ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

13ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Avantgarde για Νεαρούς Πιανίστες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

O Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde προκηρύσσει τον «13ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Avantgarde για Νεαρούς Πιανίστες», που θα διεξαχθεί στη Λευκωσία το διήμερο 30-31 Οκτωβρίου 2022. Οι συμμετοχές πρέπει να φτάσουν στα γραφεία του Οργανισμού μέχρι το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022. Πρόκειται για τον κορυφαίο (και μακροβιότερο) θεσμό του είδους του στην Κύπρο, ο οποίος διοργανώνεται ανά διετία από το 1998. Αφορά σε νεαρούς πιανίστες κάτω των 17 ετών και το Βραβείο του διαγωνισμού είναι ένα ταξίδι – με όλα τα έξοδα πληρωμένα για τον νικητή και το συνοδό του – στη Γερμανία, όπου ο νικητής θα συμμετάσχει, εκπροσωπώντας την Κύπρο, στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Steinway στο Αμβούργο.

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου θα προβάλει σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση την τελική φάση του διαγωνισμού, η οποία θα διεξαχθεί το βράδυ της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, οι νεαροί πιανίστες που θα δηλώσουν συμμετοχή θα διαγωνιστούν την Κυριακή 30 Οκτωβρίου για να εξασφαλίσουν μία εκ των 6 θέσεων που οδηγούν στην τελική φάση. Την επομένη το βράδυ, οι έξι φιναλίστ θα διαγωνιστούν διεκδικώντας την πρώτη θέση που οδηγεί στο Αμβούργο και στη μοναδική εμπειρία που προσφέρει ο Οργανισμός.

O πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde, κ. Σταύρος Κυριακίδης, επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποτελεί την σπουδαιότερη από τις δράσεις που διοργανώνει ο Οργανισμός. «Ο Avantgarde είναι ένας Οργανισμός με πλούσια δράση στην πολιτιστική σκηνή της Κύπρου και έχει διοργανώσει μεγάλες και σημαντικές εκδηλώσεις. Ο Διαγωνισμός, όμως, αυτός είναι πολύ ξεχωριστός για μας. Κι αυτό γιατί δίνει την ευκαιρία σε κάθε παιδί μέχρι και την ηλικία των 17, να διαγωνιστεί με συνομήλικους του, να ακούσει και να αξιολογήσει τα υπόλοιπα παιδιά και φυσικά να διεκδικήσει το δικαίωμα να εκπροσωπήσει τη χώρα του συμμετέχοντας σε ένα σπουδαίο φεστιβάλ στην Ευρώπη, αποκομίζοντας τα όσα θετικά που κάτι τέτοιο έχει να προσφέρει στην περαιτέρω ανάπτυξη του» εξηγεί ο κ. Κυριακίδης. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς», συνεχίζει, «γιατί παραμένουμε πιστοί στο ραντεβού που δίνουμε με τους νεαρούς πιανίστες της χώρας μας ανά διετία τα τελευταία 24 χρόνια, παρά τα όσα προβλήματα αναφύονται από καιρού εις καιρό με σημαντικότερο ασφαλώς το πιο πρόσφατο της πανδημίας».

 

Ο διαγωνισμός Avantgarde έχει δώσει βήμα έκφρασης σε εκατοντάδες νεαρούς πιανίστες και έχει αποτελέσει εφαλτήριο ώστε να επιδιώξουν μουσική καριέρα.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Steinway που διοργανώνεται, επίσης, ανά διετία (με το επόμενο, λόγω της πανδημίας, να διεξάγεται τον Σεπτέμβριο του 2023), συμμετέχουν κορυφαίοι νεαροί πιανίστες από ολόκληρο τον κόσμο. Βέλγιο, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Ελβετία και Ταιβάν είναι κάποιες από τις χώρες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Η παρουσία της Κύπρου σε ένα τόσο σημαντικό θεσμό και η συμμετοχή ενός νεαρού Κύπριου πιανίστα σ’ αυτό, ωφελεί τον νεαρό συμμετέχοντα και περιποιεί τιμή στη χώρα μας. Ο διαγωνισμός Avantgarde έχει δώσει βήμα έκφρασης σε εκατοντάδες νεαρούς πιανίστες από το 1998 και έχει αποτελέσει εφαλτήριο για αρκετούς από αυτούς ώστε να επιδιώξουν μουσική καριέρα. Αν ανατρέξει κανείς στα ονόματα των νικητών από προηγούμενες διοργανώσεις, θα συναντήσει τους [καλλιτέχνες, σήμερα] Νικόλα Μελή, Βικτώρια Μαυρομουστάκη, Κυριάκο Σουρουλλά, Ανδρέα Ιωαννίδη, Γιώργο Μαννούρη, Ελένη Ηρακλέους, Ελένη Κάππα και άλλους αλλά και αρκετούς νεαρούς που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις σχολικές ή/και φοιτητικές τους υποχρεώσεις ακόμη, αφού ο διαγωνισμός σε αρκετές περιπτώσεις έχει αναδείξει νικητές παιδιά μικρών ηλικιών!


Ο Thomas Duis, διακεκριμένος Γερμανός πιανίστας και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του διαγωνισμού, έχει εκφράσει επανειλημμένα τον θαυμασμό του για το ταλέντο και τη μουσικότητα των νεαρών μας πιανίστων, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει πλέον καθιερωθεί ως μία χώρα με παράδοση στο μουσικό στερέωμα της Ευρώπης. «Στην Κύπρο βρίσκουμε πολύ περισσότερο ταλέντο από τις πλείστες χώρες της Ευρώπης. Στόχος μας είναι μέσω του θεσμού αυτού να στηρίξουμε τα παιδιά και να τους προσφέρουμε τα μέσα και τις δυνατότητες να αναπτύξουν όσο το δυνατό περισσότερο τις ικανότητες τους. Είμαστε βέβαιοι ότι για άλλη μια φορά το παιδί που θα βρεθεί στη Γερμανία, θα κάνει όλους εδώ στη Κύπρο υπερήφανους».

 

Διεθνής τριμελής επιτροπή

Το βάρος της ευθύνης για την επιλογή του νικητή έχει αναλάβει τριμελής επιτροπή που αποτελείται από διακεκριμένους μουσικούς - πιανίστες και καθηγητές πιάνου σε σημαντικά πανεπιστήμια, από Γερμανία, Ιταλία και Αργεντινή. Η επιλογή, διαχρονικά, κορυφαίων καλλιτεχνών για συμμετοχή στην Κριτική Επιτροπή έχει καθιερώσει τον διαγωνισμό ως θεσμό που προάγει την αξιοκρατία ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία σε καταξιωμένους παιδαγωγούς και σολίστ να έρθουν σε επαφή με τους Κύπριους νεαρούς μουσικούς, γεγονός που βοηθά στην περαιτέρω ανάπτυξη τους.

 

Για πληροφορίες, όρους και αιτήσεις συμμετοχής, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Avantgarde στα τηλέφωνα 22356066 ή/και 99620414. Τον Διαγωνισμό στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και η Ελληνική Τράπεζα.

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση