ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστολή Α. Κυπριανού στον υπουργό Μεταφορών για την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου

Να προστατευτεί το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας ζητεί ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ

Newsroom K

Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλε σήμερα στον υπουργό Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων Νίκο Καρούσο επιστολή σχετικά με την πρόθεση του αρχιεπισκόπου να αποσπάσει την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου από την ευθύνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Στην επιστολή του ο κος Κυπριανού τονίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αποχαρακτηρίσει τον αρχαιολογικό χώρο της Γεροσκήπου από Αρχαίο Μνημείο θα οδηγούσε σε νέες αμφισβητήσεις της αρμοδιότητας του κράτους στη διαχείριση μνημείων που ιδιοκτησιακά ανήκουν στην Εκκλησία.

Συμπληρώνει δε ότι η συστηματική αμφισβήτηση του θεσμικού καθεστώτος που διέπει τα Αρχαία Μνημεία Β΄ Πίνακα, θα οδηγήσει στη διάλυση της κρατικής πολιτικής για τα αρχαία μνημεία.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ καλεί τον υπουργό να προστατεύσει το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και να ενεργήσει πάραυτα ώστε η Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου να παραμείνει ως κηρυγμένο Αρχαίο Μνημείο και Εθνογραφικό Μουσείο, στην αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων».

Στην επιστολή του κ. Κυπριανού τονίζεται ότι η Εκκλησία είναι μέρος της ιστορίας της Κύπρου, όχι ο αποκλειστικός και προνομιακός συγγραφέας της και ότι η ευθύνη για τη σύνταξη εθνικής ιστορίας σε ένα κοσμικό κράτος όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η δημιουργία σχετικών ιστορικών μουσείων, ανήκει στο κράτος, τους ακαδημαϊκούς και τους επιστημονικούς φορείς.

Το κύριο μέρος της επιστολής

«Όπως ήδη γνωρίζετε, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξέφρασε δημόσια την πρόθεσή του να αποσπάσει την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου από την ευθύνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων και κατ’ επέκταση του Υπουργείου σας, για να τη μετατρέψει σε τμήμα «αλυσίδας εκκλησιαστικών μουσείων» στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Δυστυχώς, η νέα αυτή ενέργεια του αρχιεπισκόπου επιβεβαιώνει την εκτίμηση που είχαμε διατυπώσει το 2019 για τη γνωστή υπόθεση των αρχαιοτήτων στη Γεροσκήπου, ότι δηλαδή η απόφαση της Κυβέρνησης να αποχαρακτηρίσει τον εκεί αρχαιολογικό χώρο από Αρχαίο Μνημείο, θα οδηγούσε αλυσιδωτά σε νέες αμφισβητήσεις της αρμοδιότητας και ευθύνης του κράτους στη διαχείριση μνημείων που ιδιοκτησιακά ανήκουν στην Εκκλησία.

Η συστηματική αμφισβήτηση του θεσμικού καθεστώτος που διέπει τα Αρχαία Μνημεία Β΄ Πίνακα, θα οδηγήσει με βεβαιότητα στη διάλυση της κρατικής πολιτικής για τα αρχαία μνημεία. Αν η κυβέρνηση αποδεκτεί την απαίτηση του Αρχιεπισκόπου αυτό θα συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση σειράς προνοιών του Περί Αρχαιοτήτων Νόμου, που αφορούν τόσο περί τα Αρχαία Μνημεία όσο και τα Μουσεία. Συγκεκριμένα, η οικία του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου είναι κηρυγμένη ως Αρχαίο Μνημείο ήδη από το 1935, ενώ από το 1988 εντός του μνημείου λειτουργεί και Εθνολογικό Μουσείο.

Η οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου είναι μνημείο Αστικής Αρχιτεκτονικής. Δεν είναι εκκλησιαστικό μνημείο και ουδέποτε υπήρξε ιερός χώρος λατρείας. Καθίσταται επομένως ακατανόητη η επιμονή του Αρχιεπισκόπου να την εντάξει σε «αλυσίδα» εκκλησιαστικών μνημείων και μουσείων. Η ευθύνη για τη σύνταξη εθνικής Ιστορίας σε ένα κοσμικό κράτος όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η δημιουργία σχετικών ιστορικών μουσείων, ανήκει στο κράτος, τους ακαδημαϊκούς και τους επιστημονικούς φορείς. Η Εκκλησία είναι μέρος της Ιστορίας της Κύπρου, όχι ο αποκλειστικός και προνομιακός συγγραφέας της.

Σας καλώ να προστατεύσετε το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας ξεκαθαρίζοντας σε όλες τις κατευθύνσεις ότι «όλες οι αρχαιότητες πάνω σε οποιαδήποτε γη αποτελούν ιδιοκτησία του κράτους» (Περί αρχαιοτήτων Νόμος, άρθρο 3). Ταυτόχρονα σας καλώ να ενεργήσετε χωρίς χρονοτριβή, έτσι ώστε η Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου να παραμείνει ως κηρυγμένο Αρχαίο Μνημείο και Εθνογραφικό Μουσείο στην αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Το έργο του καλλιτέχνη Γιώργου Γαβριήλ απο τη σειρά «Αντικατοπτρισμοί»

«Nous ne sommes pas Charlie»

Ο Καραβάτζιο εξανθρωπίζει την πίστη. Εξανθρωπίζει την εικόνα του Ιησού και του δίνει όμορφη σε όψη μορφή, σάρκα και σώμα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Μέχρι σήμερα όμως έχουν πουληθεί 350 εκατομμύρια κομμάτια σε όλο τον κόσμο, ενώ YouTubers και TikTokers ανά τον κόσμο δημοσιεύουν βίντεο με τους εαυτούς τους καθώς λύνουν τον Κύβο

Ο Κύβος του Ρούμπικ

O Ούγγρος καθηγητής αρχιτεκτονικής Ερνο Ρούμπικ εξέδωσε μόλις το πρώτο του βιβλίο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X