ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νάνα Μούσχουρη: Το τραγούδι είναι η ασφάλειά μου

Η Νάνα Μούσχουρη που έρχεται να τραγουδήσει στην εκδήλωση «Ένα μύθο θα σας πω» για το Hope for children, στο Προεδρικό Μέγαρο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η Νάνα Μούσχουρη έχει διαγράψει μία σημαντική πορεία στο τραγούδι και έχει συνεργαστεί με πολλούς και σπουδαίους συνθέτες και τραγουδιστές. Η ζωή της είναι το τραγούδι και μέσω αυτού υπάρχει, όπως μου λέει, στην τηλεφωνική μας συνέντευξη. Πέτυχα την κ. Μούσχουρη καθ’ οδόν προς το αεροδρόμιο και με περισσή ευγένεια που ζήτησε μισή ώρα για να μπορέσει να βρει ένα ήσυχο σημείο ώστε να καταφέρουμε να μιλήσουμε, «θα ήθελα να τα λέγαμε και από κοντά, να γνωριστούμε» μου είπε, ζητώντας μου την άδεια να με αποκαλεί με το μικρό μου όνομα, κάνοντάς με νιώθω πια οικεία και εγώ. Η συζήτησή μας ξεκίνησε από τον κινηματογράφο «Πάνθεον» στα Χανιά όπου γεννήθηκε και πώς το σινεμά και η εργασία του πατέρα της εν τέλει όρισε τη ζωή της «από τον κινηματογράφο αγάπησα το τραγούδι και από τότε δεν το άφησα ποτέ»!

–Έχετε μία γεμάτη πορεία όλα αυτά τα χρόνια, και ακόμη δηλώνετε παρούσα καλλιτεχνικά. Δεν θέλετε να ξεκουραστείτε;

Μεγάλωσα με το σινεμά, λόγω της εργασίας του πατέρα μου, ο οποίος ήταν μηχανικός κινηματογράφου. Από τις μουσικές του σινεμά έμαθα και το τραγούδι, τραγουδούσα συνέχεια, και το τραγούδι έγινε μια ανάγκη για εμένα. Τραγουδούσα όταν έκλαιγα για να μου περάσει η στεναχώρια, πάλι το τραγούδι έπιανα όταν ήμουν χαρούμενη. Το τραγούδι είναι για μένα μία ασφάλεια, ο τρόπος έκφρασής μου, είναι μέσα στην καρδιά μου. Αγαπάω πάρα πολύ το τραγούδι, υπάρχω μέσα από το τραγούδι και κάνω ό,τι μπορώ για να τραγουδήσω καλύτερα. Για όλα αυτά που σας είπα τραγουδάω ακόμα. Τώρα θα μου πείτε δεν σου έγινε συνήθεια, δεν το βαρέθηκες. Όχι, ούτε μία στιγμή. Ήμουν τυχερή, βέβαια, η φωνή μου με βοήθησε και η εποχή που ξεκινούσα.

–Ακόμα μαθαίνετε πράγματα ή τα έχετε δει και ζήσει μουσικά όλα; Τους νέους τι θα συμβουλεύατε;

Φυσικά και ακόμα μαθαίνω πράγματα. Η ζωή εξελίσσεται και όσο η ζωή πάει μπροστά υπάρχουν πράγματα για να μάθει κάποιος. Αν κάποιος πει ότι τα ξέρει όλα, τότε δεν έχει τίποτα να κάνει στη ζωή, έτσι δεν είναι; Αν όμως ξέρει ότι μπορεί να μάθει ακόμα, τότε υπάρχει. Φυσικά, δεν μπορώ να τραγουδάω πια όπως τα νέα παιδιά, αλλά δεν έχω κάτι να τους μάθω εγώ, πέραν από όσα η πείρα μού έχει διδάξει. Τα νέα παιδιά έχουν τα εφόδιά τους και θα πάνε τη μουσική πιο μπροστά. Εμείς οι παλιοί μαθαίνουμε από τους νέους, ασχέτως αν δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι ακριβώς κάνουν εκείνοι. Πάντοτε μαθαίνω κάτι, είτε είναι από τη ζωή είτε καλλιτεχνικά.

–Τι έκανε τη Νάνα Μούσχουρη να αγαπηθεί τόσο πολύ.

Μπορεί τη στιγμή που κάποιος ξεκινάει να μην τον χρειάζεται η μουσική ή ο κόσμος, και σε αυτό εγώ στάθηκα τυχερή. Όταν εγώ ξεκίνησα η πολύ μεγάλη επιτυχία του «Ποτέ την Κυριακή» είχε αρχίσει ο κόσμος και μιλούσε για την ελληνική μουσική και έτυχε εκείνη την εποχή μου ζητήθηκε να πάω έξω. Η εποχή με «σήκωνε», έτσι αποφάσισα να πάω. Χρειάστηκε καιρός για να κάνω κι εγώ μεγάλες επιτυχίες, αν και η πρώτη μου επιτυχία μου, το 1961, ήταν πολύ κοντά στην επιτυχία του «Ποτέ την Κυριακή». Η ζωή έχει τα παιχνίδια της και κάποιοι σε προσέχουν και τότε τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους. Πρέπει να πω ότι πάντοτε είχα στο μυαλό μου ότι πρέπει να είμαι προσεκτική, να μην προσβάλλω τη χώρα μου. Ο ρόλος μου άλλωστε ήταν να τραγουδώ καλά και αυτό έκανα. Ήμουν πάντοτε ειλικρινής με το κοινό, με ό,τι έκανα.

–Συμβιβαστήκατε σε κάτι όλα αυτά τα χρόνια;

Το σημαντικό ήταν να παραμένω ειλικρινής. Αν δεν συμφωνούσα με κάτι δεν το έκανα, εάν ένα τραγούδι δεν μου άρεσε δεν μπορούσε κανείς να με πείσει να το τραγουδήσω. Ακόμα και με την εξωτερική μου εμφάνιση, με ήθελαν ξανθιά, ή να βγάλω τα γυαλιά μου. Δεν το δέχθηκα γιατί δεν το ήθελα. Οτιδήποτε τραγούδησα μου άρεσε, ακόμα και αν κάτι θεωρήθηκε ανόητο. Το έκανα γιατί εκείνη τη στιγμή το ήθελα. Δεν έκανα συμβιβασμούς ποτέ και αυτό θα ήθελα να πω σε όλους τους νέους που ξεκινάνε τώρα. Είναι σημαντικό ο καλλιτέχνης να έχει ταυτότητα, να αγαπάει αυτό που κάνει και να προσέχει τι τραγουδάει. Το τραγούδι δεν είναι εικόνα, είναι μία σκληρή δουλειά και πολλές φορές απαιτεί θυσίες.

–Τι νομίζετε ότι έχει αλλάξει στο τραγούδι σήμερα σε σχέση με το παρελθόν;

Την εποχή που ξεκινούσα εγώ ήταν ένας άλλος κόσμος. Υπήρχε η ανάγκη να γνωρίσει ο ένας τον άλλο, να μη φοβάται ότι έχει εχθρούς, ο πόλεμος ήταν μία πρόσφατη εμπειρία άλλωστε. Ήταν η εποχή που ήθελες να γίνεις φίλος με όλον τον κόσμο, αυτό όλο ήταν πολύ σπουδαίο. Σήμερα, νομίζω ότι η παγκοσμιοποίηση έχει αφαιρέσει νομίζω την προσωπικότητα της μουσικής, την ταυτότητα του κάθε τόπου. Αυτή η προσωπικότητα στη μουσική θεωρώ ότι μας λείπει. Στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, ευτυχώς υπάρχει ακόμα η ταυτότητα στους καλλιτέχνες.

–Ξεχωρίζετε κάποια από τις συνεργασίες σας ή κρατάτε κάποια πολύτιμη ανάμνηση;

Εκείνο που φυλάω ως κόρη οφθαλμού είναι η αξία των ανθρώπων που γνώρισα στη ζωή μου και με πολλούς από αυτούς συνεργάστηκα. Πολλοί έγιναν φίλοι μου και πολλοί με φώτισαν στο τραγούδι. Αυτές τις φιλίες δεν θέλω να τις ξεχάσω ποτέ, γιατί δεν νομίζω ότι γίνεσαι διάσημος με ένα τραγούδι, για να διαρκέσεις χρειάζονται πολλά περισσότερα, αλλά κυρίως καλοί συνεργάτες.

Πληροφορίες

Η Νάνα Μούσχουρη θα δώσει μια μοναδική συναυλία υπό την αιγίδα της πρώτης κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Άντρης Αναστασιάδη, με τίτλο «Ένα μύθο θα σας πω» για το Hope for children, στο θεατράκι του Προεδρικού Μεγάρου, την Κυριακή 8 Ιουλίου στις 9 μ.μ. Εισιτήρια στο www.soldouttickets.com.cy και στα SO EASY STORES. Χορηγοί επικοινωνίας η «Καθημερινή» και το LOVE FM 100.7

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

Όλες οι συζητήσεις γίνονται στη λογική ότι το 2020 δεν υπήρξε ποτέ. Πηγή φωτογραφίας: «Κ» Ελλάδος.

Ραντεβού με τους Peppers το ’21

«Αυτά που συμβαίνουν στον χώρο είναι πρωτοφανή. Κυριαρχεί ένα γενικό χάος, όχι μόνο στην Ελλάδα», λέει ο Σταύρος Στριλιγκάς ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ
Oικογενειακή συναυλία για όλους

Oικογενειακή συναυλία για όλους

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου προτείνει στο φιλόμουσο κοινό μια γνωριμία με τα κρουστά όργανα και την οικογένεια των κλαρινέτων ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ
X