ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποικιλόμορφο και ευρύ το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ Κύπρια 2021

Αριστουργήματα του κλασικού θεάτρου, παράσταση με επίκεντρο τον κορυφαίο Ελληνα ποιητή και κριτικό, Κωστή Παλαμά

ΚΥΠΕ

Ενα ξενοδοχείο γεμάτο επισκέπτες και βαλίτσες, ένα παραληρηματικό ταξίδι με θέμα τον ίλιγγο της μνήμης, ο αγαπημένος ντετέκτιβ όλων των εποχών, Σέρλοκ Χολμς, τραγούδια διαμαρτυρίας που επένδυσαν μουσικά τις παγκόσμιες κοινωνικές αλλαγές, αριστουργήματα του κλασικού θεάτρου, παράσταση με επίκεντρο τον κορυφαίο Ελληνα ποιητή και κριτικό, Κωστή Παλαμά, ένα μουσικό «πισσούριν» αλλά και πινελιές από τζαζ, συνθέτουν το ποικιλόμορφο πολιτιστικό ψηφιδωτό που τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο παρουσιάζει το Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια 2021».

Ολα στη Βαλίτσα
-----------------

Η παράσταση «Ολα στη Βαλίτσα» συνδυάζει το σωματικό θέατρο με τα τεχνάσματα του κλόουν και του τσίρκου, ενώ ο Luigi Ciotta εμπλέκει στην παράσταση τους θεατές, οι οποίοι παίζουν με τον γοητευτικό αυτό χαρακτήρα σε αυτό το γρήγορο και συχνά ποιητικό κομμάτι.

Ο Luigi Ciotta μας παίρνει πίσω στο χρόνο, σε ένα φανταστικό ξενοδοχείο γεμάτο επισκέπτες και πάρα πολλές παλιές βαλίτσες. Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1930, και με τη συνοδεία μουσικής ένας χαριτωμένος αχθοφόρος αγωνίζεται ενάντια στις συντριπτικές δυνάμεις του χάους. Ένας κόσμος μαγείας με μία ρετρό αίσθηση κεντρίζει τη φαντασία των θεατών.

Παραστάσεις στη Λευκωσία το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021, στο Υπαίθριο Θέατρο Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου στη Φανερωμένη, 18:00 & 19:30 και στη Λεμεσός την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 στο Θεατράκι Χρίστου και Μίλτου Χριστοφόρου στον Μόλο, 18:00 & 19:30

Αργός Σίδηρος
----------------

Πρόκειται για μια σύγχρονη όπερα βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σωφρόνη Σωφρονίου. Μέσα από τη ρυθμική διαδοχή σκηνοθετημένων επεισοδίων, εικαστικών μέσων, αφήγησης και λυρικών αποσπασμάτων, παρουσιάζεται ένα παραληρηματικό ταξίδι με θέμα τη μνήμη, το θάνατο και το χρόνο.

Η όπερα Αργός Σίδηρος, μέσα από μια διαδοχή προσεκτικά σκηνοθετημένων επεισοδίων, οδηγεί τον θεατή και ακροατή σε ένα δυστοπικό, παραληρηματικό ταξίδι με θέμα τον ίλιγγο της μνήμης, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και της τεχνολογίας.
Παραστάσεις στη Λευκωσία την Τρίτη 7 & Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και στη Λεμεσό την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο.

Ο Σέρλοκ Χολμς και το λαγωνικό των Μπασκερβίλ
---------------------------------------------

Πρόκειται για μια κωμωδία από τον Κεν Λούντβιγκ, κάτοχο Βραβείων Λόρενς Ολίβιε και Τόνι, με τον αγαπημένο ντετέκτιβ όλων των εποχών να λύνει την πιο διάσημή του υπόθεση. Ο Σέρλοκ Χολμς και ο Δόκτωρ Ουότσον καλούνται να ξεδιαλύνουν το μυστήριο του «Σκυλιού του Μπάσκερβιλ» προτού μια οικογενειακή κατάρα πέσει πάνω στον καινούριο κληρονόμο.

Η παραγωγή ανεβαίνει μετά από ειδική συμφωνία με τη William Morris Endeavor Entertainment LLC, η οποία παρέδωσε και όλο το εξουσιοδοτημένο υλικό για την παράσταση.

Παραστάσεις στη Λευκωσία το Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και στη Λεμεσό την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο.

Τραγούδια της διαμαρτυρίας
-------------------------------

Η συναυλία περιλαμβάνει 17 τραγούδια μεγάλων δημιουργών οι οποίοι αποτύπωσαν με αυτόν τον τρόπο τη θέση τους ενάντια στο ρατσισμό, τον πόλεμο, τα καταπιεστικά καθεστώτα, τον κορπορατισμό, και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα τραγούδια διαμαρτυρίας –όπως και οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης έχει κοινωνική και πολιτική διάσταση– επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης και την αντίληψή μας, και καταγράφουν την εποχή που δημιουργήθηκαν. Εμπνευσμένοι συνθέτες άφησαν πίσω τους κρίκους σε μια αλυσίδα τραγουδιών που σηματοδότησαν τις κοινωνικές αλλαγές. Τραγούδια που μεταδίδουν, ακόμα και μετά από δεκαετίες, πανανθρώπινα μηνύματα.

Παραστάσεις στη Λεμεσός την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο και στη Λευκωσία την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Βάκχες του Ευριπίδη
---------------------
Στις Bάκχες, πρωταγωνιστής είναι ο Διόνυσος, ο γνωστός αγαθός θεός του κρασιού, της έκστασης και του θεάτρου με το αρχέγονο, αινιγματικό, εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό πρόσωπο.
Ο Διόνυσος, εμφυσώντας τη θεϊκή του μανία στις γυναίκες της Θήβας, διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιου και τη βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η ισοπέδωση του βασιλικού οίκου της πόλης των Θηβών. Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξορίας.

Παραστάσεις στη Λευκωσία την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Pissourin
-----------

Το Pissourin είναι ένας θεματικός δίσκος, ο οποίος πραγματεύεται τη νύχτα στις διάφορες εκφάνσεις της, μέσα από ένα υπαρξιακό/φιλοσοφικό πρίσμα.

Eνας κόσμος που αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού, που συναντά κανείς στο φάσμα των ονείρων, τον οποίο οι Monsieur Doumani ντύνουν μουσικά με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, με στοιχεία ψυχεδέλειας, έντονες παραμορφώσεις στον ήχο και ανοίγματα σε διαφορετικά μουσικά στιλ και διαθέσεις.

Παραστάσεις στην Τάλα της Πάφου την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Τάλας, 20:30 στη Mουταγιάκα στη Λεμεσό το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στο Υπαίθριο Θέατρο Mουταγιάκας, και στη Δερύνεια την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας.

Από το swing στην βεβόπ
----------------------------------
Το Miaris Jazz Trio συνεργάζεται με τον Ofer Landsberg από το Ισραήλ, σε ένα πρόγραμμα στο οποίο οι διασκευές των jazz standards συναντούν τις νέες ενορχηστρώσεις και συνθέσεις του καταξιωμένου κιθαρίστα, σε μια ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση.
Η λίστα των jazz standards δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’30 –η οποία ονομάζεται και περίοδος της τρέλας του swing– και επρόκειτο για συνθέσεις που όλες οι ορχήστρες αλλά και όλοι οι ερμηνευτές είχαν στο ρεπερτόριό τους, και για τις οποίες έχουμε πολλές ηχογραφήσεις.

Παραστάσεις στη Λεμεσό την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο και στη Λευκωσία τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου στο Κινηματοθέατρο Παλλάς.

Στις άκρες του Ιονίου
---------------------
Η παράσταση των Εncardia σε συνεργασία με την Anna Cinzia Villani και την Claudia Giannotta περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια στη γλώσσα των ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας (Grico), μοναδικά ερμηνευμένα από τους ιδίους και από τις εκλεκτές καλεσμένες τους από την πεδιάδα του Σαλέντο.

Παραδοσιακοί ρυθμοί και χοροί του ιταλικού Νότου παρουσιάζονται σε συνδυασμό με σύγχρονη μουσική, νέα τραγούδια και διασκευές, πάντα εμπνευσμένα από την κατωιταλιάνικη μουσική παράδοση.

Παραστάσεις στη Λευκωσία την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και στη Λεμεσό την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο.

Ρόουζ του Μάρτιν Σέρμαν
--------------------------------
Η συγκινητική παράσταση που σκηνοθέτησε ο Νίκος Καραγέωργος, σε μετάφραση Μιμής Ντενίση, δίνει την ευκαιρία στη σπουδαία ηθοποιό Δέσποινα Μπεμπεδέλη για ένα ανεπανάληπτο ρεσιτάλ ερμηνείας, υποδυόμενη μια 80χρονη Εβραία η οποία ανατρέχει στο ταξίδι της ζωής της, ξεδιπλώνοντας το παρελθόν της.

Σχολιάζει με ευαισθησία, συγκίνηση αλλά και χιούμορ όσα συνέβησαν δίπλα και μέσα της σε μια ολόκληρη ζωή: Τα νεανικά της χρόνια στην Ουκρανία, το πέρασμα στην Πολωνία λίγο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ολοκαύτωμα, τη φυγή στην Αμερική και την καινούρια ζωή. Μια ζωή δεκαετιών με πολλές κοινωνικές αλλαγές.

Παραστάσεις στη Λευκωσία την Παρασκευή 24, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου στο Σατιρικό Θέατρο, στη Λεμεσό τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο και στη Λάρνακα την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Γιώργος Λυκούργος.

Η μαγεία της μουσικής του σινεμά
-----------------------------------------

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ παρουσιάζει μουσικές από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Θα ακουστούν μουσικά θέματα τα οποία έγιναν γνωστά από θρυλικές παλιές και νέες ταινίες, οι οποίες ζωντανεύουν μέσα από τις εμβληματικές δημιουργίες των Ένιο Μορικόνε, Χένρι Μαντσίνι, Νίνο Ρότα, Νικόλα Πιοβάνι και άλλων σπουδαίων συνθετών.
Σπουδαία στιγμή της ορχήστρας ήταν η περιοδεία που έγινε με τον Μίκη Θεοδωράκη σε πολλά από τα γνωστά θέατρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής παρουσιάζοντας το μεγάλο του έργο Αξιον Εστί και πολλές άλλες συνθέσεις του. Το ενδιαφέρον της ορχήστρας στρέφεται και προς την παγκόσμια μουσική, ιδιαίτερα αυτή του εικοστού αιώνα (κινηματογράφος, θέατρο).

Παραστάσεις στη Λευκωσία την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και στη Λεμεσό την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο.

Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ
---------------------------------------------

Μέσα σε μια μέρα η Σαβέλ άφησε το σπίτι της και ό,τι άλλο αγαπούσε και ταξίδεψε σε μια μακρινή χώρα, στην άλλη άκρη της γης. Το μόνο πράγμα που μπόρεσε να πάρει μαζί της είναι το κόκκινο φόρεμα που της είχε κάνει δώρο η γιαγιά της στα γενέθλιά της. Και η Σαβέλ δεν το αποχωρίζεται ποτέ…
Μια ιστορία για τα παιδιά πρόσφυγες που βίαια εγκαταλείπουν τα σπίτια και τους ανθρώπους που αγαπούν, για να βρεθούν σε τόπους ξένους. Η ιστορία επισημαίνει ότι το ταξίδι δεν τελειώνει με την ασφαλή άφιξη ενός παιδιού στον προορισμό του. Εξίσου σημαντική είναι η ένταξη και προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον, και σε αυτό διαδραματίζει μεγάλο ρόλο η υποδοχή και η αντιμετώπιση που θα έχει.

Παραστάσεις στη Λεμεσό το Σάββατο 2 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λάρνακα το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Γιώργος Λυκούργος στην Πάφο την Κυριακή 10 Οκτωβρίου στο Μαρκίδειο Θέατρο και στη Λευκωσία το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Κωστής Παλαμάς – Οι μούσες που αγάπησα
---------------------------------------

Μια παράσταση στην οποία ο ποιητής αφηγείται ο ίδιος τη ζωή του. Μιλά για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, τις ποιητικές του ανησυχίες, το γάμο του, το έργο του, το θάνατο του παιδιού του, τον αγώνα του για το δημοτικισμό, για τις γυναίκες-μούσες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του και επηρέασαν το έργο του, και τη μοναδική μούσα που δεν τον πρόδωσε ποτέ, την Ελλάδα του.

Από τους πλέον γνωστούς και διακεκριμένους Έλληνες ηθοποιούς, ο Γρηγόρης Βαλτινός πρωταγωνιστεί στο ρόλο του Κωστή Παλαμά και υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης. Έχει πρωταγωνιστήσει σε παραστάσεις αρχαίου δράματος, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, στην επιθεώρηση και το μουσικό θέατρο, και σε πολλές δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές.

Παραστάσεις στη Λεμεσό την Τρίτη 5 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο και στη Λευκωσία την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Historia de un amor
------------------------

Οι ιστορίες αγάπης που θα μας διηγηθούν σ’ αυτή την ελεγεία του έρωτα μέσα από αγαπημένα τραγούδια οι τρεις διακεκριμένοι Κύπριοι καλλιτέχνες, Βάκια Σταύρου, Μανώλης Νεοφύτου και Νικόλας Ευθυμίου, έχουν κοινό χαρακτηριστικό τους το πάθος και την επιθυμία για το άπιαστο, και ενίοτε το ιδανικό, αυτό που εξυμνεί συνήθως ένας ερωτικός στίχος.

Τα τραγούδια του Carlos Gardel, του Μάνου Χατζιδάκι, της Edith Piaf, του Carlos Eleta Almaran και άλλων συνθετών που θα παρουσιάσουν οι τρεις καλλιτέχνες μιλάνε για την τρέλα του έρωτα, το όνειρο, τη φαντασία, μα και για την απογοήτευση, και γι’ αυτή τη γλυκόπικρη νοσταλγία.

Παραστάσεις στη Λευκωσία την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και στη Λεμεσός την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο.

Salema revisited
----------------

Με τη νέα του δημιουργία Salema revisited, ο διεθνής Ελληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης ουσιαστικά θέλει να τιμήσει την μουσική και τους χορούς της Κρήτης, που είναι και ο τόπος καταγωγής του.

Καθώς οι Κρητικοί χοροί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής του νησιού και υπάρχουν πολλές παραλλαγές από τόπο σε τόπο αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο Φωνιαδάκης αισθάνεται την ανάγκη να προσφέρει τη δική του οπτική γωνία για το πώς η παράδοση μπορεί να υπάρχει και να συνομιλεί με άλλες μορφές έκφρασης όπως ο σύγχρονος χορός, χωρίς να απειλείται ή να προσβάλλεται, αλλά να εμπλουτίζεται και να προωθείται σε ένα ευρύτερο κοινό με σεβασμό και περηφάνια.

Παραστάσεις στη Λευκωσία το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Τρεις γυναίκες
----------------
Τρεις μυθικές ηρωίδες-πρόσωπα του αρχαίου δράματος (Μήδεια, Αντιγόνη και Εκάβη) μεταφέρονται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο και καταθέτουν η κάθε μια την προσωπική της μαρτυρία ενώπιον ενός σύγχρονου άντρα ο οποίος προσπαθεί να διερευνήσει και να αντιληφθεί το προσωπικό δράμα, τα διλήμματα, τις επιλογές και τις πιθανές ενοχές της κάθε μιας.
Μέσα από την αφήγηση μιας και μόνο ιστορίας, αυτό το έργο αναδεικνύει την αιώνια αντιπαράθεση μεταξύ αρσενικής και θηλυκής ενέργειας, και πώς η μια, μέχρι στιγμής, κυριάρχησε στην άλλη. Πώς αυτή η ανισορροπία υπαγορεύει τη μοίρα των ατόμων και των οικογενειών τους, αλλά και τις αποφάσεις των κυβερνήσεων και τελικά του μέλλοντός μας;

Παραστάσεις στη Λευκωσία την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και στη Λεμεσό την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο.

Οδηγίες COVID-19
----------------------

Σημειώνεται ότι «η είσοδος στις παραστάσεις του φεστιβάλ επιτρέπεται με την παρουσίαση πιστοποιητικού εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό στοιχείο αποδέσμευσης εάν νόσησαν από την ασθένεια του COVID-19 με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης, είτε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EU Digital Covid Certificate), μόνο στις περιπτώσεις που το πιστοποιητικό αφορά σε εμβολιασμό για την ασθένεια του COVID-19 ή αποδέσμευσης για νόσηση από την ασθένεια του COVID-19».

Εξαιρούνται «πρόσωπα ηλικίας κάτω των 12 ετών, πρόσωπα ηλικίας 12 έως 15 ετών τα οποία προσκομίζουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, καθώς και πρόσωπα ηλικίας 16 ετών και άνω που δεν δύνανται να εμβολιαστούν λόγω ιατρικού προβλήματος τα οποία προσκομίζουν σχετική ιατρική βεβαίωση καθώς και αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση