ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιορτάζοντας τον Μπετοβεν Κουαρτέτο Εγχόρδων Kuss

Από το Ιδρύμα Τεχνών Φάρος σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου στο The Olive Grove

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για πολλούς ανθρώπους, ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν είναι ενδεχομένως η σπουδαιότερη μουσική ιδιοφυΐα που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Οι καινοτομίες του είχαν επηρεάσει τόσο βαθιά την πορεία της μουσικής και τις μελλοντικές γενιές συνθετών, που ο κόσμος, έτσι όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, θα ήταν πολύ διαφορετικός αν ο Μπετόβεν δεν είχε γεννηθεί ποτέ. Κι ενώ το έτος 2020 σηματοδοτούσε την 250η επέτειο από τη γέννησή του, λόγω της πανδημίας, αρκετές από τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του μεγάλου συνθέτη έπρεπε δυστυχώς να ακυρωθούν ή να αναβληθούν. Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου γιορτάζουν τώρα – έστω και με λίγη καθυστέρηση – την επέτειο αυτής της τεράστιας μουσικής προσωπικότητας παρουσιάζοντας το διεθνούς φήμης Κουαρτέτο Εγχόρδων Kuss σε δύο μοναδικές συναυλίες με έργα Μπετόβεν.

Έχοντας διακριθεί για τη μοναδική του προσέγγιση στη μουσική διαδικασία, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Kuss συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο φημισμένα σύνολα ανά το παγκόσμιο, διαγράφοντας μια εντυπωσιακή διεθνή σταδιοδρομία που το οδήγησε από το Κάρνεγκι της Νέας Υόρκης στο Κοντσερτγκεμπάου του Άμστερνταμ, από το Γουίγκμορ Χολ του Λονδίνου πίσω στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, που είναι και η βάση του.

Δύο συναυλίες με δύο πολύ διαφορετικά προγράμματα, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021, στον υπαίθριο συναυλιακό χώρο του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος, The Olive Grove στον Δελίκηπο, στις 8:00μμ.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ 1: Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Kuss θα ανοίξει την πρώτη συναυλία, την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, με το Κουαρτέτο Εγχόρδων σε Ρε μείζονα, Έργο 18, Αρ.3 (1800) – ένα έργο που θεωρείται η επιτομή του κλασσικού κουαρτέτου εγχόρδων όπως αναπτύχθηκε από τους Χάιντν και Μότσαρτ, πριν ακόμα ο ίδιος ο Μπετόβεν ενσταλάξει την καινοτόμο συνθετική του γλώσσα στην τεχνοτροπία του κουαρτέτου. Θα ακολουθήσει η ‘Μεγάλη Φούγκα’ για κουαρτέτο εγχόρδων σε Σι-ύφεση μείζονα, Έργο 133 (1825) – ένα μεγαλοπρεπές κομμάτι δομημένο σε μια μόνο κίνηση, εξαιρετικής ηρωικής ποιότητας και πρωτοποριακής γλώσσας, το οποίο ενέπνευσε τον Στραβίνσκι να το περιγράψει ως «ένα απόλυτα σύγχρονο μουσικό κομμάτι που θα παραμείνει σύγχρονο εσαεί». Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με το τρίτο, και πιο βαρυσήμαντο, από τα κουαρτέτα «Ραζουμόφσκι» του Μπετόβεν – το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αρ.9 σε Ντο μείζονα, Έργο 59, Αρ.3 (1808).

ΣΥΝΑΥΛΙΑ 2: Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Για τη δεύτερή τους συναυλία, το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Kuss θα ανοίξει μεγαλειωδώς το πρόγραμμα με το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αρ.16 σε Φα μείζονα, Έργο 135 (1826) – το οποίο αποτελεί όχι μόνο το τελευταίο κουαρτέτο για έγχορδα του έγραψε ο Μπετόβεν, αλλά και το τελευταίο του σημαντικό έργο. Ακολούθως, οι Kuss θα μας χαρίσουν μια ανεπανάληπτη ερμηνεία στο δυναμικό Κουαρτέτο Εγχόρδων Αρ.15 σε Λα ελάσσονα, Έργο 132 (1825) – ένα έργο που είχε εμπνεύσει τον Τ.Σ. Έλιοτ να γράψει τα δικά του Τέσσερα Κουαρτέτα, δηλώνοντας: «Υπάρχει ένα είδος υπερκόσμιας ή τουλάχιστον πέρα της ανθρώπινης αγαλλίασης σε κάποια από τα ύστερα έργα του Μπετόβεν, τα οποία κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει πως προκύπτουν ως καρπός συμφιλίωσης και ανακούφισης έπειτα από τεράστιο πόνο. Θα ήθελα κι εγώ να καταφέρω κάτι τέτοιο στον στίχο μου πριν πεθάνω».ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ KUSS

Έχοντας διακριθεί για τη μοναδική του προσέγγιση στη μουσική διαδικασία, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Kuss συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο φημισμένα σύνολα ανά το παγκόσμιο. «Απέχοντας κόσμους μακριά από ρηχές επιδείξεις, τα μέλη του Κουαρτέτου αγωνίζονται διαρκώς για αποκαλυπτικές ερμηνείες, των οποίων η ατομικότητα προέρχεται εξολοκλήρου από μια βαθιά και περιεκτική εξερεύνηση της ιδιοσυγκρασίας του κάθε έργου.» (Frankfurter Rundschau)

Για τα μέλη του Κουαρτέτου Kuss, η ουσιαστική κατανόηση ενός έργου απαιτεί χρόνο για να ωριμάσει, και το θάρρος, το οποίο εκπηγάζει μέσα από τις προσωπικές τους ανακαλύψεις, τους βοηθά να αναπτύσσουν το πάθος τους για πειραματισμό. Αυτές είναι οι αρχές που τους αντιπροσωπεύουν από την αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας το 2002. Οι δύο ιδρυτές του Κουαρτέτου, οι βιολονίστες Jana Kuss και Oliver Wille, είναι μουσικοί συνοδοιπόροι για 25 χρόνια. Μαζί με τους συνεργάτες τους, William Coleman και Mikayel Hakhnazaryan, είναι πρωτοπόροι στην παρουσίαση θεματικών προγραμμάτων στη μουσική δωματίου, γεγονός που φανερώνει νέες μουσικές προοπτικές και προσελκύει ένα ευρύ και πολυπολιτισμικό κοινό.

Το 2002, οι Kuss είχαν κερδίσει το Πρώτο Βραβείο του Γερμανικού Μουσικού Συμβουλίου, και το Πρώτο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Κουαρτέτου Εγχόρδων Paolo Borciani. Την επόμενη χρονιά, κέρδισαν το Βραβείο Borletti-Buitoni και είχαν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στη σειρά Rising Stars του European Concert Hall Organisation (ECHO).

Η διεθνής πορεία του Κουαρτέτου Kuss το οδήγησε από το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης στο Concertgebouw του Άμστερνταμ, από το Wigmore Hall του Λονδίνου πίσω στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, που είναι και η βάση του. Το Κουαρτέτο συμμετέχει συχνά σε σημαντικά φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, Schubertiade στο Σβάρτσενμπεργκ, Φεστιβάλ Μπετόβεν της Βόννης, Φεστιβάλ του Ρέινγκαου, του Εδιμβούργου και του Σάλτσμπουργκ, ενώ έχει περιοδεύσει εκτενώς σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Νότιο Αμερική και Ιαπωνία.

Το 2019, το Κουαρτέτο Kuss έγινε το πρώτο γερμανικό κουαρτέτο εγχόρδων που έλαβε το θρυλικό «Κουαρτέτο Παγκανίνι» του Στραντιβάρι, έπειτα από παραχώρηση του Μουσικού Ιδρύματος Νιππόν. Κατόπιν, οι Kuss προσκλήθηκαν για να εμφανισθούν στο Suntory Hall του Τόκιο, όπου ερμήνευσαν σε αυτά τα όργανα ολόκληρο τον κύκλο με τα κουαρτέτα εγχόρδων του Μπετόβεν – ένα εγχείρημα το οποίο ηχογραφήθηκε, και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε άλμπουμ από την βρετανική εταιρεία Rubicon Classics με την στήριξη του εκδοτικού οίκου G. Henle Verlag. Για την 100η επέτειο από τη γέννηση του συνθέτη Μιέτσισλαβ Βάινμπεργκ, την ίδια χρονιά, η Sony Classical κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με το Κουαρτέτο Kuss και την πιανίστρια Olga Scheps στο Κουιντέτο για Πιάνο του συνθέτη. Για τη Sony Classical επίσης, το Κουαρτέτο κέρδισε το Βραβείο Opus Klassik το 2018, για το άλμπουμ του σε έργα του Rudi Stephans.

Το ρεπερτόριο του Κουαρτέτου Kuss διαλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα – από Αναγεννησιακή μουσική έως τις συνθέσεις των Χέλμουτ Λάχενμαν, Άριμπερτ Ράιμαν και Γκιόργκι Κόυρταγκ, με τους οποίους το Κουαρτέτο έχει συνεργαστεί επανειλημμένα. Προσφάτως, οι Kuss ανάθεσαν σε τέσσερις σύγχρονους συνθέτες – Enno Poppe, Aribert Reimann, Manfred Trojahn και Bruno Mantovani – τη δημιουργία τεσσάρων νέων κουαρτέτων εγχόρδων, με την στήριξη της πολιτείας της Κάτω Σαξονίας / Musik 21, και σε συνεργασία με το Concertgebouw και Muziekgebouw του Άμστερνταμ, την Μπιενάλε του Παρισιού, το Wigmore Hall του Λονδίνου και το Suntory Hall του Τόκιο. Στα προσεχή σχέδια του Κουαρτέτου περιλαμβάνονται συνεργασίες με τους συνθέτες Iris ter Schiphorst, Mark André και Francisco Coll, οι οποίοι θα γράψουν νέα κουαρτέτα εγχόρδων αποκλειστικά για τους Kuss.

Το Κουαρτέτο έχει συνεργαστεί στενά με καλλιτέχνες όπως οι Avi Avital, Paul Meyer, Pierre-Laurant Aimard, Mojca Erdmann, ο δημοφιλής ηθοποιός Udo Samel, ο ποιητής slam Bas Böttcher και η σκηνοθέτιδα Nicola Hümpel και το μουσικοχορευτικό της θέατρο Nico and The Navigators.

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Kuss εμπνέει την επόμενη γενιά μουσικών δωματίου μέσω πολλών διεθνών εργαστηρίων μουσικής που παραδίδει. Επιπλέον, ο William Coleman (Μοτσαρτέουμ, Σάλτσμπουργκ) και ο Oliver Wille (Ανόβερο και Μπέρμινχαμ) είναι καθηγητές σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Το Κουαρτέτο Kuss παίζει αποκλειστικά με χορδές Pirastro.

Περισσότερες Πληροφορίες 

Πότε/Πού: The Olive Grove, την Παρασκευή 25 & Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 στις 20:00. Δελίκηπος

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 22 663871, www.pharosartsfoundation.org

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση