ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κάλεσμα συμμετοχής για τον 1ο Διαγωνισμό Νεαρών Σκηνοθετών

Από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους και η Παιδική Έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Κύπρου – Όψεις του Κόσμου

ΚΥΠΕ

Ανοικτό κάλεσμα για συμμετοχή στον 1ο Διαγωνισμό Νεαρών Σκηνοθετών 2021, απευθύνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους και η Παιδική Έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Κύπρου – Όψεις του Κόσμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η κινηματογραφική δράση «Τι θα άλλαζες εσύ στον κόσμο;» απευθύνεται σε νεαρά άτομα που επιθυμούν να αποτυπώσουν κινηματογραφικά τα όνειρα και τις αγωνίες τους για έναν πιο δίκαιο και ανθεκτικό κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 12 με 18 ετών, που καλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους διάρκειας μέχρι τριών λεπτών, ενώ στη δράση μπορούν να συμμετέχουν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ή ομάδες μαθητών, με δικαίωμα υποβολής ενός έργου που θα συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή της ιδέας.

Στον διαγωνισμό γίνονται δεκτές ταινίες ανεξαρτήτως κινηματογραφικού είδους, από ντοκιμαντέρ μέχρι ταινίες κινουμένων σχεδίων με μέγιστη διάρκεια 3 λεπτών, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή της μουσικής και του ήχου.

Η φετινή δράση, τονίζεται, στοχεύει στο να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές/τριες με τη συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών, να αποτυπώσουν δημιουργικά τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους για τις επιδράσεις της πανδημίας στους ίδιους, στην ανθρωπότητα και στον πλανήτη.

«Το μήνυμα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε είναι ότι η υγεία του πλανήτη είναι συνυφασμένη με τη δική μας. Έτσι ο καθένας μας πρέπει και μπορεί να είναι η αλλαγή», προστίθεται.

Οι διοργανωτές προτείνουν τους ακόλουθους θεματικούς άξονες:

  • Δεν είμαστε μόνοι μας σ’ αυτό τον πλανήτη. Πώς αλλάζουμε τη ζωή μας από δω και μπρος;
  • Το 2020 η φύση πήρε μια ανάσα από την μείωση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Πώς μπορούμε να ΜΗΝ επιστρέψουμε στην «κανονικότητα» που οδηγούσε στην κλιματική κατάρρευση;
  • Η πανδημία ξεσκέπασε τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Η δημόσια υγεία για όλους είναι απαραίτητο αγαθό.
  • Ο κίνδυνος κατάχρησης ουσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πώς μπορεί ο κοινωνικός περίγυρος να στηρίξει τα επιρρεπή άτομα εν μέσω κοινωνικής αποστασιοποίησης;
  • Η φιλία, ο έρωτας, η ψυχαγωγία την εποχή των lockdown.
  • Η ευθύνη μας προς τους αγαπημένους μας και ο φόβος της κοινωνικής απομόνωσης.
  • Η σχέση μας με τους ηλικιωμένους και η ανάγκη να βοηθήσουμε τους κοινωνικά περιθωριοποιημένους.

Ο 1ος Διαγωνισμός Νεαρών Σκηνοθετών, που φιλοδοξεί να καταστεί ετήσιος θεσμός, θα απονέμει συνολικά 12 βραβεία, έξι ανά ηλικιακή κατηγορία (12-14 & 15-18), στις τρεις καλύτερες «Ταινίες Κινουμένων Σχεδίων» και «Ταινίες Ζωντανής Δράσης».

Στην κατηγορία ηλικιών 12-14 ετών, δίδεται χρηματικό ποσό ως έπαθλο, ενώ στην κατηγορία 15-18, δίδονται συνολικά έξι υποτροφίες για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στους κλάδους BA in Digital Communications and Mass Media και BA in Applied Multimedia, οι οποίες ισχύουν για τον πρώτο χρόνο σπουδών. Τη δράση στηρίζει και η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου ως χορηγός του πρώτου βραβείου (χρηματικό έπαθλο) στην κατηγορία 15-18.

Τελευταία ημερομηνία υποβολής ταινιών είναι η 30ή Ιουλίου 2021, ενώ για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τους συνδέσμους www.animafest.com.cy και www.cyprusfilmdays.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

«Γενικά νομίζω όλοι αγαπήσαμε τον Ανδοκίδη, ειδικά οι animators που εδώ και μήνες επιμελούνται την κάθε του κίνηση, το κάθε του βλέμμα» λένε οι σκηνοθέτες Αλεξία Roider και ο Μιχάλης Καλοπαίδης

Ένα κυπριακό animation στις ΗΠΑ

Η ανακάλυψη της ερυθρόμορφης τεχνικής από τον Ανδοκίδη από τη Zedem Media στο Museum of Fine Arts της Βοστώνης
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΣΙΝΕΜΑ