ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:40
 

Σε τρεις συλλογές ανήκει το 90% των έργων τέχνης

Οι δύο συλλογές φαίνεται να είναι ιδιωτικές ενώ η τρίτη αφορά δημόσιο ίδρυμα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σε τρεις συλλογές φαίνεται ότι ανήκει το 90% των έργων τέχνης που παραδόθηκαν χθες στους Ε/κ, που είναι μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, ενώ η προέλευση του υπόλοιπου 10% των έργων είναι άγνωστη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η συμπρόεδρος της Επιτροπής Αντρούλλα Βασιλείου.

Η κ. Βασιλείου ανέφερε πως οι δυο από τις τρεις συλλογές, στις οποίες φαίνεται να ανήκουν κάποια έργα, είναι ιδιωτικές ενώ η τρίτη περίπτωση, με τον μεγαλύτερο αριθμό έργο, αφορά δημόσιο ίδρυμα. Σε αυτή την τρίτη συλλογή περιλαμβάνονται και ορισμένα έργα Ελλαδιτών και ξένων ζωγράφων, σημείωσε, προσθέτοντας πως για αυτή την περίπτωση θα συνεργαστούν με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Θα χρησιμοποιήσουμε ειδήμονες επί του θέματος για να μας βοηθήσουν να διαπιστωθεί από πού προέρχονται αυτά τα έργα, σημείωσε, προσθέτοντας πως τα έργα θα επιστραφούν σε αυτούς που ανήκουν ή στους κληρονόμους τους, εφόσον οι καλλιτέχνες έχουν αποβιώσει.

Η κ. Βασιλείου επεσήμανε πως τα έργα θα φωτογραφηθούν και οι φωτογραφίες θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, ενώ θα εκδοθεί και ένας κατάλογος με τις φωτογραφίες των έργων και τα στοιχεία που υπάρχουν για αυτά για να διευκολυνθεί και ο κόσμος που είχε έργα και μπορεί να του ανήκει κάποιο ή κάποια από αυτά που έχουν παραδοθεί. Η κ. Βασιλείου σημείωσε ακόμη πως χθες και σήμερα έλαβε τρία ηλεκτρονικά μηνύματα από κόσμο που ψάχνει έργα που είχε.

Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση των φωτογραφιών των έργων στο διαδίκτυο, είπε πως για αυτό το θέμα ίσως συνεργαστούν με το Γραφείο του Διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, αφού αυτό σε συνεργασία με το ΓΤΠ έχει ήδη λειτουργήσει ιστότοπο για τα έργα τέχνης που χάθηκαν στην Κύπρο το 1974.

Η κ. Βασιλείου ανέφερε πως ο κατάλογος με τις φωτογραφίες των έργων και η έκθεσή που θα πραγματοποιηθεί, κατά την οποία θα παρουσιαστούν τα έργα που βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το κονδύλι της ΕΕ που διατίθεται για projects των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, σημειώνοντας πως ήδη έχει γίνει η σχετική αίτηση για αυτό τον σκοπό.

Υπενθυμίζεται πως χθες έγινε ανταλλαγή των έργων τέχνης και οπτικοακουστικού υλικού ανάμεσα στις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 26 Φεβρουαρίου, η οποία προνοούσε επιστροφή από την τουρκοκυπριακή πλευρά πινάκων Ελληνοκυπρίων καλλιτεχνών και από την ελληνοκυπριακή πλευρά οπτικοακουστικού υλικού Τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών.

Σε ανάρτησή της στο twitter, η κ. Βασιλείου ανέφερε πως νιώθει πολύ περήφανη και χαρούμενη για την επιτυχή επιστροφή χθες των 219 έργων τέχνης που ανήκουν σε Ε/κ, και ευχαρίστησε τους Τ/κ συναδέλφους τους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να επιτευχθεί αυτό.

Ακόμη εξέφρασε ευχαριστίες προς τα Ηνωμένα `Εθνη που διευκόλυναν την ανταλλαγή μεταξύ των Ε/κ και των Τ/κ μελών της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό και είπε πως "αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα για όλους μας".

Εξάλλου η κ. Βασιλείου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό σκέφτεται τώρα να προχωρήσει με μια συνεργασία για κοινά εργαστήρια τέχνης για παιδιά από τις δυο κοινότητες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X