ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι Κύπριοι παραγωγοί που δείχνουν τον δρόμο

Στα Βραβεία Ποιότητας 2021 του περιοδικού «Γαστρονόμος» πρωταγωνιστής ήταν το όραμα και η επιμονή

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Δέκα προκομένοι Κύπριοι παραγωγοί του μόχθου και της δημιουργίας από τον αγροδιατροφικό τομέα, διακρίθηκαν στην 8η απονομή των Βραβείων Ποιότητας 2021 του περιοδικού «Γαστρονόμος» και της εφημερίδας «Καθημερινή» που διεξήχθη την Πέμπτη το βράδυ στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Στροβόλου, με φυσική παρουσία, βαδίζοντας προς την κανονικότητα ως επακόλουθο μιας ζωής που επανέρχεται μετά τον εγκλεισμό που προκάλεσε η πανδημία.

Στη μεγάλη γιορτή του «Γ» τιμήθηκαν παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι κυπριακών τροφίμων που γέννησαν ιδέες και αγωνίστηκαν με πίστη, δύναμη και ποιότητα να τις υλοποιήσουν, μέσα από αντίξοες συνθήκες και αλλεπάλληλες κρίσεις. Η επόμενη μέρα τους βρίσκει πιο επίμονους και συνεπείς, με σεβασμό στο περιβάλλον και στη φύση και με συνείδηση της ευθύνης τους απέναντι στους καταναλωτές.

Δέκα προκομένοι Κύπριοι παραγωγοί του μόχθου και της δημιουργίας από τον αγροδιατροφικό τομέα, διακρίθηκαν στην 8η απονομή των Βραβείων Ποιότητας 2021

Στις μέρες μας, τα παραδοσιακά προϊόντα ξαναμπαίνουν στο τραπέζι των εστιατορίων και έννοιες όπως εντοπιότητα και εποχικότητα αποτελούν βασικά κριτήρια των καταναλωτών.

Η επιτροπή γευσιγνωσίας του «Γ» αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές, σεφ, σομελιέ, δημοσιογράφους γεύσης και συνεργάτες του περιοδικού, οι οποίοι δοκίμασαν και συνέκριναν 75 προϊόντα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Τα προϊόντα αξιολογήθηκαν σε επτά τυφλές γευσιγνωσίες στο εστιατόριο της Λεβεντείου Πινακοθήκης και αναδείχθηκαν τα καλύτερα σε δέκα κατηγορίες για το 2021.

Στον γαστρονομικό θεσμό εμφανίστηκε και ένα νέο βραβείο, αυτό της Βιώσιμης Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να μπουν στη διατροφή μας πιο υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα, προτρέποντας παράλληλα τον αγροδιατροφικό τομέα να μειώσει ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Στις μέρες μας, τα παραδοσιακά προϊόντα ξαναμπαίνουν στο τραπέζι των εστιατορίων και έννοιες όπως εντοπιότητα και εποχικότητα αποτελούν βασικά κριτήρια των καταναλωτών. Τα Βραβεία Ποιότητας του «Γ» συμβάλουν ώστε να εκτιμήσουμε περισσότερο την αξία των δικών μας ντόπιων προϊόντων.

Ο «Γαστρονόμος» επιβράβευσε ανθρώπους με τσαγανό, οικογενειακές επιχειρήσεις και εταιρείες που πατούν στην παράδοση και κοιτάζουν στο μέλλον. Η βραβευμένη 10άδα των παραγωγών είναι μια ομάδα που πιστεύουμε και υπερασπιζόμαστε με πάθος. Είναι η δική μας dream team. Παραγωγοί που πρέπει να γνωρίσουμε όλοι μέσα από τα προϊόντα και τη δουλειά τους. Ο καθένας κάνει κάτι διαφορετικό, ξεχωρίζει για τους δικούς του λόγους και όλοι μαζί διαθέτουν μοναδικά, κυπριακά προϊόντα που αξίζει να τα στηρίξουμε και να τα προτιμήσουμε.

Για μια Ευρώπη με πιο υγιεινά τρόφιμα

Μια από τις βασικές δράσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, άλλωστε, είναι το πρόγραμμα «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παράγονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα. Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Στέλλα Κυριακίδου στην σύντομη παρέμβαση της έκανε λόγο για μια Ευρώπη με πιο υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα, που αποτελεί μια από τις βασικές δράσεις της πράσινης συμφωνίας και συγκεκριμένα From Farm to Fork. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βρίσκομαι απόψε μαζί σας για να επιβραβεύσουμε μία σειρά από τα καλύτερα προϊόντα της Κύπρου, ανέφερε αρχικά η Στέλλα Κυριακίδου ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως φεύγει πάντοτε με περηφάνια για τα ξεχωριστά προϊόντα που παρουσιάζονται αλλά και τους δημιουργούς τους ενώ καταληκτικά ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ανάγκη μείωσης της σπατάλης τροφίμων λέγοντας πως «Όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’αυτό».

Συνεχής στήριξη από την Τράπεζα Κύπρου

Από τα Βραβεία του «Γ» η κα Ελίζα Λειβαδιώτη, Εκτελεστική Διευθύντρια Οικονομικής Διεύθυνσης & Δραστηριοτήτων Απομόχλευσης της Τράπεζας Κύπρου, μίλησε για τον ουσιαστικό τρόπο με τον οποίο η Τράπεζα Κύπρου υποστηρίζει τις επιχειρήσεις γαστρονομίας, και πώς ο οργανισμός έχει ταχθεί να υπηρετεί με συνέπεια και συνέχεια καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες που αφορούν τον αγροδιατροφικό τομέα και την κυπριακή γαστρονομική επιχειρηματικότητα. Στον χαιρετισμό της η κυρία Ελίζα Λειβαδιώτη δεν έκρυψε τη χαρά της για την παρουσία της στη γιορτή των Κυπρίων όπως τη χαρακτήρισε, ένας θεσμός που επιβραβεύει τους καλύτερους. Υπογράμμισε την ετοιμότητα να στηριχθούν οι πελάτες που επηρεάστηκαν τόσο από τον πόλεμο όσο και τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας καταλήγοντας πως οι επιχειρήσεις που βραβεύονται κατάφεραν να «παντρέψουν» την ποιότητα με έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ


ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΑΛΛΟΥΜΙΟΥ
Αιγοπρόβειο Ηρακλέους, Γαλακτοκομείο Π.Α. Ηρακλέους

To Bραβείο απένειμε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ
Μέλι Apianthos, Bio-Solea

To βραβείο απένειμε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου κ. Δημητρης Αλετράρης

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Mastros, Mastros Products

To βραβείο απένειμε ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλας

ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Riverland Bio Farm, Βιολογική Φάρμα

To βραβείο απένειμε ο Chief Commercial Officer της Epic κ. Μισέλ Σιειπαν

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Εστιατόριο Το Πατρικό

To βραβείο απένειμε o Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος

ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΝΟΥ
Πρωμάρα, Οινοποιείο Άης Αμπέλης

To βραβείο απένειμε ο Γενικός Διευθυντής των καταστημάτων ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ κ. Μιχάλης Παναγίδης

ΒΡΑΒΕΙΟ ΡΟΖΕ ΟΙΝΟΥ
Ακτή, Οινοποιείο Κυπερούντας

To βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ κ. Χάρης Λοιζίδης

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Κουμανταρία, Οινοποιείο Τσιάκκας

To βραβείο απένειμε ο Διευθυντής Υπηρεσίας καρτών και πληρωμών της Τράπεζας Κύπρου κ. Μάρκος Σιαρλής

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΥΘΡΟΥ ΟΙΝΟΥ
Orοman, Οινοποιείο Βλασίδης

To βραβείο απένειμε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης

Την παρουσίαση της βραδιάς ανέλαβε για άλλη μια φορά, η δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του «Γαστρονόμου» Έλενα Αποστόλου.

Περήφανος χορηγός των Βραβεία Ποιότητας 2021 ήταν η Τράπεζα Κύπρου, υποστηρικτής των Κύπριων Παραγωγών τα καταστήματα Σκλαβενίτης, υποστηρικτής Πολιτισμού ο ΟΠΑΠ Κύπρου και υποστηρικτής Βιώσιμης Ανάπτυξης η Epic.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση