ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προτεραιότητά μας είναι πάντα το υλικό

Οι Delirium Elephants μιλούν στην «Κ» για την παρουσία τους στο React του Φέγγαρου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

 Οι Delirium Elephants είναι μια μπάντα με βάση της τη Λεμεσό που με σταθερό τρόπο δημιουργεί μουσική. Έχουν στο ενεργητικό τους τρεις δίσκους, με τον τελευταίο να έχει βγει τον Μάρτιο του 2020, με τίτλο «Spaceman In Love». Για τα μουσικά τους βήματα μου λένε ότι προτεραιότητά τους είναι πάντα το υλικό, «Να βγαίνει όσο πιο αγνό και ανεπηρέαστο γίνεται». Οι Delirium Elephants θα εμφανιστούν στο διαδικτυακό φεστιβάλ Fengaros Reacts και όπως αναφέρεται και στο Δελτίο Τύπου το γκρουπ από τη Λεμεσό θα χαρίσει σε όσους τους παρακολουθήσουν ένα νόστιμο κοκτέιλ μελωδικής ποπ-ροκ με επιρροές από τα 60s, 90s αλλά και την ψυχεδέλεια.

–Μαζί έχουμε καιρό να τα πούμε… να θυμίσουμε ποιοι είστε οι Delirium Elephants;
Έχει κάποια χρόνια να τα πούμε και χαιρόμαστε που συναντηθήκαμε ξανά. Την μπάντα αποτελούν ο Στέφανος Γεωργιάδης στη φωνή και στην κιθάρα, ο Χρήστος Κατσουνωτός στην κιθάρα και στα φωνητικά, ο Δημήτρης Ζαχαρίου στα πλήκτρα, ο Βύρωνας Αθηνοδώρου στο μπάσο και ο Κωνσταντίνος Παυλίδης στα τύμπανα.

–Νομίζω πως επιλέγετε να μένετε λίγο πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, ισχύει;
Ασυναίσθητα ναι.

 –Μου είχατε πει το 2017 ότι κάνετε μικρά βήματα, πότε θα γίνουν τα μεγάλα; Κυνηγάτε τα μεγάλα μουσικά βήματα;

Τα μεγάλα βήματα πολλές φορές προϋποθέτουν συμβιβασμούς που είναι ενάντια στη γραφή μας και στον χαρακτήρα των Delirium Elephants. Η προτεραιότητά μας είναι πάντα το υλικό. Να βγαίνει όσο πιο αγνό και ανεπηρέαστο γίνεται. Υπάρχουν κάποιες μουσικές κατευθύνσεις που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε για να έχουμε μεγαλύτερη απήχηση, αλλά αποφασίσαμε να εμπιστευτούμε το υλικό μας και όπου μας βγάλει.

–Μπορεί ένα συγκρότημα να βγει παραέξω από τη μικρή Κύπρο; Μου είχατε πει τότε: «αρχίζει και ανεβαίνει το νησί σιγά-σιγά. Όλο και περισσότερες μπάντες, με δικό τους υλικό εμφανίζονται, ευτυχώς», σήμερα θα μου λέγατε το ίδιο;

Σήμερα υπάρχουν ακόμη πιο πολλές μπάντες από τότε που τα είχαμε πει. Θα δείτε κάποιες από αυτές στο Φέγγαρος Reacts. Ένα συγκρότημα μπορεί ναι, τουλάχιστον μπορούσε πριν από την Covid εποχή, να βγει παραέξω από την Κύπρο. Υπάρχουν κάποιες κυπριακές μπάντες που παίζανε αρκετά συχνά σε φεστιβάλ στο εξωτερικό.

Τα άλμπουμ μας είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Υπάρχει μια συνθετική κοινή γραμμή αλλά το ύφος και η αισθητική είναι αυτόνομη.

–Έχετε ήδη τρεις δίσκους, με τον τελευταίο να κυκλοφορεί στο 2020, μεσολαβεί αρκετός καιρός από τον ένα δίσκο στον άλλο, γιατί συμβαίνει αυτό; Σας ωφελεί αυτό μουσικά ή υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες;

Και τα δύο θα έλεγα αλλά πιο πολύ μουσικά. Για κάθε άλμπουμ γίνεται μια μελέτη πριν να γράψουμε τα τραγούδια και αυτό παίρνει κάποιο χρόνο. Η όλη διαδικασία από τη σύλληψη στη σύνθεση, ενορχήστρωση, ηχογράφηση, μίξη κ.λπ. είναι πολύ χρονοβόρα και εξοντωτική που για να την ξανακάνεις πρέπει να περάσει αρκετός καιρός ώστε να την έχεις ξεχάσει.

–Ποιες είναι οι διαφορές από τον πρώτο δίσκο έως τον «Spaceman In Love»; Ποιες είναι οι επιρροές γενικά των Delirium Elephants;

Τα άλμπουμ μας είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Υπάρχει μια συνθετική κοινή γραμμή αλλά το ύφος και η αισθητική είναι αυτόνομη. Το καθένα είναι ένας ανεξάρτητος μικρόκοσμος. Το «Spaceman in Love» είναι μια περιήγηση στην ψυχεδελική σκηνή του ’60. Είναι πολύ επηρεασμένο από τη γραφή των Beatles, The Byrds, The 13th Floor Elevators και πολλές άλλες μπάντες της εποχής. Παρόλο που πάντα υπήρχε το πολιτικοκοινωνικό στοιχείο μέσα στους στίχους μας, είναι πολύ πιο έντονο σε αυτό το άλμπουμ και ίσως αυτή να είναι η μεγαλύτερη διαφορά από τα άλλα δύο.

–Πώς βλέπετε ως μπάντα αυτή την περίεργη συνθήκη της ψηφιακής συναυλίας; Αντίδραση με τη βοήθεια του Φέγγαρου;

Σαν μια τεράστια ευκαιρία και εμπειρία. Τα παιδιά στη Λουβάνα έχουν προσφέρει στην εναλλακτική σκηνή της Κύπρου οξυγόνο και ελπίδα τα τελευταία 10 χρόνια και χαιρόμαστε που είναι πάντα ευρηματικοί και ευέλικτοι ακόμη και σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Τους ευχαριστούμε από ψυχής για την πρόσκληση.

–Πόσο λαβωμένη πιστεύετε ότι θα βγει η μουσική απ’ όλο αυτό;

Η τέχνη πάντα επηρεάζεται σε συνθήκες κρίσης αλλά επίσης ανθίζει. Οι καλλιτέχνες όμως θα επηρεαστούν ανεπανόρθωτα.

Παρακολουθήστε δωρεάν τους Delirium Elephants στο κανάλι της Louvana Records στο YouTube ή από τις σελίδες Fengaros Festival και Louvana Records στο Facebook. Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 21:15 EET

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση