ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2023

Θα απονεμηθούν τέσσερα βραβεία που συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα και τιμητικές διακρίσεις

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ξεκινάει την Παρασκευή 21 Απριλίου το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2023, στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό και στο Ζήνα Πάλλας, στη Λευκωσία, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 29 του μήνα με πολλές και ενδιαφέρουσες προβολές. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα απονεμηθούν και τέσσερα βραβεία (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Glocal Images, Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Glocal Images, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Glocal Images, Βραβείο Authorwave), που συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα. Θα δοθούν επίσης και τιμητικές διακρίσεις, που όμως δεν συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα. Επίσης, θα δοθούν και βραβεία Κοινού, που συνοδεύεται από το ποσό των €500 που χορηγείται από τον Δήμο Λεμεσού.

Οι νέοι καλλιτεχνικοί διευθυντές Μάριος Λιζίδης και Αργυρώ Νικολάου, όπως είπαν σε συνέντευξή τους στην «Καθημερινή» ανέλαβαν τους νέους τους ρόλους θέτοντας στον εαυτό τους το ερώτημα «What Now? Now What?»: «Σε έναν κόσμο που επανειλημμένα υποτιμά την αξία της ατομικής και συλλογικής ζωής, υποκύπτοντας στην καταστροφική, αντί στη δημιουργική, παρόρμηση της ανθρωπότητας, πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που έχει ο κινηματογράφος για να φανταστούμε ένα καλύτερο, διαφορετικό μέλλον; Αυτό το ερώτημα καθοδήγησε και τις επιλογές μας, πέρα από την καλλιτεχνική αρτιότητα, τη σκηνοθετική πρωτοτυπία και την επικαιρότητα της θεματολογίας», σημειώνοντας πως το φεστιβάλ φέτος προβάλλει ταινίες που θίγουν σημαντικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, όπως την ξενοφοβία, τη στρατιωτικοποίηση και την κατάχρηση του περιβάλλοντος, την κοινωνική απομόνωση λόγω τεχνολογικών μέσων, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά και την ισότητα των φύλων και την αναγνώριση μη-δυαδικών ταυτοτήτων και σεξουαλικότητας».

Την πενταμελή διεθνή κριτική επιτροπή του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ 2023 απαρτίζουν εξέχουσες προσωπικότητες από τη διεθνή κινηματογραφική σκηνή, που με το κύρος και την τιμητική παρουσία τους, όπως αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ, επιβεβαιώνει τη συνεχώς αυξανόμενη δυναμική και αναγνώριση που απολαμβάνει η διοργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κριτική επιτροπή θα βρίσκεται στην Κύπρο καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ και αφού παρακολουθήσει τις οκτώ ταινίες που συμμετέχουν φέτος στο διαγωνιστικό τμήμα Glocal Images θα ανακοινώσει τον κατάλογο με τους νικητές το Σάββατο 29 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο, κατά την Τελετή Λήξης. Πρόεδρος της επιτροπής είναι φέτος η διεθνώς καταξιωμένη Γαλλίδα σκηνοθέτρια, Julie Bertuccelli, πλαισιωμένη από τον πολύπειρο πράκτορα ταλέντων Georg Georgi (Γερμανία), τον επικεφαλής του τμήματος Generationτης Berlinale Sebastian Markt, την επιμελήτρια κινηματογραφικών εκθέσεων του MoMA Sophie Cavoulacos (ΗΠΑ) και τη βραβευμένη Κύπρια σκηνοθέτρια Γιάννα Αμερικάνου.

Τα Βραβεία

Στην τελετή βράβευσης, στις 29 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο, θα απονεμηθούν:

- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Glocal Images συνοδευόμενο από το ποσό των €6.000 το οποίο καταβάλλεται εξ ημισείας στον Παραγωγό και στον Σκηνοθέτη).

- Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Glocal Images συνοδευόμενο από το ποσό των €3.000 το οποίο καταβάλλεται εξ ημισείας στον Παραγωγό και στον Σκηνοθέτη. l Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Glocal Images συνοδευόμενο από το ποσό των €1000.

- Βραβείο Authorwave συνοδευόμενο από υπηρεσίες για μεταπαραγωγή, αξίας €4000.

- Tιμητικές διακρίσεις (δεν συνοδεύονται από χρηματικό ποσό)

Επίσης, όλες οι ταινίες που θα προβληθούν στο διεθνές διαγωνιστικό Glocal Images, συν τρεις ταινίες μυθοπλασίας που προβάλλονται εκτός επίσημου διαγωνιστικού, θα διεκδικήσουν φέτος το Βραβείο Κοινού, το οποίο αξιολογούν οι θεατές αμέσως μετά από κάθε προβολή. Συνοδεύεται από το ποσό των €500 που χορηγείται από τον Δήμο Λεμεσού. Τα βραβεία που απονέμει η Διεθνής Κριτική Επιτροπή έχουν τη μορφή μιας νεολιθικής ανθρωπόμορφης φιγούρας. Πρόκειται για πιστά αντίγραφα ενός πέτρινου ειδωλίου που βρέθηκε στον νεολιθικό οικισμό της Χοιροκοιτίας, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και χρονολογείται από το 7000 – 6000 π.Χ.

Πληροφορίες: Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα cyprusfilmdays.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση