ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γ. Βακαρέλης: «Να αρχίσουμε να είμαστε παρόντες»

Ο Γιάννης Βακαρέλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου στην «Κ»

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Ανοίγει λοιπόν σταδιακά ο πολιτισμός και ο Γιάννης Βακαρέλης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξος. «Αισθάνομαι ξαλαφρωμένος», λέει, επιχειρώντας για λίγο να αφήσει πίσω του τον τελευταίο χρόνο, τον τόσο δύσκολο για τους καλλιτέχνες, τους διοργανωτές και το κοινό, ενώ δεν παραλείπει να εντάξει το αντικείμενό του και στη μεγαλύτερη εικόνα: «Ο εμβολιασμός βοηθάει πολύ την κατάσταση», σχολιάζει στην «Κ», «και αισιοδοξώ ότι θα ξαναβρούμε την κανονικότητά μας. Στο Μέγαρο θέλουμε να πιστεύουμε ότι από τον Σεπτέμβριο θα μπορούμε να πραγματοποιούμε τις εκδηλώσεις μας σε εσωτερικούς χώρους».

Μακάρι, γιατί κατά το προηγούμενο διάστημα, οι διαδικτυακές μεταδόσεις ήταν οι μόνες που έδιναν τον τόνο. Είχαν φυσικά και τα θετικά τους. «Είχαμε μεγάλη ανταπόκριση», λέει ο Γιάννης Βακαρέλης αναφερόμενος στο online πρόγραμμα του Μεγάρου. «Βασικό μας μέλημα ήταν να γίνουν τουλάχιστον οι συναυλίες των Ελλήνων σολίστ, γιατί γνωρίζω πόσο δυσκολεύονται οι καλλιτέχνες και θέλαμε να έχουν κάποιες αμοιβές. Δείξαμε επίσης ότι το Μέγαρο είναι ζωντανό, ενώ η εμπειρία αυτή θα μας αφήσει μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Αν συνεχιστεί το μαρτύριο της πανδημίας, θα προχωρήσουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ενώ αν είμαστε ανοικτοί, οι συναυλίες μας θα βιντεοσκοπούνται με πιο άρτιο τρόπο».

Ο μαέστρος Ζούμπιν Μέτα θα βρεθεί στο Ηρώδειο στις 14 Ιουνίου, στο πλαίσιο της πρώτης συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής με το Φεστιβάλ Αθηνών (φωτ. G LUCA MOGGI).

Μπετόβεν

Μέχρι τότε, το Μέγαρο Μουσικής ετοιμάζεται πριν από όλα για δύο σημαντικές εκδηλώσεις. Η πρώτη υλοποιείται από το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE και τιτλοφορείται «Η Ευρώπη γιορτάζει τον Beethoven»: στις 6 Ιουνίου, αρχίζοντας από τις 2 μ.μ., οι εννέα συμφωνίες του μεγάλου Γερμανού μουσουργού θα προβληθούν διαδικτυακά σε εννέα πόλεις της Ευρώπης, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τον μαέστρο Θεόδωρο Κουρεντζή, που μαζί με την ορχήστρα musicAeterna και τη χορογράφο Σάσα Βαλτς θα παρουσιάσουν από το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών τη «Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα». Το Μέγαρο θα μεταδώσει όλες τις συναυλίες από δύο γιγαντοοθόνες στον Κήπο του.

Η δεύτερη εκδήλωση, στις 14 Ιουνίου, συνιστά την πρώτη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής με το Φεστιβάλ Αθηνών: πρόκειται για ένα γκαλά στο Ηρώδειο με τον αρχιμουσικό Ζούμπιν Μέτα, τον βιολονίστα Πίνχας Ζούκερμαν και την Ορχήστρα του Φλωρεντινού Μουσικού Μαΐου, σε έργα του Γιοχάνες Μπραμς. Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυση του Μεγάρου Μουσικής, μια επέτειος που βιώνεται με συγκίνηση από τον Γιάννη Βακαρέλη. «Το 1991 είχα εγκαινιάσει ως πιανίστας με τον Λεωνίδα Καβάκο την αίθουσα “Δημήτρης Μητρόπουλος”», διηγείται ο καλλιτεχνικός διευθυντής πλέον του Μεγάρου και συνεχίζει: «Το όραμα του Χρήστου Λαμπράκη ήταν να βγει το Μέγαρο εκτός των τειχών της πόλης. Θυμάμαι τις συναυλίες στη Μικρή Επίδαυρο, την Καμεράτα που ταξίδευε σε όλη την Ελλάδα, τις δικές μας εμφανίσεις σε Πάτρα, Βόλο, Κρήτη και αλλού. Ηταν από τότε εξωστρεφές το Μέγαρο και μου δίνει μεγάλη χαρά που συνεχίζει έτσι και σήμερα».

Ο αρχιμουσικός Θεόδωρος Κουρεντζής συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση «Η Ευρώπη γιορτάζει τον Beethoven» με μια συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών στις 6 Ιουνίου, που θα προβληθεί στον Κήπο του Μεγάρου (φωτ. LILIYA OLKHOVAYA).

Οι δυσκολίες βέβαια δεν λείπουν εν μέσω πανδημίας. «Το γεγονός ότι χάσαμε τα έσοδα που θα είχαμε από συναυλίες και συνέδρια είναι μεγάλο πρόβλημα», εξηγεί ο Γιάννης Βακαρέλης. «Ηταν ένα μεγάλο αποκούμπι. Πλέον στηριζόμαστε στην επιχορήγηση του υπουργείου και θα πορευτούμε έτσι, θεωρώντας ότι η οικονομία θα πάρει μπρος, ότι η πανδημία θα μείνει πίσω μας, ότι θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ότι θα έρχεται ο κόσμος και ότι οι χορηγοί, που ήταν δικαιολογημένα φοβισμένοι, θα επανέλθουν. Τα πράγματα παίρνουν μπρος. Η μίζα πατήθηκε και η μηχανή αρχίζει να γουργουρίζει ξανά».

Αισιοδοξία λοιπόν. Τουλάχιστον τόση ώστε το Μέγαρο Μουσικής να ετοιμάζεται να ανακοινώσει τον Ιούνιο το πρόγραμμά του για τη σεζόν 2021-2022, καθώς και τις συναυλίες που θα φιλοξενήσει ο Κήπος του. Ο Γιάννης Βακαρέλης δεν μπορεί να αποκαλύψει πολλά, μπορεί όμως να περιγράψει το πνεύμα του προγραμματισμού του. «Εκδηλώσεις που έχουν αναβληθεί θα έρθουν κατά το δυνατόν στο προσκήνιο», λέει σχετικά. «Θα υπάρχουν επίσης πολλά και σημαντικά γεγονότα και κύκλοι συναυλιών. Δίνω μεγάλη έμφαση σε Ελληνες σολίστ και σε νέα παιδιά που θα ερμηνεύσουν έργα εγχώριων συνθετών, ενώ θα συνεχιστούν και οι συνεργασίες με το Φεστιβάλ Αθηνών, τον ΕΟΤ, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς. Θέλουμε να αρχίσουμε να είμαστε παρόντες, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση