ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού: Ανάγκη αναστήλωσης αξιακού συστήματος

Το Ινστιτούτο επέδωσε υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη

ΚΥΠΕ

Το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού (ΙΕΠ), με ανακοίνωση του, καλεί την κυβέρνηση να πάρει το ταχύτερο τα αναγκαία μέτρα και να προωθήσει τις ενδεικνυόμενες πολιτικές για ανασυγκρότηση του αξιακού μας συστήματος το οποίο, όπως αναφέρει, «έχει φθάσει στα πρόθυρα κατάρρευσης, σύροντας την κοινωνία στην αποσύνθεση και τη χώρα στην απαξίωση».

Παράλληλα αξιώνει την εφαρμογή μόνιμης πανεθνικής στρατηγικής στο Κυπριακό σε συνεννόηση με την εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση, τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας και τον απόδημο Ελληνισμό.                            

Όπως  αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, σε υπόμνημα που επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη αντιπροσωπεία του ΙΕΠ σε πρόσφατη συνάντηση στο Προεδρικό, τονίζονται οι θέσεις του Ινστιτούτου στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο, με επίκεντρο την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τις σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας, το Δημογραφικό και το Μεταναστευτικό.                    

Σημειώνεται ότι κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΙΕΠ Ξενής Ξενοφώντος εξέφρασε «την έντονη ανησυχία του γιατί το εσωτερικό μέτωπο παραμένει κατακομματιασμένο, ζητώντας από τον Πρόεδρο να ενεργήσει πάραυτα  για να εμπεδωθούν συνθήκες εθνικής ενότητας και λαϊκής ομοψυχίας, στοιχεία απαραίτητα για συγκροτημένο  αγώνα απαλλαγής από την κατοχή».

Στο υπόμνημα μεταξύ άλλων υπογραμμίζονται, η ισχυρή αμυντική θωράκιση, η ειλικρινής συνεργασία με την Ελλάδα, η καθολική συστράτευση των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού και η πλήρης αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής διάστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με την εμπέδωση συνθηκών εθνικής ενότητας, λαϊκής ομοψυχίας και υψηλού αγωνιστικού φρονήματος, που όπως αναφέρεται, συνθέτουν το «οπλοστάσιο» για διεκδίκηση βιώσιμης, δίκαιης, δημοκρατικής και εθνικά αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό.  

Επισημαίνεται ότι «με κινητήριο άξονα το Δόγμα του Ενιαίου Πολιτιστικού Χώρου Κύπρου-Ελλάδας/ Ελληνισμού, που προωθεί το ΙΕΠ,  έχουμε χρέος να εργαζόμαστε για συνεχή ενίσχυση των ακατάλυτων δεσμών της Κύπρου με την Ελλάδα, ως πρώτο σημαντικό βήμα για να καταστεί το Κυπριακό κορυφαίο εθνικό θέμα στη συνείδηση των Ελλήνων».

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι η Ελληνική Παιδεία της Κύπρου πρέπει να θωρακιστεί και να ενισχυθεί ποικιλοτρόπως, με «παράλληλη αποδυνάμωση των κυκλωμάτων του εθνομηδενισμού που την υποσκάπτουν».

Επισημαίνεται, η εκπόνηση και εφαρμογή μακρόπνοης δημογραφικής στρατηγικής που όπως αναφέρεται, «θα είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού σε συνάρτηση με ευφυή και τολμηρή αντιμετώπιση του Μεταναστατευτικού, το οποίο επενεργεί ως τρίτος Αττίλας».

Λόγος γίνεται και για λήψη μέτρων για εξυγίανση του κομματικού συστήματος και μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης. Όπως αναφέρεται, το  ΔΣ του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού θα έχει τις επόμενες μέρες προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας και την Υπουργό Παιδείας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση