ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ορμή για δράση προς το μουσικό φως

Ο Λευτέρης Μουμτζής μιλάει στην «Κ» για το νέο σόλο πρότζεκτ του με τίτλο «Beaming Light», που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο Λευτέρης Μουμτζής, γνωστός και ως Freedom Candlemaker, είναι καλά γνωστός στα μουσικά πράγματα και όχι μόνο. Αεικίνητος, μουσικά ανήσυχος, ενεργός στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας και αμετανόητος λάτρης του καλού ήχου. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ο δίσκος του «Beaming Light» με δέκα κομμάτια και κυκλοφορεί σε limited edition LP, CD και digital album από τις 22 Φεβρουαρίου από την Inner Ear. Μίλησα με τον Λευτέρη λίγο μετά την παρουσίαση του δίσκου του στην Αθήνα, στις 13 Απριλίου και χαίρομαι γιατί ο Λευτέρης μου μετέδωσε τη θετική αύρα του δίσκου του και παίξαμε με τα κομμάτια του δίσκου.

– «Beaming Light» η νέα σου δουλειά, ακούγοντας τη, τη βρίσκω πιο εξωστρεφή, από τον «Now Happiness», ισχύει; Τι τη διαφοροποιεί;

–Διάφορα πράγματα. Κατ’ αρχήν μπορείς να δεις το πρόσωπό μου στο εξώφυλλο σε αντίθεση με το «Now Happiness» όπου είναι κρυμμένο στη σκιά. Φαντάζομαι πως και αυτό δείχνει μια εξωστρέφεια, παρόλο που δεν το έχω σκεφτεί μέχρι τώρα που έκανες τη συγκεκριμένη ερώτηση. Μια αίσθηση εξωστρέφειας δίνει ο ήχος του δίσκου. Με την έννοια ότι έχει κομμάτια τα οποία μπορείς να πεις ραδιοφωνικά, που φλερτάρουν με αυτό που ονομάζεται «ποπ» μουσική.

–Είναι, ωστόσο, μια συνέχεια, σαν να πήρες τις νότες και τους στίχους σε άλλο φως. Υπάρχει μια αισιόδοξη κατάθεση, ένα σπρώξιμο στο φως, στο όμορφο αύριο;

–Όντως, για μένα το «Beaming Light» είναι μια φυσική εξέλιξη του «Now Happiness». Δηλαδή κατά βάση δεν είναι πολύ διαφορετικός δίσκος. Και οι δύο δίσκοι έχουν μικρή διάρκεια, δέκα μόνο τραγούδια, σε αντίθεση με παλαιότερους μου δίσκους, και εκφράζουν μια ανάγκη να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ακροατή. Το μεν «Now Happiness» με ένα πιο ήπιο και ειλικρινή τρόπο, το δε «Beaming Light» με ένα πιο ζωηρό και μυστικιστικό τρόπο. Νομίζω η διαφορά είναι ότι είναι πλέον πιο «χωνεμένες» οι έννοιες των κομματιών, καθώς και πιο συνειδητοποιημένη η ανάγκη γι’ αυτό το σπρώξιμο στο φως που λες. Δηλαδή, μια ορμή για δράση προς αυτή την κατεύθυνση.

–Το κάθε κομμάτι βέβαια του άλμπουμ σου έχει και μία διαφορετική δυναμική, μουσικά, κυρίως. Είναι ένα προσεγμένο ψηφιδωτό που όμως έχει μια κεντρική φιγούρα, ένα κυρίως θέμα. Ποιο είναι αυτό;

–Χαίρομαι που το βλέπεις έτσι, παρόλο που αυτά τα τραγούδια δεν γράφτηκαν με αυτό τον τρόπο. Περισσότερο ήρθαν και κόλλησαν το ένα με το άλλο στην πορεία για να συμπληρώσουν αυτό το ψηφιδωτό. Και μεγάλο μέρος αυτού γίνεται στη διαδικασία της παραγωγής, δηλαδή, στην επιλογή των κομματιών και στην προσέγγιση του γενικότερου ήχου του δίσκου. Και ρόλο σε αυτό έπαιξε και ο παραγωγός μου Άλεξ Μπόλπασης. Αν θα μιλούσαμε για μια γενικότερη «εικόνα» που χαρακτηρίζει τον δίσκο στο δικό μου μυαλό, θα ήταν μια κατάσταση αναίρεσης του χρόνου όπου όλη η ζωή είναι ακινητοποιημένη στον αέρα και μπορείς να την κοιτάξεις και να την περιεργαστείς απ’ όλες της τις πλευρές και να κατανοήσεις τον εαυτό σου και την ύπαρξη μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Το εξώφυλλο του δίσκου «Beaming Light»

–Οι στίχοι των τραγουδιών, έχω την αίσθηση, δείχνουν μια ανάγκη επιστροφής, ελευθερίας, που ταιριάζει με τον «ελεύθερο» ήχο του άλμπουμ.

–Ναι, οι στίχοι έχουν μια αίσθηση κατάνυξης την οποία η μουσική βοηθάει να εκδηλωθεί.

–Είναι μια δουλειά που στο σύνολό της έχει πολλά στοιχεία που δείχνουν έναν διαφορετικό δρόμο, ακόμα και το βίντεο. Αυτή τη φορά νιώθω ότι η δουλειά σου είναι πιο συλλογική, σαν να παίζεις σε μια αλάνα με άλλα παιδιά.

–Η διαδικασία της δημιουργίας αυτού του δίσκου ήταν κάπως έτσι. Δηλαδή, επέλεξα να έχω (όχι πάρα πολλούς) αρκετούς καλούς συνεργάτες με τους οποίους πέρασα ωραία, παίζοντας μέσα στο στούντιο, και τους οποίους εμπιστεύτηκα για να βάλουν το δικό τους στίγμα πάνω στη δουλειά μου. Μεγάλο μέρος του δίσκου, αλλά και του βίντεο (για το κομμάτι Astral Body) ήταν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Και αυτή η εμπιστοσύνη στο να εμπιστευτώ άλλους με το υλικό μου νιώθω ότι με ενδυνάμωσε αρκετά σαν καλλιτέχνη.

–Έχεις παραδοθεί στη δύναμη του ήχου, δημιουργώντας;

–Σίγουρα με έχει συνεπάρει το συναίσθημα σε διάφορες φάσεις των ηχογραφήσεων αυτού του δίσκου. Θυμάμαι στιγμές τρομερής χαράς, ευφορίας και συγκίνησης, όταν γράφαμε διάφορα όργανα στο στούντιο. Δηλαδή, τη στιγμή του performance ενός γκεστ μουσικού ή τη στιγμή που πέτυχα ένα ωραίο ήχο στο synthesizer ή στην κιθάρα, αλλά και όταν τραγουδούσα κάποια κομμάτια.

–Οι μουσικές δουλειές σου μου μοιάζουν σαν κεφάλαια από ένα βιβλίο, το καθένα έχει διαφορετικές ιστορίες να διηγηθεί, έχεις σκεφτεί το επόμενο βήμα;

–Σκέφτομαι ήδη το επόμενο βήμα, ναι. Η ολοκλήρωση και κυκλοφορία αυτού του δίσκου μου δημιουργεί μια πολύ δυνατή επιθυμία για να προχωρήσω σύντομα στην επόμενη δουλειά, την οποία ήδη άρχισα να συνθέτω και να οραματίζομαι. Πιστεύω θα είναι στενά συνδεδεμένη με αυτό το δίσκο, που όμως θα πηγαίνει και ένα βήμα παραπέρα και ηχητικά και νοηματικά. Θα ήθελα να αρχίσω ηχογραφήσεις πριν από το πέρας του 2019.

–Λευτέρη, η μουσική πώς σε ορίζει ως άνθρωπο;

–Aν εννοείς τη δικιά μου μουσική, είναι μια πόρτα στην ψυχή μου. Δεν θα ήθελα να είναι κάτι άλλο. Είναι δηλαδή κάτι που κινείται και εξελίσσεται και αλλάζει παράλληλα με το πως εξελίσσομαι και αλλάζω και εγώ. Μια διαρκής χαρτογράφηση του κόσμου μου ή καλύτερα της κοσμοθεωρίας μου.

ΒΟΧ
Το album «Beaming Light» ηχογραφήθηκε κυρίως στην Αθήνα, με παραγωγό τον φίλο και συνεργάτη του Λευτέρη, Άλεξ Μπόλπαση. Εκτός από τον Λευτέρη Μουμτζή (μπάσο, πιάνο, κιθάρα, synths) έχουν παίξει οι μουσικοί: Μιχάλης Καπηλίδης (τύμπανα), Δημήτρης Χατζηζήσης (κιθάρες, βιολιά), Βασίλης Βλαχάκος (κιθάρες, πιάνο), Φώτης Σιώτας (βιολιά), Ορέστης Μπενέκας (synths) και Χρίστος Χατζηχρίστου (synths). Το artwork βασίζεται στις μοναδικές φωτογραφίες του φωτογράφου, συγγραφέα, curator και δημοσιογράφου Filep Motwary.

Η πρώτη παρουσίαση στην Κύπρο έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαΐου στο Sousami, στη Λεμεσό και στις 24 Μαΐου στο Savino Live, στη Λάρνακα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση