ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Το Κέντρο Πομπιντού ανοίγει στη Σαγκάη

Το νέο μουσείο είναι το αποτέλεσμα μιας γαλλοκινεζικής διαπραγμάτευσης 20 χρόνων

Newsroom Κ, Αθήνα

ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Δεν γνωρίζω εάν στο πρόσφατο ταξίδι του κυβερνητικού επιτελείου στη Σαγκάη, στο οποίο συμμετείχε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπήρχε στο πρόγραμμά τους επίσκεψη σε μια από τις νέες γειτονιές της κινεζικής μητρόπολης στον ποταμό Χουανγκού. Εκεί οι Κινέζοι έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη περιπατητική διαδρομή τέχνης, κάτι σαν το Museum Mile της Νέας Υόρκης. Αν πήγαιναν, πάντως, θα έβλεπαν ότι οι Γάλλοι μάς πρόλαβαν με όρους «πολιτιστικής διπλωματίας» –τουλάχιστον αυτή είναι η μία ανάγνωση–, καθώς πριν από μερικές ημέρες εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα το παράρτημα του Κέντρου Πομπιντού στη Σαγκάη.

Το νέο μουσείο είναι το αποτέλεσμα μιας γαλλοκινεζικής διαπραγμάτευσης 20 χρόνων, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Η συμφωνία μεταξύ του Πομπιντού και του ομίλου West Bund Group, μιας κρατικής εταιρείας υπεύθυνης για την ανακατασκευή της περιοχής, εδράζεται σε ένα πενταετές συμβόλαιο.

Το Πομπιντού είναι υποχρεωμένο να διοργανώνει εκθέσεις στο νέο μουσείο με έργα από τη μεγάλη συλλογή του, εκπαιδευτικά προγράμματα και να εκπαιδεύσει Κινέζους επαγγελματίες. Η West Bund Group, από την πλευρά της, πληρώνει τα λειτουργικά έξοδα του νέου χώρου και καταβάλλει ετήσια αποζημίωση στο Πομπιντού ύψους 2,75 εκατομμυρίων ευρώ, μείον τα κόστη μεταφοράς και ασφάλισης των έργων. Στο τέλος της πενταετίας οι δύο πλευρές είναι ελεύθερες να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους ή όχι.

Η άλλη ανάγνωση, όμως, αφορά τη λογοκρισία και την αυτολογοκρισία της Κίνας και η τέχνη, όπως σημειώνουν οι Times, δεν έχει ανοσία στην πολιτική. Αρκετές γκαλερί και ιδιωτικά μουσεία υποβάλλουν το πρόγραμμά τους προς έγκριση στις τοπικές αρχές. Ηδη, στην πρώτη έκθεση του Πομπιντού στη Σαγκάη με τίτλο «The shape of time», που παρουσιάζει έργα από Πικάσο μέχρι Καντίνσκι και Κινέζους καλλιτέχνες, ορισμένα έργα αντικαταστάθηκαν από άλλα ύστερα από απαίτηση των τοπικών αρχών για «διάφορους» λόγους.

Πάντως, το Πομπιντού φαίνεται αρκετά προσαρμοστικό στις νέες συνθήκες και, όντας ήδη στη Μάλαγα, ετοιμάζεται να επεκταθεί στη Σεούλ, στις Βρυξέλλες και στην Τσεχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στην πρόωρα χαμένη σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη ήταν αφιερωμένη η ημερίδα-έκθεση «Σύγχρονοι Μινωίτες: Ο κρητικός πολιτισμός, πηγή έμπνευσης», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Λονδίνου.

Η Σοφία από την Κρήτη

Ένα πολυπληθές ακροατήριο ανακάλυψε πώς ο Μινωικός πολιτισμός, εξακολουθεί να εμπνέει τον σύγχρονο κόσμο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Μέσα στο Virginia Museum of Fine Arts υπάρχει ένα λειτουργικό δωμάτιο, που περιμένει τον βραδινό του φιλοξενούμενο.

Με ξενοδόχο τον Χόπερ

Η ιδέα του Virginia Museum Of Fine Arts να προσφέρει σε όποιον επιθυμεί μια τρισδιάστατη εμπειρία του καλλιτεχνικού έργου ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X