ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κύπρος για πρώτη φορά στην απονομή του Βραβείου Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Οι νεαροί εθελοντές της Κύπρου απόλαυσαν τις ταινίες online μέσω της πλατφόρμας @festivalscope

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το διεθνές Φεστιβάλ-Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2020, που διοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ και το Θέατρο Ριάλτο, μπορεί φέτος να έχει ακυρωθεί εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, δράσεις του, όμως, συνεχίζουν να πραγματοποιούνται διαδικτυακά.

Μετά την ψηφιακή διοργάνωση της πλατφόρμας συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης Dot.on.the.map, σειρά πήρε η απονομή του Βραβείου Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που αποτελεί δράση του τμήματος του Φεστιβάλ για Παιδιά και Νέους. Στην απονομή του Βραβείου Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά και η Κύπρος. Τριάντα παιδιά, ηλικίας 12-14 ετών, έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις 3 υποψήφιες ταινίες και να αναδείξουν μία νικήτρια, ως μέλη μιας διεθνούς κριτικής επιτροπής.

Στη φετινή 4η έκδοση του θεσμού συμμετείχαν συνολικά 2.080 νέοι από 32 χώρες, υπό την καθοδήγηση έμπειρων στον χώρο του κινηματογράφου. Στην Κύπρο την προσπάθεια συντόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ για Παιδιά, Πέτρος Χαραλάμπους και η ομάδα του φεστιβάλ @cfdchildren με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και του Θεάτρου Ριάλτο. Οι νεαροί εθελοντές της Κύπρου απόλαυσαν τις ταινίες online μέσω της πλατφόρμας @festivalscope. Παρέα με την ομάδα του παιδικού φεστιβάλ μοιράζονταν καθημερινά τις εντυπώσεις τους για τις ταινίες διαδικτυακά, αναπτύσσοντας έτσι μια κριτική ματιά μέσα από μια όμορφη δημιουργική δραστηριότητα.

Η νικήτρια ταινία

Φέτος το Βραβείο Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου απονεμήθηκε στην ταινία «Ο αδελφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους» του Stefano Cipani, μία συμπαραγωγή Ιταλίας και Ισπανίας, μετά από ταυτόχρονη online ψηφοφορία πανευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής αποτελούμενης από περισσότερους από 2000 νέους ηλικίας 12-14 ετών από 32 χώρες της Ευρώπης. Οι άλλες δύο υποψήφιες ταινίες ήταν «Το απίθανο καλοκαίρι μου με την Τες» του Steven Wouterlood και «Η Ρόκκα αλλάζει τον κόσμο» της Katja Benrath.

Η ταινία που έλαβε το βραβείο αφορούσε δύο αδέλφια, τον Jack και τον Gio και τη δύσκολή σχέση τους… αρχικά τουλάχιστον. Ο Gio έχει σύνδρομο Down και ο Jack πίστευε το τρυφερό ψέμα που του είχαν πει οι γονείς του, ότι ο Gio ήταν ένα ξεχωριστό παιδί, με υπερδυνάμεις. Όταν ήλθε ο καιρός ο Jack να πάει στο γυμνάσιο καταλαβαίνει ότι ο αδελφός του δεν είναι υπερήρωας και σχεδόν ντρέπεται για αυτόν. Τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο όταν ο Jack γνώρισε την Arianna, το κορίτσι των ονείρων του. Ωστόσο, η απρόβλεπτη συμπεριφορά του αδελφού του, Gio, του γίνεται βάρος, μέχρι που φτάνει στο σημείο να υποκριθεί πως δεν έχει αδέρφια και να κρύψει την ύπαρξή του. Όμως, η αγάπη και η κατανόηση παίζουν τον δικό τους ρόλο και ο Gio που δώσει στον αδελφό του να καταλάβει, με τους ευθείς του τρόπους και τα απλά αλλά εκπληκτικά σοφά λόγια του, πόση σημασία έχει να αγαπήσεις τους άλλους όπως είναι, δίνοντάς του ένα μάθημα ζωής.

Στον Κύπριο Μίνω Παπά το Βραβείο New York Emmy της Εθνικής Ακαδημίας των Τεχνών και Επιστημών της Τηλεόρασης

Στην 63η απονομή των Ετήσιων Βραβείων New York Emmy της Εθνικής Ακαδημίας των Τεχνών και Επιστημών της Τηλεόρασης στην Κατηγορία ARTS PROGRAM/SPECIAL βραβεύτηκε η ταινία «Slow Down: River to River» της Εταιρείας AllArts, μια συμπαραγωγή με την Εταιρεία του Κύπριου Σκηνοθέτη, Μίνου Παπά, Cyprian Films NY. Παραγωγός και διευθυντής Φωτογραφίας της βραβευμένης ταινίας ήταν ο Μίνως Παπάς, ενώ σκηνοθέτης και παραγωγός η σύζυγός του, Liz Sargent. Η απονομή έλαβε χώρα σε μια livestream virtual γιορτή στην ιστοσελίδα nyemmys.org στις 25 Απριλίου 2020. Το Τμήμα Νέας Υόρκης της Ακαδημίας (έτος ίδρυσης 1955) προωθεί τη δημιουργικότητα και εμπνέει καλλιτεχνική και τεχνική αρτιότητα μέσω του ένδοξου Βραβείου Emmy, ένα πολυπόθητο σύμβολο συναδελφικής αναγνώρισης και διάκρισης στο χώρο της τηλεόρασης. Η ταινία «Slow Down: River to River» είναι ένα πειραματικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που αφορά τα θέματα του φεστιβάλ River to River 2019, μιας καλοκαιρινής διοργάνωσης των τεχνών στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Ο Κύπριος σκηνοθέτης δήλωσε για τη βράβευσή του: «Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη διάκριση. Πρόκειται για την πρώτη του είδους τόσο για μένα και τη σύζυγό μου όσο και για το κανάλι ALLARTS που επιχορήγησε την παραγωγή.»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Σινεμά  | 

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση