ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:19
 

Ιερά Σινδόνη: Η «ακτινογραφία» των Παθών του Χριστού

Για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία η Ιερά Σινδόνη είναι από τα σημαντικότερα ιερά κειμήλια

ΠΗΓΗ: CNN

Ήταν το 1981 όταν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο Ερευνητικό Πρόγραμμα ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά των μακροχρόνιων ερευνών τους στην Ιερά Σινδόνη.

Η ανακοίνωσή τους προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλο τον κόσμο και συνάμα πυροδότησε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων και αμφισβήτησης για το εάν το ύφασμα που εκτίθεται στο Τορίνο είναι πράγματι εκείνο που εναποτέθηκε το σώμα του Χριστού μετά την Αποκαθήλωσή Του. Οι ιστορίες συνομωσιολογίας δίνουν και παίρνουν ακόμη και σήμερα. Ήταν το λινό αυτό ύφασμα το σάβανο που τύλιξε το άψυχο σώμα του Χριστού; Το αποτύπωμά του σώματος είναι όντως του Ιησού;

Το Βατικανό δεν εμπλέκεται στα σενάρια αυθεντικότητας ή μη της Σινδόνης. Άλλωστε για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είναι ένα από τα σημαντικότερα ιερά κειμήλια.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε το ιερό κειμήλιο που φυλάσσεται στο Τορίνο το 2015 την Ημέρα των Προσφύγων. Φανερά συγκινημένος προσευχήθηκε και έστειλε το δικό του μήνυμα για τους πρόσφυγες: «Η Ιερά Συνδόνη πρέπει να εμπνεύσει τους ανθρώπους. Το πρόσωπο και το σώμα του Ιησού αντικατοπτρίζει το σώμα και το πρόσωπο του κάθε ανθρώπου που άδικα πονάει», είπε χαρακτηριστικά ο Ποντίφικας.

Αλλά και ο παραιτηθείς Πάπας Βενέδικτος είχε δηλώσει, την εποχή που ήταν καρδινάλιος, ότι η Ιερά Σινδόνη «είναι μια αληθινά μυστηριώδης εικόνα, που κανένα ανθρώπινο χέρι δεν θα μπορούσε να παράξει».

Το 2013, σαράντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του ιερού κειμηλίου στην τηλεόραση, ο τέως Πάπας Βενέδικτος είχε δώσει το «πράσινο φως" προκειμένου η RAI να γυρίσει ντοκιμαντέρ για την Ιερά Σινδόνη.
Ο δε προκάτοχός του Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ την είχε αποκαλέσει ως «καθρέφτη του Ευαγγελίου».

Ένα app από το Βατικανό για την Ιερά Σινδόνη

To 2013 το Βατικανό ανακοίνωσε ότι στο Apple store είναι διαθέσιμο νέο app για iPad και iPhone με το όνομα "Σινδόνη 2.0 (Shroud 2.0) το οποίο είναι αφιερωμένο στην Ιερά Σινδόνη. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ζουμ σε υψηλής ευκρίνειας εικόνες του υφάσματος και να διαβάσουν στοιχεία για την ιστορία του.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X