ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι «Arcadian Child» ετοιμάζουν νέο δίσκο και παρουσιάζουν το single «Bitter Tea»

Πρόκειται για τον τρίτο τους δίσκο και θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2020 με τίτλο «Protopsycho»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Με νέο δίσκο επιστρέφουν οι «Arcadian Child», τον «Protopsycho», ο οποίος θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2020. Την μπάντα «Arcadian Child» αποτελούν οι τέσσερις μουσικοί Παναγιώτης Ι. Γεωργίου (φωνητικά, κιθάρες), Στάθης Χατζηχαραλάμπους (κιθάρες), Ανδρέας Κέρβερος (μπάσο και φωνητικά) και Κωνσταντίνο Παυλίδη (τύμπανα). Ξεκίνησαν στη Λεμεσό ως «Atoutaleme» και το καλοκαίρι του 2016 έγιναν οι «Arcadian Child», και από τότε, με μικρές μόνο αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας έως σήμερα, έχουν δώσει δύο δίσκους, τον «Afterglow» (2017) και τον «Superfonica» (2018), οι οποίοι ομολογουμένως σημείωσαν επιτυχία, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Οι «Arcadian Child» μού είχαν πει το 2017 ότι ήθελαν να φτιάξουν μια μπάντα ετερόφωτη, ήθελαν να δημιουργήσουν μία καινούργια ομάδα που θα αντιδρά στην ορμή της καθημερινότητάς μας. Νομίζω, παρακολουθώντας τους έκτοτε ότι το καταφέρνουν μια χαρά. Στον πρώτο τους δίσκο, τον «Afterglow», που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2017, μιλώντας στην «Κ», προσκαλούσαν τον κόσμο να ενταχθεί στο ηχητικό τους σύμπαν και να νιώσει κι αυτός την ηδονή που χαρίζει απλόχερα η μουσική, το καλοκαίρι του 2018 μού είχαν πει ότι φλερτάρουν με τα όριά τους και εξελίσσονται, τότε ηχογραφούσαν τον δεύτερο δίσκο τους, τον «Superfonica», που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2018.

Αυτό το φλερτ μάλλον ευδοκίμησε γιατί τώρα μιλάμε για έναν νέο δίσκο που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2020, με τίτλο «Protopsycho» και μάλλον ώθησαν τα όριά τους λίγο παραπέρα, αφού είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να τα υπερβούν εκ νέου… άλλωστε και οι ίδιοι το έχουν δηλώσει «προφανώς υπάρχουν κάποια references που σαν δημιουργοί κρατάμε και πορευόμαστε, αλλά η όλη διαδικασία της δημιουργίας τελικά ξεπερνά τις αρχικές μας σκέψεις». Καταλαβαίνω ότι ποτέ δεν ήταν στις σκέψεις τους ένας μονοδιάστατος και μονολιθικός ήχος ή γενικά μια στάσιμη μουσική κατάσταση. Αυτό φαίνεται, αν και παρακινδυνευμένο να το υποστηρίξω σθεναρά, από το κομμάτι «Bitter Tea», το πρώτο single που έδωσαν στη δημοσιότητα. Πάντως, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι «το κομμάτι καταδεικνύει όλα τα δομικά στοιχεία της καινούργιας ηχητικής κατεύθυνσης της μπάντας, σηματοδοτώντας τη στροφή τους σε σκοτεινότερες πλευρές της προσωπικότητάς τους», δεν έχω λόγο να τους αμφισβητήσω, τουναντίον, ακούγοντας το κομμάτι και αντιπαραβάλλοντάς το με κομμάτια της προηγούμενης δουλειάς τους, νομίζω πως κατ’ αρχήν συμφωνώ, αλλά ας περιμένουμε, Κυριακή κοντή γιορτή.

Ο «Protopsycho»

Στον τρίτο τους δίσκο, όπως γράφουν στο δελτίο Τύπου, λένε ότι βγαίνουν από τη ζώνη άνεσής τους και μεταπλάθουν στοιχεία progressive και post rock χωρίς να παραβιάζουν τις ανατολίτικες νόρμες. Το θεωρούν το πιο φιλόδοξο άλμπουμ τους, μα μου το είχαν πει και παλιότερα, για τον «Superfonica»: «Είμαστε όμως σίγουροι γι’ αυτό που πάμε να κάνουμε και πιστεύουμε ότι ο νέος δίσκος θα είναι η καλύτερή μας δουλειά. Μέχρι την επόμενη δηλαδή». Όχι, καμία διάθεση υπερφίαλης τοποθέτησης από μέρους τους, γνωρίζοντας τα μέλη της μπάντας, είναι μια εσωτερική δέσμευση, μια υπόσχεση που δίνουν στον εαυτό τους για να δώσουν ό,τι καλύτερο υπάρχει στo πεντάγραμμό τους στο κοινό που τους ακολουθεί και σε όσους θέλουν να τους ανακαλύψουν. Πάντως, οι επιρροές τους, που ξεκινούν από την ψυχεδέλεια των 70s και τους εμβληματικούς «Beatles» και «Love» μέχρι τις grunge ριπές των «Alice in Chains» από τη δεκαετία του 1990, όσες φορές όμως και αν έχω ρωτήσει για το πού κατατάσσονται μουσικά μού απαντάνε λακωνικά: «Stoner/Psych/Pop, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα».

Έχω γράψει και στο παρελθόν ότι η παρέα των «Arcadian Child» είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που ξεχωρίζουν για το μεράκι τους, την αγάπη τους γι’ αυτό που κάνουν, αλλά κυρίως γιατί προσπαθούν να μην είναι κάτι ξεχωριστό από την κοινωνία που ζουν.

Σημασία και στο εξώφυλλο

Πολλές φορές δεν λέμε μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο; Ε, στους δίσκους των «Arcadian Child» δεν ισχύει, και δεν είναι μια ευγενική παρατήρηση, το πιστεύω πραγματικά ότι όταν κάνουν μουσική, ταυτόχρονα σκέφτονται και πώς θα την απεικονίσουν. Γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία της οπτικής ταυτότητας ενός προϊόντος, -sorry, παιδιά, το ξέρω ότι σιχαίνεστε τη λέξη… και φροντίζουν η εικόνα να αντιπροσωπεύει τη μουσική τους. Οι «Arcadian Child» δίνουν, λοιπόν, πάντοτε μεγάλη σημασία στο artwork και αυτό είναι σημαντικό να τονιστεί, αφού θέλουν οποιαδήποτε οπτική απεικόνιση της δουλειάς τους βγαίνει προς τα έξω να συνάδει με την αισθητική του δίσκου. Το artwork του «Afterglow» είναι του Μαρίνου Σάββα, τo artwork του «Superfonica» του Iam Nothe και του επερχόμενου δίσκου τους «Protopsycho» του Nun Other.

 Ακούστε το τραγούδι εδώ 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση