ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

AfroBanana Festival: Πενθήμερη απόδραση από την πραγματικότητα

Η Μάρθα Γεωργίου, μία εκ των διοργανωτών του φεστιβάλ, που διοργανώνεται στη Γιαλιά της Πάφου, μιλάει στην «Κ»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το καλοκαίρι του 2022 το Afrobanana Festival γιορτάζει τα δέκα χρόνια ζωής και για ακόμη μία χρονιά προσκαλεί τους φίλους του στο καταπράσινο περιβάλλον της Γιαλιάς, στην Πάφο για πολλή μουσική και όχι μόνο. Η Μαρθα Γεωργίου, μία εκ των διοργανωτών του AfroBanana, ενός φεστιβάλ, που εδώ και δέκα χρόνια φέρνει στο νησί μουσικές και μουσικούς από διάφορα μέρη του κόσμου, μού λέει πως το μέσα από το φεστιβάλ γεννιούνται νέες ιδέες, γνωριμίες, συνεργασίες, και οι δημιουργοί γίνονται πλέον συνοδοιπόροι που εργάζονται συλλογικά για να εξελίξουν τη σκηνή της Κύπρου. Είναι σημαντικό ότι το AfroBanana όλα αυτά τα χρόνια προτείνει μουσικούς άγνωστους πολλές φορές στο κυπριακό κοινό, το οποίο δείχνει εμπιστοσύνη και διάθεση να γνωρίσει νέα ακούσματα.

 

–Afrobanana ξανά στην κανονικότητα και μάλιστα με γενέθλια... Ποια θα λέγατε ότι είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του Afrobanana αυτά τα δέκα χρόνια;

«Η μουσική είναι η αφορμή που φέρνει τον κόσμο μαζί στον χώρο του Φεστιβάλ. Δεν πιστεύουμε στις απόλυτες μορφές τέχνες, όλα μπλέκονται μαζί».

–Το Afrobanana, 12 χρόνια πριν δημιουργήθηκε λόγω ανάγκης να εκφραστούν κάποιες ιδέες και ανησυχίες της τότε δημιουργικής (και όχι μόνο) κοινότητας. Θεωρούμε πως η μεγαλύτερη επιτυχία είναι ότι αυτές οι ανάγκες συνεχώς αναθεωρούνται και ψάχνουμε μέσα από την επιμέλεια του προγράμματος να εκφράζονται όλο και περισσότερο φρέσκες ανησυχίες και ιδέες της κοινότητας που μας περιβάλλει, τόσο σε τοπικό επίπεδο αλλά και παγκόσμιο. Αυτό είναι που μας κρατάει σε εγρήγορση ως διοργανωτές, και αυτό το οποίο κρατάει και το ενδιαφέρον της κοινότητας.

 

–Οι μουσικοί από διάφορα μέρη του κόσμου που παίρνουν μέρος στο φεστιβάλ πώς βοηθούν την εδώ μουσική κοινότητα;

–Το φεστιβάλ φιλοξενεί έναν συνδυασμό από ανερχόμενους νέους δημιουργούς και καταξιωμένα ονόματα του χώρου, εγχώρια και διεθνή. Όταν συγκεντρώνονται όλοι αυτοί οι πρωτοπόροι, γνώστες και διαμορφωτές της μουσικής κουλτούρας στην ίδια σκηνή έχει τεράστια σημασία. Μέσα στο πλαίσιο και πνεύμα αυτής της σύναξης, γεννιούνται νέες ιδέες, γνωριμίες, συνεργασίες, και οι δημιουργοί γίνονται πλέον συνοδοιπόροι που εργάζονται συλλογικά για να εξελίξουν τη σκηνή της Κύπρου.

–Υπάρχει το κοινό που μπορεί να υποστηρίξει αυτού του είδους τους μουσικούς στην Κύπρο;

 –Σίγουρα η Κύπρος είναι μικρή, αλλά το κοινό υπάρχει και δείχνει εμπιστοσύνη και διάθεση να γνωρίσει νέα ακούσματα. Ανέκαθεν η επιμέλεια του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει δημιουργούς τους οποίους δεν γνωρίζει το κοινό της Κύπρου. Χτίστηκε όμως εμπιστοσύνη στην επιμέλεια.

–Το όραμά σας προχωράει πέρα από τη μουσική, θέλετε να δημιουργήσετε μια ολιστική πολιτιστική εμπειρία, ποιες είναι οι προκλήσεις για να το πετύχετε;

–Η μουσική είναι η αφορμή που φέρνει τον κόσμο μαζί στον χώρο του Φεστιβάλ. Δεν πιστεύουμε στις απόλυτες μορφές τέχνες, όλα μπλέκονται μαζί. Όταν αναφερόμαστε σε εκφράσεις ιδεών και ανησυχιών, αυτές δεν περιορίζονται σε ένα μοναδικό τρόπο έκφρασης. Οπότε η πρόκληση είναι πώς διάφορα μέσα έκφρασης, και πώς άτομα με διαφορετικές εξειδικεύσεις, έρχονται να δέσουν μεταξύ τους. Και επιπλέον σε ένα Φεστιβάλ το οποίο είναι εμπειρικό, και προσφέρονται απεριόριστοι τρόποι να μεταδοθούν και να παραληφθούν από τους επισκέπτες οι πολιτιστικές εισηγήσεις.

 

–Είναι η μουσική ένα υπερβατικό ταξίδι, θα μπορούσε να πει κανείς, το Afrobanana μπορεί να είναι το σκάφος που θα κάνει κάποιος αυτό το ταξίδι;

–Οπωσδήποτε! Στο Φεστιβάλ ο κάθε επισκέπτης είναι υπεύθυνος για το δικό του ταξίδι. Προσφέρεται ένα ευρύ φάσμα από ποικίλες και παράλληλες δραστηριότητες κατά την διάρκεια των 5 ημερών. Επομένως, σας καλούμε να έρθετε και εσείς μαζί μας σε αυτή την πενθήμερη απόδραση από την πραγματικότητα!

 

Περισσότερες πληροφορίες:

AfroBanana Festival από τις 13 έως τις 17 Ιουλίου, στο Val’s Place, στη Γιαλιά της Πάφου

www.afrobanana.com | “AfroBananaFestival” στο Facebook | “afrobananafest” στο Instagram

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση