ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιάννης Τουμαζής: «Ο πολιτισμός αποκτά πλέον κρατική υπόσταση»

Τα πολιτιστικά αγαθά απευθύνονται σε όλους και ισότιμη πρόσβαση σε αυτά είναι ένα ακέραιο ανθρώπινο δικαίωμα τόνισε ο πρώτος υφυπουργός Πολιτισμού

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Λαμπερή έναρξη για το υφυπουργείο Πολιτισμού έγινε την Πέμπτη το απόγευμα, στην έδρα του, στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, όπου συνέρρευσε αρκετός κόσμος από τον χώρο του πολιτισμού και της πολιτικής. Ο υφυπουργός Γιάννης Τουμαζής εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του κατ’ αρχάς στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για τον διορισμό του στη θέση του πρώτου υφυπουργού Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον υπουργό Παιδείας, οποίος είχε έως σήμερα την ευθύνη του πολιτισμού, Πρόδρομο Προδρόμου, την υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, το υπουργείο της οποίας είχε υπό την ευθύνη του το Τμημα Χειροτεχνίας και τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσου, ο οποίος ήταν πολιτικός προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιοτήτων, λέγοντας πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της καινούργιας δομής, θα ενισχυθεί και θα αναβαθμιστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να προστατέψουμε, να αναδείξουμε και να προωθήσουμε με τέτοιο τρόπο ακόμη περισσότερο την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ο κ. Τουμαζής σημείωσε εμφατικά πως ο πολιτισμός αποκτά πλέον κρατική υπόσταση, «μια ανεξάρτητη, ευέλικτη και αυτόνομη διοικητική δομή» και αναλαμβάνει τα καθήκοντα του πρώτου υφυπουργού της Κυπριακής Δημοκρατίας με μεγάλη ικανοποίηση και με αίσθημα ευθύνης.

Στη συνέχεια σημείωσε πως η κυβέρνηση ιδρύοντας το υφυπουργείο Πολιτισμού, δηλώνει έμπρακτα τη σύμπλευσή της με τη σύγχρονη αντίληψη που θεωρεί τον πολιτισμό τη νέα «“Ήπια Δύναμη”: Ισότιμη, δίπλα στην διπλωματία, την οικονομία και τη δύναμη των αμυντικών εξοπλισμών». Όπως είπε ο κ. Τουμαζής αυτή τη δύναμη σκοπεύουν να αξιοποιήσουν, «αυτή είναι το όπλο μας, [επενδύουμε] στην πολιτιστική διπλωματία, στην προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου, στην ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού, αλλά κυρίως στη δημιουργία και την εδραίωση μιας δυνατής εικόνας για τη χώρα μας». Τόνισε δε πως είναι πια ξεπερασμένη η αντίληψη που θεωρεί τον πολιτισμό μια δαπάνη πολυτελείας που απευθύνεται σε λίγους και προνομιούχους, «τα πολιτιστικά αγαθά απευθύνονται σε όλους και ισότιμη πρόσβαση σε αυτά είναι ένα ακέραιο ανθρώπινο δικαίωμα».

Πρωταρχικός στόχος του νέου υφυπουργού είναι η επαγγελματική κατοχύρωση των ανθρώπων που δημιουργούν και παράγουν πολιτισμό και προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Τουμαζής είπε πως αρχίζουν αμέσως διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. «Μέσα από την κατοχύρωση μπορούν οι δημιουργοί μας να βρουν τη σταθερότητα και τη σιγουριά που χρειάζονται, καθιστώντας τους ισότιμους με τον καθένα Κύπριο εργαζόμενο». Στόχος επίσης είναι και η αύξηση της οικονομικής στήριξης προς τους παραγωγούς πολιτισμού, επενδύοντας στην περαιτέρω εξέλιξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων ως μία από τις βαριές βιομηχανίες του νησιού μας». Παράλληλα το υφυπουργείο θα ενισχύσει και το πρόγραμμα της πολιτιστικής αποκέντρωσης μέσω της χρηματοδότησης πολιτιστικών δράσεων σε δήμους και κοινότητες.

Πολιτιστικός τουρισμός και χειροτεχνία

«Ήδη, βρισκόμαστε σε συνεννόηση με δύο πολύ μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα για τη δημιουργία μεσογειακών κόμβων με έδρα την Κύπρο».

Σημαντική παράμετρος για τον κ. Τουμαζή είναι και ο πολιτιστικός τουρισμός, που όπως είπε εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει ως και το 40% του συνόλου του τουρισμού στην Ευρωπη, «με την ανάπτυξη προγραμμάτων αλλά και υποδομών ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη της τουριστικής μας βιομηχανίας». Σημαντικό ρόλο προσέδωσε κατά την ομιλία του και στον τομέα της κυπριακής χειροτεχνίας, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στη μελέτη, ανάπτυξη και προώθηση της γνώσης γύρω από τη λαϊκή μας παράδοση «ταυτόχρονα θα αποτελέσει πεδίο πειραματισμού και έρευνας συνδέοντας την πλούσια παράδοσή μας με το σύγχρονο παρόν μέσα από τις εφαρμοσμένες τέχνες».

Ενίσχυση της εξωστρέφειας

Επίσης, ένας από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής του υφυπουργείου, όπως είπε ο κ. Τουμαζής είναι και η ενίσχυση της εξωστρέφειας, μέσω της ανάπτυξης και ενίσχυσης διεθνών, ευρωπαϊκών και μεσογειακών συνεργασιών και της ενθάρρυνσης της εγκατάστασης ευρωπαϊκών δικτύων στην Κύπρο. «Ήδη, βρισκόμαστε σε συνεννόηση με δύο πολύ μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα για τη δημιουργία μεσογειακών κόμβων με έδρα την Κύπρο», σημειώνοντας: «Η στρατηγική θέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο επιβάλλει την ενεργή και ηγετική εμπλοκή της Κύπρου σε δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες θα αναδείξουν τον σημαντικό ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στον τομέα της Πολιτιστικής Διπλωματίας, συμβάλλοντας στην εξομάλυνση και ανάπτυξη σχέσεων» συμπλήρωσε. Ο κ. Τουμαζής έκανε επίσης λόγο και για την ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων της Κύπρου με τα παροικιακά κέντρα ανά το παγκόσμιο «Και οι Κύπριοι της διασποράς έχουν και αυτοί δικαίωμα στο πολιτιστικό μας προϊόν».

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρώτος υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως θα εργαστεί με συνέπεια και ενθουσιασμό για να θέσει τις βάσεις για τον σωστό σχεδιασμό του υφυπουργείου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Μια συνάντηση σε ένα αεροδρόμιο οδηγεί σε μια έντονη, παθιασμένη σχέση, σε γάμο, σπίτι, δουλειά και οικογένεια - όλα φυσιολογικά ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ