ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μίκης Θεοδωράκης: Ένας χρόνος από τον θάνατό του

Εκδηλώσεις μνήμης θα λάβουν χώρα αυτές τις μέρες στα Χανιά, όπου τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη

Kathimerini.gr

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα από τον θάνατο του διάσημου μουσικοσυνθέτη και αγωνιστή της δημοκρατίας, Μίκη Θεοδωράκη.

Τα Χανιά, γενέθλια γη του πατέρα του και τόπος που ο ίδιος αγάπησε, τίμησαν σήμερα τη μνήμη του, καθώς τελέστηκε ετήσιο μνημόσυνο στο κοιμητήριο του Γαλατά.

Παρόντες στην τελετή ήταν η κόρη του Μαργαρίτα και μέλη της οικογένειας Θεοδωράκη, η γενική γραμματέας σύγχρονου πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης, ο δήμαρχο Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο δήμαρχος Πλατανιά,Γιάννης Μαλανδράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο πρόεδρος του παγκρήτιου συλλόγου «Φίλων Μίκη Θεοθωράκη» Γιώργος Αγοραστάκης και εκπρόσωποι κομμάτων.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση λουλουδιών στον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη, η εφηβική χορωδία του Δήμου Χανίων – υπό τη διεύθυνση του Νίκου Περράκη – απέδωσε έργα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, ενώ τραγούδια απέδωσε και η ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Μετά την τελετή, ακολούθησε επίσκεψη στο πατρικό σπίτι της οικογένειας Θεοδωράκη στον Γαλατά όπου δρομολογείται η δημιουργία μουσείου.

Σειρά εκδηλώσεων στην Κρήτη

Τα Χανιά και η Κρήτη τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη με σειρά εκδηλώσεων που θα ολοκληρωθούν στις 4 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν ομιλίες, συναυλίες και έθεση ντοκουμέντων από τη ζωή και το έργο του.

Το απόγευμα, στο Μεγάλο Αρσενάλι θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης αφιερωμένης στον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ συνθέσεις του θα αποδώσει η φιλαρμονική του Δήμου Χανίων στην πλατεία Γιαλί -Τζαμί.

Στις 20.30, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο παλιό λιμάνι της πόλης, είναι προγραμματισμένη η κεντρική εκδήλωση μνήμης στη διάρκεια της οποίας θα μιλήσει ο Κώστας Γουλιάμος, καθηγητής Πολιτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας, τακτικό μέλος της «Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών Τεχνών» και τέως πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η βραδιά θα κλείσει με το 2ο Κουαρτέτο του Μίκη Θεοδωράκη, «Το κοιμητήριο» (1946), από το Νέο Κρητικό Κουαρτέτο.

Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου διοργανώνεται συναυλία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, με τίτλο «Ο Μίκης και η Κρήτη: Συμφωνικά Έργα και Τραγούδια».
Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίουα, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, ο Κώστας Κεχράκος επιμελείται καλλιτεχνικά τη συναυλία «Ο Μίκης αφηγείται…» και η Ιωάννα Φόρτη ερμηνεύει. Πρόκειται για μια μουσική παράσταση για τον Μίκη Θεοδωράκη γεμάτη από σελίδες ιστορίας της νεότερης Ελλάδας, όπως ο ίδιος τις αφηγείται.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διοργανώθηκαν βιωματικά εργαστήρια για παιδιά σχολείων.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, η Πολιτιστική Εταιρεία του δήμου (ΚΕΠΕΔΗΧ- ΚΑΜ), η Αντιπεριφέρεια Χανίων και ο Παγκρήτιος Σύλλογος «Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», με τη συνεργασία της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Μια συνάντηση σε ένα αεροδρόμιο οδηγεί σε μια έντονη, παθιασμένη σχέση, σε γάμο, σπίτι, δουλειά και οικογένεια - όλα φυσιολογικά ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ