ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ημισφαιρικές μουσικές συναντήσεις

Στόχος του Φεστιβάλ είναι, παρά τις δυσκολίες εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, να φέρει κοντά νέους δημιουργούς έστω και διαδικτυακά, από το κέντρο και τη διασπορά

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το φεστιβάλ Greek Fringe που έχει τη βάση του την Αυστραλία σμίγει καλλιτέχνες από όλες τις ηπείρους σε μια διαδικτυακή συναυλία υπό τον τίτλο «Claiming the NOW», δηλαδη, «Διεκδικώντας το Τώρα». Στις 28 Αυγούστου, λοιπόν, θα παρουσιαστούν το Amalgamation Project από την Κύπρο και ο ποιητής και ράπερ Luka Lesson από την Αυστραλία.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι, παρά τις δυσκολίες εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, να φέρει κοντά νέους δημιουργούς έστω και διαδικτυακά, από το κέντρο και τη διασπορά και να επιτύχουν μια δυναμική παρουσίαση της ποικιλομορφίας του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν έχουν διευρύνει τα όρια των δημιουργικών τους πεδίων, προτείνοντας νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με το ελληνικό στοιχείο. Όπως ανακοινώθηκε από το Φεστιβάλ αμφότεροι οι συμμετέχοντες, Amalgamation Project και Luka Lesson έχουν ωθήσει τα όρια του δημιουργικού τους πεδίου, και μέσω του Φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα. Μαζί με τις εξαιρετικές φωνές του Amalgamation Project, με προεξάρχουσα της Βασιλικής Αναστασίου, προσκεκλημένος είναι ο διεθνούς φήμης βιολονίστας Μιχάλης Κουλουμής και συμμετέχουν οι μουσικοί Ερμής Μιχαήλ στην κιθάρα, ο Αντρέας Ροδοσθένους στο μπάσο και ο Ρόδος Παναγιώτου στα κρουστά.

Τη χορωδία του Amalgamation αποτελούν οι Μαργαρίτα Γκριτζέλα, Μυρτώ Αριστείδου, Αργυρώ Χριστοδούλου, Χριστίνα Αντωνιάδου, Άντρια Αυγουστή, Αννίτα Κωνσταντίνου, Χριστίνα Παπαμιχαήλ, Ιωάννα Χριστοδουλίδου. Βασικά συστατικά του Amalgamation Project, με βάση την Κύπρο, αποτελούν οι μουσικοί Βασιλική Αναστασίου και Ερμής Μιχαήλ. Μαζί, συνεργάζονται για να παρουσιάσουν εναλλακτικές εκτελέσεις παραδοσιακών μελωδιών από τις ακτές της Μεσογείου, καθώς και ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο. Η εμπνευστής και δημιουργός του Amalgamation Project, Vasilik, προσκαλεί μουσικούς από διαφορετικά μουσικά υπόβαθρα – κυρίως αυτά της jazz, της κλασικής και της παραδοσιακής μουσικής για να μοιραστούν τις μουσικές τους ιδέες και να πειραματιστούν (με το κράμα που προκύπτει). Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει πολυφωνικές προσαρμογές παραδοσιακών τραγουδιών, που προσεγγίζονται με μια σύγχρονη ματιά. Ο Luka Lesson είναι ποιητής και ράπερ με βάση του την Αυστραλία. Θεματικοί άξονες του έργου του είναι η ελληνική μυθολογία (χώρα καταγωγής του είναι η Ελλάδα), καθώς και ό,τι θα μπορούσε να θεωρηθεί βαθιά πολιτικό και ευάλωτα αναστοχαστικό.

Ο Luka Lesson έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Queensland και έχει εκδώσει τα δικά του μουσικά άλμπουμ και βιβλία, ενώ έργα του συμπεριλαμβάνονται σε διεθνείς ποιητικές συλλογές. Διαχρονικά, ο καλλιτέχνης αξιοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα ως ένα μέσο για κοινωνική αλλαγή – τόσο εντός της Αυστραλίας, όσο και στο εξωτερικό. Το έργο του αποτελεί αντικείμενο μελέτης σε τμήματα Αγγλικών σπουδών σε ολόκληρη τη χώρα. Διατηρεί επίσης το δικό του «καταφύγιο ποίησης» στο χωριό του παππού του στη Ρόδο, το οποίο λειτουργεί σε ετήσια βάση.

Η τελευταία του προσωπική δουλειά, με τίτλο Αgapi & Other Kinds of Love, αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του 2020. Η διαδικτυακή συναυλία – παρουσίαση θα μεταδοθεί μέσω Facebook στις 28 Αυγούστου 2020 (Κύπρος & Ελλάδα 1:30 μ.μ., Ηνωμένο Βασίλειο 11:30 π.μ., Αυστραλία 8:30 μ.μ., Νέα Υόρκη 6:30 π.μ.) στις εξής πλατφόρμες: • The Pappas Post (NY) • The Greek America Foundation (NY) • The Hellenic Museum (Aus) • The Boite (Aus) • MondoBongo Radio (Gr) • World Music and Dance in Australia • Greek and Proud (Aus) • The Amalgamation choir (Cy) • Luka Lesson (Aus)

Για εισιτήρια επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://www.stickytickets.com.au.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

H Βασιλική Κυπραίου τοποθετείται εντός του ηχοτοπίου που ο Βαγγέλης Γέττος δημιουργεί με ετερόκλητα όργανα και εκλεκτικές ατμόσφαιρες σε μια αυλή της Λευκωσίας.

«De profundis» του Oscar Wilde

Ένα μουσικό θεατρικό αναλόγιο με την ηθοποιό Βασιλική Κυπραίου και τον μουσικό Βαγγέλη Γέττο
Newsroom K
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ