ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Ημέρες του ’21 - ποίηση εδώ και τώρα»

Δημιουργοί από την Ελλάδα και την Κύπρο γράφουν με αφορμή φωτογραφικά στιγμιότυπα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πέντε δημιουργοί από την Ελλάδα και πέντε από την Κύπρο έλαβαν από τον συντονιστή της πρωτοβουλίας μία τυχαία φωτογραφία των «Ημερών του ’21» και κλήθηκαν να καταγράψουν τον απόηχό της όπως φτάνει στα δικά τους αφτιά. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργήθηκε μία ζωντανή έκθεση, ένα on the go διαδικτυακό άλμπουμ όπου καταγράφεται μια ποίηση του εδώ και τώρα – πάει να πει μια ποίηση που γαντζώνεται πάνω στους ανθρώπους που τη ζουν, τη γεννούν και τη διαβάζουν.

Οι πολίτες έχουν τη μαγική δύναμη να πυκνώνουν τον χρόνο. Με μία τους φράση, ένας γιγάντιος, αρχαίος μηχανισμός ενεργοποιείται και παράγει γεγονότα, εικόνες, φευγαλέες παραστάσεις που θα ταράξουν την νηνεμία και θα γεμίσουν το κοινωνικό κενό. «Πονάω!», «Ως δαμέ»: στην Ελλάδα και στην Κύπρο, μια συμπυκνωμένη οργή εκρήγνυται και πάλι. Οι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι η ήττα της ζωής δεν είναι κανόνας αλλά μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Οι σκουριασμένες γειτονιές και οι άφωνες πλατείες ξαφνικά ορίζονται από χρήσεις που είχαν ξεχαστεί. Οι ριπές της αγανάκτησης φωτίζουν το μεσονύχτιο και ο αγώνας για αξιοπρέπεια ψάχνει ξανά τις δικές του λέξεις.

Μέσω της παραπάνω πρωτοβουλίας, συγκεντρώθηκαν δημιουργοί από τον χώρο της ποίησης, της στιχουργίας, της τραγουδοποιίας της rap μουσικής, της λαϊκής και παραδοσιακής στιχουργικής.

Συμμετέχουν οι Γιώργος Μπλάνας - ποιητής, μεταφραστής (Αθήνα), Γιώργος Καλογήρου- τραγουδοποιός (Λευκωσία), Μανόλης Μανουσάκης - μουσικός (Κρήτη), Γιώργος Ράλλης - μουσικός, στιχουργός (Αθήνα), Δημήτρης Γκιούλος - συγγραφέας, ποιητής (Πάτρα), Hüseyin Bahca - ποιητής (Αμμόχωστος), Αναστασία Δημητριάδου - μουσικός (Λευκωσία), Βαγγέλης Γέττος - μουσικός (Λευκωσία, Πάτρα), Νάσια Διονυσίου - συγγραφέας (Λευκωσία), Μιχάλης Βρυωνίδης - συγγραφέας (Λύμπια Λευκωσίας).

Τα γραφιστικά της παρουσίασης επιμελήθηκε ο graphic artist Αργύρης Αθανασιάδης.

 

Ακολουθούν οι λογοτεχνικές παρεμβάσεις:

 

 

 

 

Σημείωση: παρά την εκτενή - στα πλαίσια του δυνατού – έρευνα δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν οι πηγές όλων των φωτογραφιών καθώς οι περισσότεροι ιστότοποι απ’ όπου αντλήθηκαν δεν αναφέρουν τους/τις φωτογράφους. Όσοι/ες εντοπίστηκαν είναι οι εξής: SOOC / George Vitsaras, EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ, Βούλα Κωστάκη, Μάριος Λώλος

 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση