετα, δηλώνει ότι κατηγορεί τον αγωνοθέτη «για σειρά από προχειρότητες και παρατυπίες οι οποίες δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν την ανωνυμία και το αμερόληπτο στη διαδικασία».

Οι λόγοι για τους οποίους το ΕΚΑΤΕ αμφισβητεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού είναι οι απειλές που, όπως αναφέρει, δέχθηκε η Εφορία Λεμεσού από τον σύνδεσμο Ει. Κα., και που οδήγησαν στην αλλαγή των μελών της επιτροπής, η μη διασφάλιση της ανωνυμίας των προτάσεων, η καθυστέρηση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα τα έργα να μείνουν εκτεθειμένα στον χώρο μέχρι που παραπονέθηκαν οι διαγωνιζόμενοι. Προσθέτει ότι η προσπάθεια για σύσταση νέας Κριτικής Επιτροπής δεν έγινε σωστά και αμερόληπτα, δεν έγινε έκθεση των προτάσεων όπως αναγράφεται στους όρους, ενώ η Σχολική Εφορία Λεμεσού δεν ενημέρωσε τους καλλιτέχνες για την επιστροφή των έργων/προτάσεών τους.

Η εκπρόσωπος του Ε.ΚΑ.ΤΕ στη συνεδρίαση για τη διεξαγωγή των αποτελεσμάτων δήλωσε στο Επιμελητήριο ότι η Εφορία Λεμεσού δεν ακολούθησε την συμφωνία για αντικατάσταση των μελών. Επιπρόσθετα, μια από τις 8 προτάσεις δεν ήταν σε κουτί, αλλά πρόχειρα σκεπασμένη με ένα ρούχο, εν τέλει βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο. Σημείωσε ότι δόθηκαν δύο έπαινοι και χρηματικό ποσό €1.270 για τον κάθε έπαινο. Δύο μέρες μετά τον διαγωνισμό ειδοποιήθηκε τηλεφωνικώς ότι το ένα από τα δύο έργα δεν μπορούσε να πάρει τον χρηματικό έπαινο διότι αυτοί που είχαν κερδίσει δεν ήταν εικαστικοί αλλά αρχιτέκτονες. Τέθηκε το θέμα ποιος θα έπαιρνε τον έπαινο. Η εκπρόσωπος του Ει.Κα σε τηλεφωνική συνομιλία με την Εφορία Λεμεσού εισηγήθηκαν την παράκαμψη της ψηφοφορίας και όπως ο έπαινος δοθεί στο πέμπτο έργο, κατά σειρά, κάτι που απέρριψε η εκπρόσωπος του ΕΚΑΤΕ.

Με το τέλος των εργασιών, ήταν εμφανές, σύμφωνα με την επιστολή, ότι δύο από τα μέλη της κριτικής επιτροπής γνώριζαν την καλλιτέχνιδα που βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο. Το ένα από τα δύο μέλη, εκπρόσωπος του Ει.Κα., τηλεφώνησε στην πρωτεύσασα για να της το ανακοινώσει.

Βάσει των πιο πάνω, το ΕΚΑΤΕ αναφέρει ότι αμφισβητεί τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην εξέλιξη του διαγωνισμού και το αποτέλεσμά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ