ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τον Απρίλιο έτοιμη η προσωρινή έδρα της Πινακοθήκης Αμμοχώστου στο Μουσείο Αγ. Νάπας «Θάλασσα»

Τα έργα που θα φιλοξενούνται στην προσωρινή Πινακοθήκη, ανήκαν στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου ή φιλοξενούνταν εκεί

ΚΥΠΕ

Τον Απρίλιο θα είναι έτοιμη η προσωρινή έδρα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, στο Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «Θάλασσα», όπου θα φιλοξενούνται έργα που βρίσκονταν στην Πινακοθήκη του κατεχόμενου Δήμου.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπογράφηκε σήμερα από τους Δημάρχους Αγίας Νάπας και Αμμοχώστου Χρίστο Ζαννέττου και Δρ Σίμο Ιωάννου, το μνημόνιο συναντίληψης για δημιουργία προσωρινής έδρας της Δημοτικής Πινακοθήκης της κατεχόμενης πόλης. Η υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα και στην προσωρινή έδρα της Πινακοθήκης, μέχρι την απελευθέρωση της Αμμοχώστου, θα στεγάζονται 140 διασωθέντα έργα κορυφαίων Κυπρίων και Ελλήνων καλλιτεχνών.

Προστίθεται ότι «τα έργα που θα φιλοξενούνται στην προσωρινή Πινακοθήκη, ανήκαν στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου ή φιλοξενούνταν εκεί. Μεταξύ αυτών είναι έργα των Κυπρίων Πωλ Γεωργίου, Στέλιου Βότση, Γεωργίου Πολυβίου Γεωργίου, Διαμαντή, Κάνθου, Κάσιαλου, Χριστόφορου Σάββα, Νίκου Νικολαΐδη, αλλά και των Ελλήνων Μόραλη, Κόντογλου, Τσαρούχη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα και άλλων».

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττος ανέφερε πως με την υπογραφή του μνημονίου «η μνήμη παραπέμπει στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, στις ρίζες μας και στον Μητροπολιτικό Δήμο. Ο εμπλουτισμός του Δημοτικού Μουσείου «Θάλασσα» με τα εμβληματικά έργα της Πινακοθήκης της Αμμοχώστου, θα κρατεί άσβεστη τη φλόγα και τη μνήμη μας για επιστροφή στην Αμμόχωστο».

Παράλληλα, συνέχισε «η φιλοξενία των έργων στο Μουσείο «Θάλασσα» δημιουργεί νέες συνθήκες, ειδικά σε ένα προορισμό όπως είναι η Αγία Νάπα όπου ο κόσμος θα μπορεί να ενημερώνεται για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου».

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας εξέφρασε «ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο Αμμοχώστου για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία, στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου των δύο Δήμων, στην Επιτροπή και σε όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το σημαντικό γεγονός. Εύχομαι σύντομα να απελευθερωθεί η πόλη της Αμμοχώστου και οι πίνακες να μεταφερθούν στο χώρο όπου ανήκουν» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Δρ. Σίμος Ιωάννου ανέφερε ότι «είναι περίεργο πράγμα να χαίρεσαι για κάποιους πίνακες που έπρεπε να βρίσκονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου, αλλά βρίσκονται αλλού. Είμαι σίγουρος ότι μία ημέρα θα βρίσκονται στη θέση όπου ανήκουν, στην Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου».

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «πάρα πολύς κόσμος που θα βλέπει αυτούς τους πίνακες θα θυμάται την Αμμόχωστο» και πρόσθεσε πως «το Μουσείο «Θάλασσα» είναι ο καλύτερος χώρος που μπορούσαν να φιλοξενηθούν τα συγκεκριμένα έργα».

Ο Δρ. Ιωάννου διαβεβαίωσε επίσης «τους κατοίκους της Αμμοχώστου ότι το θέμα θα το χειρίζεται το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί οι πίνακες αυτοί είναι πανάκριβοι όχι μόνο για την πραγματική τους αξία, αλλά περισσότερο για τη συναισθηματική τους. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας θα είναι ο φύλακας των έργων που ελπίζουμε μια μέρα θα επιστρέψουν στο χώρο στον οποίο ανήκουν».

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου εξέφρασε «ευχαριστίες προς τη Δικοινοτική Επιτροπή, η οποία κατάφερε να φέρει τους πίνακες στην Κυπριακή Δημοκρατία, στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο βοήθησε να γίνει αυτή η ανταλλαγή, στο Δήμαρχο Αγίας Νάπας Χρίστο Ζαννέττου, οι ενέργειες του οποίου έκαναν κατορθωτό να έρθουν οι πίνακες για άνετη παραμονή στο Μουσείο «Θάλασσα» και σε όλους όσοι βοήθησαν ώστε να μεταφερθούν οι πίνακες στην Αγία Νάπα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ