ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λευκωσία - Η Αρχιεπισκοπή κατεδάφισε διατηρητέα χωρίς άδεια

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα και τον Δήμο Λευκωσίας - Σεβασμός στον πολιτιστική μας Κληρονομιά

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Σε κατεδαφίσεις διατηρητέων οικοδομών στην οδό Ισοκράτους στην παλιά πόλη της Λευκωσίας προχώρησε σήμερα το πρωί η Αρχιεπισκοπή. Τα κτήρια που κατεδαφίστηκαν βρίσκονται στην άμεση περίμετρο του υπό ανέγερση καθεδρικού ναού. Έντονες είναι και οι αντιδράσεις όλων των πολιτικών κομμάτων, τα οποία ζητούν απ' όλους να σέβονται την πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς και του Δήμου Λευκωσίας. 

Ανακοίνωση Δήμου Λευκωσίας

Ο Δήμος Λευκωσία σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι για την κατεδάφιση δεν έχει εκδοθεί η σχετική άδεια και ότι η αποκατάσταση των διατηρητέων κτηρίων περιλαμβανόταν στις άδειες που εκδόθηκαν για την ανέγερση του ναού και για τη σύνθετη ανάπτυξη στο οικοδομικό τετράγωνο του συγκροτήματος της Αρχιεπισκοπής, σημειώνοντας πως πρόκειται για πολύ σοβαρό περιστατικό το οποίο Δήμος διερευνά σε βάθος και θα ενημερώσει ανάλογα.

Η ανακοίνωση

«Με λύπη διαπιστώσαμε σήμερα την κατεδάφιση διατηρητέων οικοδομών, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην οδό Ισοκράτους στην εντός των τειχών πόλη, οι οποίες γειτνιάζουν με τον υπό ανέγερση Καθεδρικό Ναό. Για την κατεδάφιση δεν έχει εκδοθεί η σχετική άδεια.
Η αποκατάσταση των εν λόγω διατηρητέων οικοδομών περιλαμβανόταν στις άδειες που εκδόθηκαν για την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού και για τη σύνθετη ανάπτυξη στο οικοδομικό τετράγωνο του συγκροτήματος της Αρχιεπισκοπής. Πρόκειται για πολύ σοβαρό περιστατικό το οποίο Δήμος διερευνά σε βάθος και θα ενημερώσει ανάλογα.

Δηλώσεις Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη

Ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης σε δηλώσεις στα Μέσα τονίζει ότι δεν υπήρξε αίτημα για κατεδάφιση ούτε γνώριζαν στο Δήμο για την πρόθεση της Αρχιεπισκοπής να προβεί σε κατεδαφίσεις και σημειώνει ότι η δημοτική Μηχανικός έχει αποστείλει επιστολή προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή στην οποία αναφέρει ότι η κατεδάφιση των διατηρητέων κτηρίων έγινε αυθαίρετα και παράνομα, σημειώνοντας σε αυτή ότι με τις κατεδαφίσεις καταργούνται οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες εκδόθηκαν οι άδειες για ανέγερση του Καθεδρικού Ναού και οι αναφερόμενες άδειες τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Γιωρκάτζης: Οι άδειες τίθενται υπό αμφισβήτηση

«Μας λυπεί ιδιαίτερα οποτεδήποτε χάνεται ένα μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ως Δήμος Λευκωσίας έχουμε προχωρήσει σε αναρίθμητες στηρίξεις επικίνδυνων οικοδομών με δημόσιο κόστος και έχουμε προχωρήσει σε αναπαλαίωση μεγάλου αριθμού προσόψεων και κτηρίων. Δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξε αίτημα για κατεδάφιση ούτε γνωρίζαμε για τη συγκεκριμένη πρόθεση.

Υπήρξε εκ των υστέρων ενημέρωση ότι ένα εκ των υποστατικών ήταν επικίνδυνο, κάτι όμως που ακόμη η υπηρεσία του Δήμου διερευνά και δεν έχει επιβεβαιωθεί. Η Δημοτική Μηχανικός του Δήμου έχει αποστείλει επιστολή προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή στην οποία αναφέρει ότι η κατεδάφιση των διατηρητέων κτηρίων έγινε αυθαίρετα και παράνομα. Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη ότι με την ενέργεια αυτή καταργούνται οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες εκδόθηκαν οι άδειες για ανέγερση του Καθεδρικού Ναού και οι αναφερόμενες άδειες τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Η Δημοτική Μηχανικός, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ημερομηνίας 2-3-95 (απόφαση με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 46(3)(β) του Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου για «αποκατάσταση ή επαναφορά παραδοσιακής οικοδομής που τροποποιήθηκε ή κατεδαφίστηκε παράνομα») κάλεσε τους ιδιοκτήτες όπως επαναφέρουν άμεσα τις αναφερόμενες οικοδομές».

Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

ΔΗΣΥ: Να πράξουν όλα όσα οι νόμοι του κράτους μας προνοούν

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου σε γραπτή του δήλωση για το ζήτημα της κατεδάφισης των διατηρητέων κτηρίων από πλευράς της Αρχιεπισκοπής τονίζει ότι σεβασμός στον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική κληρονομιά, στα διατηρητέα κτήρια καθώς και στους νόμους που διέπουν την αποκατάστασή τους θα πρέπει να είναι δεδομένος από όλους και αναμένει από τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα.

Η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ

«Ο σεβασμός μας στον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική κληρονομιά, στα διατηρητέα κτήρια αλλά και τους νόμους που διέπουν την αποκατάστασή τους, θα πρέπει να είναι δεδομένος από όλους.

Η κατεδάφιση των διατηρητέων κτισμάτων στην οδό Ισοκράτους στη Λευκωσία, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, είναι ένα συμβάν που πέραν από το ότι μας λυπεί, έγινε χωρίς να εκδοθεί καμία σχετική άδεια και παρά το γεγονός, όπως αναφέρει και ο Δήμος Λευκωσίας στη σχετική ανακοίνωσή του, πως η αποκατάσταση των εν λόγω κτηρίων συσχετίζεται με άλλες άδειες που δόθηκαν για αναπτύξεις στην περιοχή. 

Αναμένουμε, και από τον Δήμο και από τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες να πράξουν όλα όσα οι νόμοι του κράτους μας προνοούν». 

ΑΚΕΛ: Η πολιτιστική κληρονομία της Κύπρου δεν είναι τσιφλίκι του Αρχιεπισκόπου!

Με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αντιδρά έντονα στις κατεδαφίσεις των τεσσάρων διατηρητέων κτηρίων, τονίζοντας ότι η κατεδάφιση των διατηρητέων κτηρίων αποτελεί το νέο πολιτιστικό έγκλημα με τη σφραγίδα του αρχιεπισκόπου. Το ΑΚΕΛ όπως αναφέρει στην επιστολή του απαιτεί από την κυβέρνηση και τα αρμόδια τμήματα να τερματίσουν κάθε εργασία στον χώρο και ο Αρχιεπίσκοπος να αποκαταστήσει τα κτήρια, όπως προνοεί η νομοθεσία: «Η πολιτιστική κληρονομία της Κύπρου δεν είναι τσιφλίκι του Αρχιεπισκόπου!».

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ

«Μέρα μεσημέρι σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μπουλντόζες και κατεδάφισαν διατηρητέα κτήρια που βρίσκονται στον χώρο όπου ανεγείρεται ο καθεδρικός ναός στο κέντρο της Λευκωσίας. Μια ενέργεια παράνομη και αυθαίρετη που συνιστά ωμή πρόκληση σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεσμεύτηκε έναντι του Δήμου Λευκωσίας για να διατηρήσει τα κτήρια. Αυτή η δέσμευση αποτέλεσε το άλλοθι για την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου για να παραχωρήσει άδεια ανέγερσης του καθεδρικού ναού.

Η κατεδάφιση των διατηρητέων κτηρίων αποτελεί το νέο πολιτιστικό έγκλημα με τη σφραγίδα του Αρχιεπισκόπου. Προηγήθηκαν κι άλλα με αποκορύφωμα τον αποχαρακτηρισμό αρχαίου μνημείου στη Γεροσκήπου από το Υπουργικό Συμβούλιο για να αναγερθεί πολυτελές ξενοδοχείο της Αρχιεπισκοπής. Αυτή η αυθαιρεσία του Αρχιεπισκόπου οφείλεται στην κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού, η οποία εξέθρεψε τις αυθαιρεσίες και παρανομίες του εκτελώντας πρόθυμα κάθε αξίωσή του.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τα αρμόδια τμήματα να τερματίσουν κάθε εργασία στο χώρο και ο Αρχιεπίσκοπος να αποκαταστήσει τα κτήρια, όπως προνοεί η νομοθεσία. Η πολιτιστική κληρονομία της Κύπρου δεν είναι τσιφλίκι του Αρχιεπισκόπου!»

ΔΗΚΟ: Εκφράζουμε την έντονη αντίδραση και απογοήτευσή μας για την ενέργεια της Αρχιεπισκοπής

Και το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του καταδικάζει την κατεδάφιση των διατηρητέων κτηρίων της οδού Ισοκράτους και σημειώνει πως η πολιτισμική μας κληρονομιά απαιτεί προστασία, συνέχεια και σεβασμό στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος και είναι σε αυτό το πλαίσιο που όλοι οφείλουν να ενεργούν.

Η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ
«Εκφράζουμε την έντονη αντίδραση και απογοήτευση μας για την ενέργεια της Αρχιεπισκοπής, να προχωρήσει σε κατεδάφιση διατηρητέων κτηρίων επί της οδού Ισοκράτους.

Το γεγονός ότι, σύμφωνα και με το Δήμο Λευκωσίας, ούτε καν είχε υποβάλει σχετικό αίτημα και χωρίς να εξασφαλίσει την οποιαδήποτε άδεια προχώρησε με την κατεδάφιση, καθιστά την ενέργεια αυθαίρετη και παράνομη.

Η πολιτισμική μας κληρονομιά απαιτεί προστασία, συνέχεια και σεβασμό στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος και είναι σε αυτό το πλαίσιο που όλοι οφείλουν να ενεργούν». 

ΕΔΕΚ: Αντικειμενική και σε βάθος ενημέρωση

Για το ζήτημα της κατεδάφισης των διατηρητέων κτηρίων τοποθετήθηκε και η ΕΔΕΚ. Στην ανακοίνωσή της ζητεί την αντικειμενική και σε βάθος ενημέρωση για τους λόγους που έχει συμβεί το εν λόγω γεγονός, και καλεί Δήμο και Αρχιεπισκοπή να συνεργαστούν με στόχο την ανοικοδόμηση της διατηρητέας οικίας.

Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ

«Ο σεβασμός προς τον πολιτισμό και την παραδοσιακή μας αρχιτεκτονική πρέπει να επιδεικνύεται από όλους όπως επίσης και η προστασία της υλικής και άυλης κληρονομιάς μας.

Σε ό,τι αφορά την κατάρρευση διατηρητέας κατοικίας στην περιοχή του υπό ανέγερση καθεδρικού ναού στη Λευκωσία, ζητούμε αντικειμενική και σε βάθος ενημέρωση για τους λόγους που έχει συμβεί το εν λόγω γεγονός. Περιμένουμε τόσο από την Δήμο Λευκωσίας όσο και από την Αρχιεπισκοπή την ανάλογη ενημέρωση αλλά και την συνεργασία των δύο με στόχο την ανοικοδόμηση της διατηρητέας οικίας».  

Συμμαχία Πολιτών: Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Η δε Συμμαχία Πολιτών καλεί την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν το γράμμα του Νόμου, και ζητούν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα, τονίζοντας πως ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Η ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών

Την κατεδάφιση των διατηρητέων οικοδομών, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και οι οποίες γειτνιάζουν με τον υπό ανέγερση Καθεδρικό Ναό, επιβεβαίωσε με ανακοίνωση του και ο Δήμος Λευκωσίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αρχιεπισκοπή δεν είχε εξασφαλίσει οποιαδήποτε άδεια για να προχωρήσει στην κατεδάφιση.

Ως εκ τούτου η Συμμαχία Πολιτών καλεί την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές όπως εφαρμόσουν το γράμμα του Νόμου. Ο Γενικός Εισαγγελέας οφείλει να παρέμβει αυτεπάγγελτα.  Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Σ’ αντίθετη περίπτωση θα σταλεί και πάλι το μήνυμα στην κοινωνία ότι κάποιοι λειτουργούν ως «κράτος εν κράτει», με τις ανοχές της ίδιας της Κυβέρνησης.  

Οικολόγοι: Γίναμε μάρτυρες αυθαίρετων ενεργειών του Αρχιεπίσκοπου

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για επίθεση στον πολιτισμό από την Αρχιεπισκοπή με την κατεδάφιση τεσσάρων διατηρητέων οικοδομών στη Λευκωσία: «Μόνο πλήγμα για τον πολιτισμό μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή κατεδάφιση τεσσάρων διατηρητέων οικοδομών στη Λευκωσία».

Η ανακοίνωσή τους

«Μόνο πλήγμα για τον πολιτισμό μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή κατεδάφιση τεσσάρων διατηρητέων οικοδομών στη Λευκωσία. Οι τέσσερις οικοδομές που βρίσκονταν επί της οδού Ισοκράτους, πλησίον της Αρχιεπισκοπής, κατεδαφίστηκαν σήμερα το πρωί, με την ιδιοκτήτρια Αρχιεπισκοπή να παραβιάζει κατάφωρα τους όρους της νομοθεσίας για τις διατηρητέες οικοδομές.  Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε για την κατεδάφιση των κτηρίων, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επικοινωνήσαμε με τους αρμόδιους φορείς ζητώντας εξηγήσεις για την ενέργεια της Αρχιεπισκοπής και για τις οποίες θα επανέλθουμε. Από τα πέντε συνολικά διατηρητέα κτήρια, τα τέσσερα έγιναν ερείπια για λόγους που μόνο η Αρχιεπισκοπή γνωρίζει. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά γίναμε μάρτυρες αυθαίρετων ενεργειών του Αρχιεπίσκοπου».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση