ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γουίλεμ Νταφόε: Μπαίνει μέσα σου ο χαρακτήρας

«Εχουμε στενή σχέση με τους Ελληνες», ανάφερε γελώντας ο Γουίλεμ Νταφόε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών με αφορμή την καινούργια ταινία «Inside»

«Εχουμε στενή σχέση με τους Ελληνες», ανάφερε γελώντας ο Γουίλεμ Νταφόε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών με αφορμή την καινούργια ταινία «Inside», στην οποία πρωταγωνιστεί μπροστά από τον φακό ενός Ελληνα. Ο Βασίλης Κατσούπης έρχεται να προστεθεί στον Θόδωρο Αγγελόπουλο («H σκόνη του χρόνου») και στον Γιώργο Λάνθιμο (στο επερχόμενο «Poor Things») με τους οποίους ο σπουδαίος Αμερικανός ηθοποιός έχει συνεργαστεί· και αν οι άλλοι δύο ήταν καταξιωμένοι, η εμπειρία δίπλα στον πρωτάρη Κατσούπη ήταν σίγουρα ξεχωριστή: «Μοιάζει τόσο ευγενικός και ευαίσθητος, όμως πρέπει να σας πω ότι ήταν αρκετά σκληρός στο σετ. Βασικά ήταν πολύ ευθύς και ξεκάθαρος, το είδος δηλαδή του συνεργάτη που θέλεις να έχεις», ανέφερε ο Νταφόε για τον Ελληνα σκηνοθέτη, με τον τελευταίο να ανταποδίδει τη φιλοφρόνηση: «Το τρομερό είναι ότι με τον Γουίλεμ σχεδόν κάθε σκηνή την είχαμε από την πρώτη λήψη. Αυτό είναι λίγο αμήχανο για τον σκηνοθέτη, όμως μας έδωσε χρόνο να δοκιμάσουμε και άλλα πράγματα. Επεφταν ιδέες στο τραπέζι κι εκείνος δεν είπε ποτέ όχι».

Πέρα πάντως από τις αβρότητες, ήταν φανερή ακόμη και στη χθεσινή συνάντηση η χημεία μεταξύ των βασικών συντελεστών της ταινίας. Τόσο ο Κατσούπης όσο και ο παραγωγός, Γιώργος Καρναβάς (Heretic), μίλησαν αναλυτικά για τη διαδικασία δημιουργίας ενός μάλλον ασυνήθιστου ψυχολογικού θρίλερ που έφερε τον «Ναυαγό» καταμεσής του Μανχάταν. Ο Γουίλεμ Νταφόε, από την πλευρά του, ο οποίος υποδύθηκε αυτόν τον κλέφτη έργων τέχνης που εγκλωβίζεται στο εσωτερικό ενός υπερσύγχρονου λοφτ γεμάτου από αυτά, μίλησε για το πώς ο συγκεκριμένος (και κάθε) χαρακτήρας έγινε κομμάτι του εαυτού του: «Το κοινό που υπάρχει σε όλους τους ρόλους είναι η υπακοή σε κάποιους κανόνες. Ο χαρακτήρας αναπόφευκτα μπαίνει μέσα σου και βρίσκεται εκεί ακόμη κι όταν η κάμερα δεν λειτουργεί για να τον βγάλει προς τα έξω. Εδώ, για παράδειγμα, το γύρισμα ήταν έξι εβδομάδες. Σε αυτό το διάστημα δεν είχα καμία άλλη ζωή, οπότε αυτή, η επινοημένη, αρχίζει και σε καταλαμβάνει. Οχι βεβιασμένα αλλά με φυσικότητα. Επίσης από την αρχή αποφασίσαμε ότι το σενάριο θα γυριστεί με χρονολογική σειρά, οπότε δεν θα χρειαζόμασταν περούκες, ψεύτικα μούσια κ.τ.λ. για να δείξουμε το πέρασμα του χρόνου. Κυριολεκτικά ζούσα μέρα με τη μέρα μαζί του. Το σώμα μου ήταν αυτό που μας έλεγε πόσο καιρό αυτός ο τύπος ήταν εκεί μέσα: τα νύχια, τα μαλλιά, τα γένια μου».

Ο Αμερικανός ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην ταινία «Inside» του Βασίλη Κατσούπη.

Η μεταμόρφωση ωστόσο του ήρωα στο «Inside», εκτός από σωματική είναι κυρίως πνευματική. «Το γεγονός ότι από ένα σημείο και έπειτα δημιουργεί κι εκείνος τη δική του τέχνη, αλληλεπιδρώντας με όσα βρίσκονται γύρω του, νομίζω ότι είναι και αυτό που τον σώζει, ανεξάρτητα από την αμφίσημη κατάληξη του φιλμ. Ουσιαστικά αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τον εαυτό του. Μου αρέσει πολύ αυτή η ιδέα, και ο τρόπος με τον οποίο προωθεί την ιστορία. Με ενοχλεί όταν κάποιοι υποστηρίζουν ότι τελικά τρελάθηκε. Δεν τρελάθηκε, πήγε απλώς προς τα μέσα –«Inside», όπως λέει και ο τίτλος–, κάτι που πιθανότατα δεν είχε δοκιμάσει ποτέ στο παρελθόν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση