ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένα νέο Olivewood στο Αμμάν της Ιορδανίας

Πρόκειται, όπως περιγράφεται, για κινηματογραφικά στούντιο, που λανσάρονται με στόχο να ενισχύσουν την παρουσία της Ιορδανίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στα ΜΜΕ της Ιορδανίας, η είδηση για τα εγκαίνια του Olivewood Film Studios από τον βασιλιά Αμπντάλα στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 20 χρόνων λειτουργίας της Royal Film Commission. Πρόκειται, όπως περιγράφεται, για κινηματογραφικά στούντιο, που λανσάρονται με στόχο να ενισχύσουν την παρουσία της Ιορδανίας και να καταστεί ελκυστική επιλογή για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, στην χώρα τρέχει ένα πρόγραμμα κινήτρων που παρέχει την δυνατότητα ανάκτησης μέχρι 25% του κόστους των δαπανών που γίνονται για τις ανάγκες της παραγωγής στην χώρα. Επιπλέον, αναφέρεται ότι πρόσφατα έχει ψηφιστεί νόμος ο οποίος προσφέρει και φορολογικά κίνητρα για παραγωγή ταινιών στην χώρα.

Ανάλογοι όροι βεβαίως περιλαμβάνονται και στο κυπριακό σχέδιο για την οπτικοακουστική βιομηχανία, το οποίο επίσης φέρει την επωνυμία Olivewood. Πρόκειται για brand name το οποίο χρησιμοποιείται τα τελευταία πέντε χρόνια και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2018, στο 1ο Cyprus Film Summit 2018, ενώπιον εκπροσώπων από εταιρείες παραγωγής και σκηνοθεσίας από την Ευρώπη, το Ντουμπάι, την Αυστραλία, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τη Βόρεια Αμερική.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι αρχές Σεπτεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την επέκταση του σχεδίου Olivewood, για άλλα τρία χρόνια, αυξάνοντας το ποσοστό επιστροφής δαπανών από το 40% στο 45%. Το γεγονός λοιπόν ότι μόλις την περασμένη Τρίτη (26 Σεπτεμβρίου), εγκαινιάστηκαν στο Αμμάν της Ιορδανίας ένα συγκρότημα κινηματογραφικών στούντιο, με την ίδια επωνυμία, δημιουργεί προβληματισμό για το κατά πόσο έγιναν οι απαραίτητες από κυπριακής πλευράς ενέργειες, ώστε να κατοχυρωθεί η εμπορική επωνυμία και στο εξωτερικό.

Η «Κ» έχει επικοινωνήσει με τον Invest Cyprus, για το θέμα και έθεσε το ερώτημα, κατά πόσο η εμπορική επωνυμία Olivewood έχει κατοχυρωθεί. Αυτό που προκύπτει από τις απαντήσεις που δόθηκαν είναι ότι, το Olivewood έχει εγγραφεί στον Έφορο Εταιρειών στην Κύπρο, καθώς και σε επίπεδο ΕΕ.

Πάντως, αν και η Κύπρος φαίνεται να ήταν η χώρα που λάνσαρε πρώτη την επωνυμία, αναζητώντας τον όρο σε μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο, τα πρώτα αποτελέσματα αφορούν ειδήσεις για τα εγκαίνια του Olivewood film Studios στην Ιορδανία, με τα αποτελέσματα που αφορούν το κυπριακό Olivewood, να ακολουθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

Η προβολή και παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Ανδρέα Σεϊτάνη θα γίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Kathimerini.com.cy
 |  ΣΙΝΕΜΑ