ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το τρίτο Fengaros Reacts ξεκίνησε

Επειδή η μουσική ποτέ δεν τελειώνει και οι μουσικοί μας δεν κάθονται ποτέ ήσυχοι!

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ήδη από την Τρίτη 1 Νοεμβρίου το τρίτο Fengaros Reacts ξεκίνησε τις προβολές στο κανάλι της Louvana Records στο Youtube με πολλή μουσική από 10 μουσικά σχήματα από την Κύπρο, με συναυλίες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022. Καθένα από τα δέκα σχήματα ή τους/τις μουσικούς φέρνει κάτι ξεχωριστό στο κυπριακό μουσικό τοπίο, δείχνοντας πως στο νησί υπάρχει ταλέντο, όρεξη και κεραίες ανοικτές για νέα πράγματα. Άλλωστε, κάθε καλοκαίρι ο Φέγγαρος γεμίζει τις μπαταρίες του μουσικόφιλου κοινού της Κύπρου και μέσα στον χρόνο, τσεκάρει αν αντιδρά, φέρνοντας το Fengaros Reacts, ένα online μουσικού φεστιβάλ.

Κάπως έτσι λοιπόν ο Νοέμβριος θα είναι γεμάτος με δείγματα της τρέχουσας σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Κύπρο, με δωρεάν streaming στην ιστοσελίδα του Φέγγαρου, στο κανάλι της Louvana Records στο YouTube και στη σελίδα της Louvana Records στο Facebook. Οι συναυλίες ηχογραφήθηκαν ζωντανά από το μπαρ Κασκαντέρ στα Λύμπια.

Στο τρίτο Fengaros Reacts παντρεύεται το παραδοσιακό με το σύγχρονο υπό τους ήχους ροκ, ποπ, σύγχρονης τραγουδοποιίας καθώς και φολκ και παραδοσιακής μουσικής, όπως λένε οι άνθρωποι της Louvana Records, στο δελτίο Τύπου τους και περιγράφουν το μουσικό ταξίδι ως εξής:

Το φωνητικό σύνολο Kalesma θα ανοίξει το φεστιβάλ στη 1 Νοεμβρίου, με την Della, το νεότερο σε ηλικία act του φεστιβάλ να ακολουθεί. Η κιθαρίστρια Pavlina Konstantonopoulou με τη folk-rock τραγουδοποιία της θα δώσει σειρά στη Rafaella Mespilo που θα διηγηθεί προσωπικές ιστορίες μέσα από indie-pop συνθέσεις και στη συνέχεια ο Zeyn Mroueh θα μοιραστεί τα πειραματικά ambient ηχοτοπία του. Το σχήμα Kontovourkis & Co. συνεχίζουν στο δεύτερο μισό του Fengaros Reacts με μια εμφάνιση που συνδυάζει ελληνική ροκ με αμερικάνικο bluegrass, και η κολεκτίβα Island Seeds θα παρουσιάσει τις ψυχεδελικές-funk συνθέσεις της πριν την τραγουδοποιό Cemre Arca που θα πάρει τη σκυτάλη με ένα ιδιαίτερο προσωπικό σετ. Ο επίλογος του φεστιβάλ γίνεται με τη Χρυσάνθη Σχίζα σε μία εμφάνιση σύγχρονου έντεχνου και λαϊκού περιεχομένου, και στη συνέχεια το ροκ των Mental Soup θα κλείσει την τελευταία ημέρα του Fengaros Reacts στις 30 Νοεμβρίου.

 

Η πανδημία ήταν η αφορμή

Η αρχή έγινε στην περίοδο των lockdown, όπου οι ευκαιρίες παρακολούθησης ζωντανής πρωτότυπης μουσικής ήταν από σπάνιες έως αδύνατες, με το μουσικό τοπίο ήδη από προ-πανδημίας να απαρτίζεται κυρίως από μουσικούς χώρους που έδιναν έμφαση στα cover bands, γεγονός που δυσκόλευε τους νέους καλλιτέχνες στην Κύπρο. Το Fengaros Reacts εμφανίστηκε τότε σαν ένα μέσο στήριξης και συντήρησης των εργαζομένων της τέχνης και της ζωντανής μουσικής – η βιομηχανία της οποίας σύμφωνα με τη μελέτη του 2020 από την Oxford Economic, απασχολεί 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης στην ΕΕ και συμβάλει στο συνολικό ΑΕΠ με 81.9 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κοινό του Fengaros Reacts ανταποκρίθηκε στο φεστιβάλ παρακολουθώντας τις συναυλίες, στηρίζοντας τους καλλιτέχνες μέσω του Fengaros Merch Shop, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τη νέα μουσική που γεννιέται στο νησί.

 

Line Up Fengaros Reacts

1 – 30 Νοεμβρίου 2022

 

 

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 15:30 EET

Kalesma: Φωνητική παραδοσιακή μουσική

 


Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 17:15 EET

Della: Garage rock

 


Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 16:00 EET

Pavlina Konstantonopoulou: Folk-rock τραγουδοποιία

 


Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 14:30 EET

Rafaella Mespilo: Indie-pop τραγουδοποιία

 


Τρίτη 15 Νοεμβρίου 23:00 EET

Zeyn Mroueh: Ambient folk-noise

 


Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 20:00 EET

Kontovourkis & Co.: Ελληνικό folk rock με country/bluegrass επιρροές

 


Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 16:45 EET

Island Seeds: Ψυχεδελικό jam funk

 


Πέμπτη 24 Νοέμβρη 15:00 EET

Cemre Arca: Indie τραγουδοποιία

 


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 12:15 EET

Chrysanthi Schiza: Έντεχνη/Λαϊκή τραγουδοποιία

 

 

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 22:00 EET

Mental Soup: Psychedelic garage rock

 


Πληροφορίες

Info: http://www.fengaros.com/reacts

 

Κάντε subscribe στο κανάλι της Louvana Records στο Youtube για όλες τις συναυλίες διαθέσιμες εκεί!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

Γίνε και εσύ κομμάτι του 5ου Make Music Cyprus και υπέβαλε την συμμετοχή σου τώρα!
Δελτίο Τύπου
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ
Τα δύο έργα που παρουσιάζει η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ