ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι κορυφαίοι πιανίστες στον κόσμο, σε ρεσιτάλ στη Λευκωσία!

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde παρουσιάζει το θεσμό «Great Pianists of the 21st Century»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τι θα συνέβαινε εάν κάποιος, στο μακρινό 1957, σας έλεγε «πάμε συναυλία απόψε; Παίζει πιάνο μια νεαρή κοπέλα από την Αργεντινή. Η ερμηνεία της στον Σοπέν είναι εξαιρετική και μόλις κέρδισε ένα διεθνή διαγωνισμό». Θα πηγαίνατε; Πόσοι νομίζετε θα πήγαιναν;

Εάν η απάντησή σας στην πιο πάνω παρότρυνση ήταν αρνητική, προφανώς γιατί δεν γνωρίζατε [ακόμη] τη νεαρή καλλιτέχνη, θα χάνατε την ευκαιρία να δείτε τη διάσημη [πλέον] πιανίστρια Martha Argerich στην αρχή της καριέρας της. Μπορείτε όμως να φανταστείτε πως ένιωσε κάποιος όταν θαύμασε τη νεαρή Argerich στα πρώτα βήματα μίας καριέρας που αργότερα απογειώθηκε, καθιερώνοντας την ως μία από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες πιάνου στον 20ο αιώνα;

Τη δυνατότητα αυτή προσφέρει από φέτος στους Κύπριους μουσικόφιλους ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde. Έχοντας ενταχθεί στο Steinway Prizewinners Concert Network, ο Οργανισμός φιλοξενεί στην Κύπρο τους νικητές φημισμένων διαγωνισμών ακριβώς μετά την επιτυχία τους στους σημαντικούς αυτούς θεσμούς, σε ένα νέο θεσμό που εγκαινιάζει φέτος υπό την επωνυμία “Great Pianists of the 21st Century”. Το δίκτυο SPCN αφορά σε πρωτοβουλία της διάσημης γερμανικής εταιρείας κατασκευής πιάνων Steinway & Sons και του φημισμένου θεάτρου [Gewandhaus] της Λειψίας, και αποτελείται από τους κορυφαίους διαγωνισμούς πιάνου και σημαντικούς φορείς πολιτιστικής δημιουργίας ανά τον κόσμο (οργανισμοί, θέατρα, φεστιβάλ, τηλεοπτικοί σταθμοί κ.ά.). Το τρίπτυχο αυτό φροντίζει ώστε οι κορυφαίοι νεαροί πιανίστες σήμερα, οι οποίοι επιτυγχάνουν στους διαγωνισμούς με τις υψηλότερες απαιτήσεις και τον εντονότερο ανταγωνισμό στον πλανήτη, να εμφανιστούν στις μεγαλύτερες μουσικές σάλες και στις σημαντικές μουσικές μητροπόλεις στον κόσμο. Η περίληψη της Λευκωσίας και του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde στο συγκεκριμένο δίκτυο αποτελεί μία σημαντική επιτυχία για τον τόπο μας αφού το κοινό μας θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσει εξαίρετες ερμηνείες ταλαντούχων νεαρών πιανίστων ενώ η Κύπρος θα προβάλλεται διεθνώς μέσω ενός σημαντικού πολιτιστικού δικτύου.

Στο δίκτυο συμμετέχουν διαγωνισμοί όπως οι Queen Elizabeth (Βελγίου), Ferruccio Busoni (Ιταλίας), Beethoven Bonn (Γερμανίας), Cleveland (ΗΠΑ), Van Cliburn (ΗΠΑ), Géza Anda (Ελβετίας), Leeds (Ην. Βασιλείου), Edvard Grieg (Νορβηγίας), Ferenc Liszt (Ουγγαρίας), Top of the World (Νορβηγίας) ενώ οι φορείς, πέραν του δικού μας Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde, περιλαμβάνουν το Bozar, Bach Festival Montréal, BR Klassik, Philharmonie Luxembourg, Prague Spring Festival, World Culture Networks κ.ά.

Παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η εξάπλωση του ιού Covid-19 ανά το παγκόσμιο, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde προχωρεί με την πραγματοποίηση τριών συναυλιών με ισάριθμους πιανίστες – νικητές διαγωνισμών, όπως είχε αρχικά σχεδιάσει. Συγκεκριμένα, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου θα εμφανιστούν οι Emanuil Ivanov, πρώτος νικητής του Ferruccio Busoni International Piano Competition 2019 (Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020), Martin James Bartlett, πρώτος νικητής του Cleveland International Piano Competition Virtu(al)oso 2020 (Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020) και Cunmo Yin, πρώτος νικητής του International Telekom Beethoven Competition Bonn 2019 (Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020). Και στις τρεις συναυλίες η ώρα έναρξης είναι 8μμ και θα τηρηθούν τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα όπως προβλέπονται για συναυλίες σε εσωτερικούς χώρους προς αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Κοιτάζοντας κανείς τους τρεις διαγωνισμούς από τους οποίους προέρχονται οι καλλιτέχνες, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι πρόκειται για μία ισχυρή, ερμηνευτικά, τριάδα νεαρών ταλαντούχων πιανιστών. Ο Σταύρος Κυριακίδης, Πρόεδρος του Οργανισμού Avantgarde, εξηγεί ότι εναπόκειται στον φορέα να απευθύνει την πρόσκληση στους καλλιτέχνες και όχι στο δίκτυο. Συνεπώς, η Κύπρος έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τους πρώτους νικητές τριών κορυφαίων θεσμών ενώ έχει ήδη δεσμεύσει τους νικητές δύο ακόμη διαγωνισμών για το επόμενο έτος και συγκεκριμένα αυτούς των Queen Elizabeth Piano Competition και International Piano Competition of Orléans (ο μοναδικός διαγωνισμός στον κόσμο που εστιάζει σε σύγχρονο ρεπερτόριο).

«Κύριο μέλημα του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde ήταν από ιδρύσεως του η ενίσχυση της μουσικής παιδείας στη χώρα μας, η ανάπτυξη ακροατηρίου και η εδραίωση της Κύπρου ως σημαντικού πολιτιστικού κέντρου» επισημαίνει ο Σταύρος Κυριακίδης. «Η συμπερίληψη της χώρας μας σε ένα τόσο σημαντικό πολιτιστικό δίκτυο εξυπηρετεί και τους τρεις αυτούς στόχους και μας γεμίζει υπερηφάνεια το γεγονός ότι οι νικητές τέτοιας εμβέλειας διεθνών διαγωνισμών εντάσσουν την Κύπρο στο ερμηνευτικό τους πρόγραμμα» καταλήγει.

Emanuil Ivanov – Ferruccio Busoni International Piano Competition 2019
(2 Νοεμβρίου 2020)

Ο Emanuil Ivanov γεννήθηκε το 1998 στην πόλη Pazardzhik της Βουλγαρίας. Σπούδασε με τους Galina Daskalova και Atanas Kurtev. Ως ο πρώτος νικητής του 62ου Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου Ferruccio Busoni (2019), συνεχίζει επί του παρόντος με προχωρημένες σπουδές στο Birmingham Royal Conservatory, με τους Pascal Nemirovski και Anthony Hewitt.

Ο Emanuil Ivanov κέρδισε το 1ο Βραβείο σε διαγωνισμούς όπως οι Vivapiano, Scriabin-Rachmaninoff, Viktor Merzhanov, Pavel Serebryakov, Liszt-Bartók, Young Virtuosos και Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti (Βουκουρέστι) καθώς και 2ο βραβείο στον διαγωνισμό Frederic Chopin (Αγία Πετρούπολη).

Ανάμεσα στις συμμετοχές του σε ανώτερα μαθήματα περιλαμβάνονται εκείνα με τους Dmitri Bashkirov, Dmitri Alexeev, Andrzej Jasinski, Vladimir Ovchinnikov, Ludmil Angelov και Pavel Egorov. Ο Emanuil Ivanov έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ στη Βουλγαρία. Έχει επίσης δώσει σόλο ρεσιτάλ σε Γαλλία και Πολωνία ενώ έχει ερμηνεύσει με κορυφαίες ορχήστρες της Βουλγαρίας.

Το 2016, συμμετείχε στο φεστιβάλ συναντήσεων Moscow meets friends στη Μόσχα. Το 2017, εμφανίστηκε μαζί με τον διάσημο Βούλγαρο πιανίστα Ludmil Angelov σε ρεσιτάλ στο Royal Palace της Βαρσοβίας ενώ έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή του Bulgaria Hall στη Σόφια σε κονσέρτο με την Classic FM Symphony Orchestra υπό τη διεύθυνση του Grigor Palikarov.

Στις επόμενες δύο σεζόν, ο νεαρός πιανίστας θα εμφανιστεί σε ρεσιτάλ αλλά και ως σολίστ με ορχήστρα στα πιο σημαντικά μουσικά κέντρα της Ευρώπης και της Ασίας, όπως Λονδίνο, Μόναχο, Μιλάνο, Ρώμη, Βιέννη, Αγία Πετρούπολη, Χονγκ Κονγκ, Τόκιο, Πεκίνο και πολλές άλλες πρωτεύουσες.

Πρόγραμμα (02/11)

Frédéric Chopin
Nocturne in B major, Op.62 No.1

Frédéric Chopin
Sonata no. 3 in B minor, Op.58
- Allegro maestoso
- Scherzo. Molto vivace
- Largo
- Finale. Presto non tanto

Leopold Godowsky
Java suite, Book II

Modest Mussorgsky
Pictures at an exhibition
- The Gnome
- The Old Castle
- Tuileries
- Cattle
- Ballet of Unhatched Chicks
- "Samuel" Goldenberg and "Schmuÿle"
- The Market at Limoges
- Catacombs
- The Hut on Fowl’s Legs
- The Great Gate of Kiev

Martin James Bartlett – Cleveland International Piano Competition Virtu(al)oso 2020
(4 Νοεμβρίου 2020)

Ο Martin James Bartlett στα 23 του ήδη ηχογραφεί αποκλειστικά για τη Warner Classics αφού διαθέτει μια ατρόμητη τεχνική και παίζει με ωριμότητα και κομψότητα πολύ πέρα από την ηλικία του. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του ήταν ως νικητής του BBC Young Musician of the Year το 2014. Αυτό οδήγησε σε συνεργασία με τις BBC Symphony Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra καθώς και σε ρεσιτάλ σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Έκανε το ντεμπούτο του στα BBC Proms το 2015 ενώ τον επόμενο χρόνο έπαιξε στην εκδήλωση για τα 90α γενέθλια της Α. Μ. της Βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στο BBC One από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου. Το 2017, ενώ ήταν ακόμη προπτυχιακός φοιτητής στο Royal College of Music, όπου έχει σπουδάσει με την Vanessa Latarche, ο Bartlett έφτασε έως την προημιτελική φάση στον διαγωνισμό Van Cliburn. Τώρα είναι στο τελευταίο έτος του μεταπτυχιακού του στο Royal College.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν, ο Bartlett έκανε το ντεμπούτο του με τις BBC Philharmonic, BBC National Orchestra of Wales and Philharmonia και City of Birmingham Symphony Orchestra στο “Classic FM Live” στο The Royal Albert Hall, παίζοντας το 2ο κοντσέρτο για πιάνο του Rachmaninoff. Στην αρχή της σεζόν, συμμετείχε στην Bad Kissingen Klavier Olympiad, κερδίζοντας το Β’ Βραβείο και το Βραβείο Κοινού. Έπαιξε επίσης σε κονσέρτο για 2 πιάνα με τον Cyprien Katsaris, συμμετείχε σε ανώτερα μαθήματα με τον Sir Andras Schiff στο Salzburg Mozartwoche και εμφανίστηκε σε φημισμένα φεστιβάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό.

Ο Martin James Bartlett έχει μπροστά του μια γεμάτη σεζόν ενώ μόλις πρόσφατα (Αύγουστος 2020) κέρδισε τον Cleveland International Piano Competition Virtu(al)oso; ένα διεθνή διαγωνισμό πιάνου που σχεδιάστηκε προς ανακούφιση των διαγωνιζόμενων κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας του ιού Covid-19.

Πρόγραμμα (04/11)

Johann Sebastian Bach (arr. Ferruccio Busoni)
Ich Ruf zu Dir, Herr Jesu Christ

Johann Sebastian Bach (arr. Myra Hess)
Jesu, Joy of Mans Desiring

Ludwig van Beethoven
Piano Sonata in E-flat major, Op.31 No.3
- Allegro
- Scherzo. Allegretto vivace
- Minuet. Moderato e grazioso – Trio
- Presto con fuoco

Robert Schumann (arr. Franz Liszt)
Widmung

Sergei Rachmaninoff
Prelude in G major, Op.32 No.5

Sergei Rachmaninoff
Prelude in G Sharp minor, Op.32 No.12

Sergei Rachmaninoff (arr. Earl Wild)
Where Beauty Dwells

Sergei Rachmaninoff (arr. Earl Wild)
Vocalise, Op.34, No.14

Sergei Rachmaninoff
Polka de W.R.

George Gershwin
The Man I Love

Earl Wild
Embraceable You, from Seven Virtuoso Etudes on Gershwin Songs

George Gershwin
I Got Rhythm

Cunmo Yin – International Telekom Beethoven Competition Bonn 2019
(10 Νοεμβρίου 2020)

Σε ηλικία 14 ετών, ο Cunmo Yin ηχογράφησε ήδη σε ψηφιακό δίσκο όλες τις transcendental etudes του Franz Liszt. Το 2009, κέρδισε το Δεύτερο Βραβείο, ως ο νεότερος συμμετέχοντας, στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου της Σαγκάης.

Ο Cunmo Yin γεννήθηκε στην Κίνα το 1993. Έκανε το πρώτο του μάθημα πιάνου σε ηλικία εννέα ετών και έδωσε την πρώτη του δημόσια συναυλία μόλις λίγους μήνες αργότερα. Σήμερα, σπουδάζει με τον καθηγητή Gerrit Zitterbart στο Hochschule fur Musik, Theatre und Medien Hannover. Από το 2019 σπουδάζει επίσης με τον Andrea Bonatta.

Έδωσε πολλά ρεσιτάλ σε ολόκληρη την Κίνα (Πεκίνο, Σανγκάη, Ναντζίνγκ, Σιτσουάν και σε πολλές άλλες πόλεις, όπου έπαιξε στις πιο διάσημες αίθουσες συναυλιών, όπως το National Centre for Performing Arts Beijing, το Great Hall of the People Nanjing, το Shanghai Music Hall, το Oriental Art Centre Shanghai), καθώς και στις ΗΠΑ και στη Γερμανία. Εμφανίστηκε ως σολίστ με πολλές ορχήστρες όπως οι Beijing Symphony Orchestra, Shanghai Symphony Orchestra, Shanghai Opera-Philharmonic Orchestra, Xiamen Philharmonic Orchestra, Longwood Symphony Orchestra στις Ηνωμένες Πολιτείες και Orchestra of the Technical University of Braunschweig στη Γερμανία.

Το 2018, κέρδισε Δεύτερο Βραβείο και το Βραβείο Freunde Junger Musiker Deutschland στον Felix Mendelssohn Bartholdy Conservatory Competition, καθώς και το Πρώτο Βραβείο και το Ειδικό Βραβείο Κοινού στην 20η διοργάνωση του International Piano Competition Alexander Scriabin.

Το 2019, κέρδισε το Βραβείο Arturo Benedetti Michelangeli στο Piano Academy Eppan, καθώς και το Πρώτο Βραβείο και το Ειδικό Βραβείο Μουσικής Δωματίου στον διάσημο Διεθνή International Telekom Beethoven Competition Bonn, που τον οδήγησε να εμφανιστεί στις πιο διάσημες αίθουσες συναυλιών στον κόσμο.

Πρόγραμμα (10/11)

Ludwig van Beethoven
Piano Sonata in F-major, Op.10 No.2
- Allegro
- Allegretto
- Presto

Johannes Brahms
Piano Sonata in F minor, Op.5 No.3
- Allegro maestoso
- Andante espressivo
- Scherzo. Allegro energico - Trio
- Intermezzo. Andante molto
- Finale. Allegro moderato ma rubato

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 2, 4 και 10 Νοεμβρίου 2020

Επικοινωνία: Τηλέφωνο εισιτήρια 7777 7040,  www.tickethour.com.cy, ACS Courier. Για πληροφορίες, μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα 22356066 και 99620414

Τις συναυλίες των “Great Pianists of the 21st Century” χορηγούν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ και η Ελληνική Τράπεζα και υποστηρίζουν οι Steinway & Sons και Kyriakides Piano Gallery.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση