ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερωτηματικό? ή Ερωτηματικό;

Το σίγουρο είναι πως το συγκεκριμένο σημείο στίξης βρίσκεται σε μία φάση μεταβατική

ΓΛΩΣΣΟ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

*Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Διαβάζοντας αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και ευρύτερα αναρτήσεις στο διαδίκτυο, η προσοχή μου στράφηκε πάνω στη χρήση των σημείων στίξης και πιο συγκεκριμένα στη χρήση του ερωτηματικού. Σε δημοσιεύσεις ατόμων στο facebook, ή σε ημι-επίσημα ή ανεπίσημα άρθρα του διαδικτύου, τα οποία είναι διατυπωμένα με ελληνικούς χαρακτήρες, σχεδόν σε όλα γίνεται χρήση του «λατινογενούς» ερωτηματικού (?), π.χ. «Πού βαδίζουμε σήμερα?». Σύμφωνα με επίσημες γραμματικές της ελληνικής γλώσσας, το «ελληνικό» ερωτηματικό καταγράφεται με το σύμβολο «;», το οποίο καθίσταται ολοένα και πιο σπάνιο, ακόμα κι όταν χρησιμοποιούνται ελληνικοί χαρακτήρες για την απόδοση της γλώσσας.
Είναι έκδηλη, έτσι, μία τάση των χρηστών της γλώσσας σε μη-επίσημες γραπτές περιστάσεις επικοινωνίας να χρησιμοποιούν μία άλλη μορφή του ερωτηματικού από αυτή που είναι προκαθορισμένη για την ελληνική γλώσσα. Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να στηλιτεύσω γλωσσικές επιλογές ή να υποδείξω τη χρήση του καταγεγραμμένου κανόνα. Το σίγουρο είναι πως το συγκεκριμένο σημείο στίξης βρίσκεται σε μία φάση μεταβατική, με τον χρόνο να καθορίζει, εάν εν τέλει καταφέρει να ενσωματωθεί στην επίσημη γραπτή έκφραση ή όχι.
Η επιλογή του «?» αντί του «;» μπορεί να υποδεικνύει άγνοια των γλωσσικών κανόνων από τον χρήστη του γραπτού λόγου. Μπορεί, επίσης, να αποτελεί απότοκο μπερδέματος λόγω της ευρείας χρήσης ξένων γλωσσών κατά τη γραπτή έκφραση ή ακόμα και των Greeklish ή ενδέχεται να είναι προϊόν μιμητισμού, μιας και βλέπουμε πολλά άτομα να είναι επιρρεπή σε ξένα γλωσσικά, και όχι μόνο, πρότυπα. Όπως και να το δούμε, η επιλογή του ενός τύπου δεν είναι θέμα ευκολίας από τη στιγμή που και τα δύο σημεία στίξης βρίσκονται στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή και συνιστούν ένα και μοναδικό χαρακτήρα. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ενδέχεται η χρήση του ερωτηματικού να αποτελεί δείκτη αυτοπροσδιορισμού, ο οποίος αναδεικνύει τον χαρακτήρα, τα ενδιαφέροντα, την κοινωνική τάξη ή το προφίλ του εκάστοτε χρήστη της γλώσσας. Για παράδειγμα, κάποιος που θα ήθελε να επιδείξει το υψηλό πνευματικό του επίπεδο και την «κουλτούρα» του θα χρησιμοποιούσε το «;», ενώ κάποιος πιο χαλαρός τύπος, ο coolάτος «μάγκας» μιας παρέας θα έκανε χρήση του τύπου «?».
Το πλέον θαυμαστό συμπέρασμα που εξάγεται είναι η ρευστότητα του γλωσσικού συστήματος που υποδεικνύει την εξελιξιμότητα της γλώσσας και πιο συγκεκριμένα στην περίπτωσή μας της γραπτής έκφανσης της γλώσσας. Οι χρήστες πραγματοποιούν τις επιλογές τους βάσει αισθητικών, ιδεολογικών ή/και πρακτικών κριτηρίων, ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν γραπτώς τη γλώσσα. Η χρήση του «?» έναντι του «;» σε γραπτό λόγο με ελληνικούς χαρακτήρες δεν αλλάζει την ερωτηματική «φύση» του εκφωνήματος, ωστόσο, θα μπορούσαμε να δεχτούμε ότι «ενοχλεί» σε ένα παιδαγωγικό πλαίσιο όπου υπάρχει ανάγκη για υιοθέτηση της υφιστάμενης νόρμας χάριν της «γλωσσικής συνέπειας» όλων των μανθανόντων.

*Υποψήφιος Διδάκτορας Αναλ. Προγραμμάτων και Συγκρ. Παιδαγωγικής (Εκπαίδευση, Γλώσσα), Τμήμα Επιστημών Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου
georgiou.georgos@ucy.ac.cy 
Ακολουθήστε μας στο Facebook: Γλωσσο-Συναντήσεις

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X