ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μικρές ταινίες, με μεγάλες φιλοδοξίες

Μιλήσαμε με την Αλεξία Ρόιτερ και τον Ιωακείμ Μυλωνά για το 9o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου Ιωακείμ Μυλωνάς και Αλεξία Ρόιτερ μιλούν στην «Κ» για τη διοργάνωση και την κινηματογραφική του αξία. Για πρώτη φορά φέτος το Φεστιβάλ γίνεται εταίρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και αυτό είναι μεγάλη τιμή και συνάμα πρόκληση για τους διοργανωτές.

–Να ξεκινήσουμε από το τι νέο κομίζει φέτος το φεστιβάλ 9o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου; Υπάρχει κάποια κεντρική θεματική;

–Κάτι νέο και ευχάριστο είναι ότι για πρώτη φορά το φεστιβάλ θα προτείνει μια ταινία από Ευρωπαίο σκηνοθέτη για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας κινηματογράφου. Αυτή η επιλογή θα γίνει μέσα από ένα πρόγραμμα το οποίο χαρακτηρίζεται από την ποικιλομορφία σε θεματικές, ύφος και διάρκεια.

–Τι σημαίνει να είσαι εταίρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου;

–Σημαίνει κατ’ αρχάς ότι το φεστιβάλ αξιολογήθηκε από την Ακαδημία και εντάσσεται μέσα στα σημαντικότερα της Ευρώπης. Αυτομάτως η αναγνωρισιμότητά του μεγαλώνει σε παγκόσμιο επίπεδο και αντανακλάται στις αιτήσεις συμμετοχής στην πλατφόρμα υποβολής με την οποία το φεστιβάλ συνεργάζεται. Φυσικά, καταφθάνουν σε εμάς και ταινίες από εταιρείες διανομής, οι οποίες μας στέλνουν τους πρόσφατους τίτλους τους και επίσης οργανισμοί και κέντρα κινηματογράφου. Είναι, επίσης, σημαντικό για όλο το κυπριακό σινεμά, καθώς αναβαθμίζεται και το Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, αφού όλες οι κυπριακές ταινίες είναι ανάμεσα στους διεκδικητές του βραβείου EFA.

–Ποιες ήταν οι φετινές προκλήσεις του Φεστιβάλ; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

–Δυσκολίες πλέον δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν. Όλο το ανθρώπινο δυναμικό που αφορά στη διοργάνωση, τόσο στο Ριάλτο όσο και στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και οι εξωτερικοί συνεργάτες, κινούνται πλέον πολύ συντονισμένα και αρμονικά. Προκλήσεις πάντα υπάρχουν και ορισμένες τις θέτουμε και εμείς οι ίδιοι. Ο μεγάλος όγκος ταινιών που δεχτήκαμε, καθώς και η πρόσβασή μας σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού μας ανάγκασαν να περάσουμε ένα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού, βλέποντας και αξιολογώντας ταινίες μέχρι να διυλιστεί το τελικό πρόγραμμα.

–Είστε ευχαριστημένοι με τις διεθνείς συμμετοχές;

–Είναι μια πολύ καλή χρονιά στην παγκόσμια παραγωγή και ελπίζουμε ότι το κοινό θα απολαύσει όλο το πρόγραμμα προβολών.

–Το φεστιβάλ διοργανώνεται για ένατη χρονιά φέτος, πώς θα μας περιέγραφες την πορεία του αυτά τα χρόνια;

–Η πορεία αυτού του φεστιβάλ είναι διαρκώς ανοδική. Το κοινό μεγαλώνει κάθε χρόνο, οι απαιτήσεις αυξάνονται. Φυσικά, υπάρχουν οικονομικά όρια, τα οποία σου επιτρέπουν μικρά βήματα, αλλά εμείς όλοι προσπαθούμε να τα κάνουμε λίγο πιο μεγάλα με δημιουργικότητα και αγάπη για το προϊόν.

Πολλές κυπριακές ταινίες ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και συμμετέχουν με επιτυχία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ

–Ποιο είναι το όραμά σας για το φεστιβάλ;

–Πίσω στο 2011 και σε μία από τις πρώτες συναντήσεις, είχαμε θέσει ως στόχο να μπούμε στα φεστιβάλ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας. Σταθερά και αθόρυβα εργαστήκαμε με προσήλωση προς αυτή την κατεύθυνση και τα καταφέραμε. Έχουμε θέσει και άλλους στόχους τους οποίους θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε με μεθοδική δουλειά και πάντα αθόρυβα. Οπότε, στο σύντομο μέλλον ελπίζουμε να ανακοινώσουμε και άλλα ευχάριστα νέα. Στόχος είναι πάντα η βελτίωση του προϊόντος, η μεγιστοποίηση της εμπειρίας του κοινού και η στήριξη του κυπριακού σινεμά.

–11 παραγωγές στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, είστε ικανοποιημένοι από τις κυπριακές συμμετοχές;

–Κατ’ αρχάς να πούμε ότι για την επιλογή του Εθνικού Διαγωνιστικού υπάρχει μια διεθνής, τριμελής προκριματική επιτροπή καταξιωμένων επαγγελματιών. Κάθε χρόνο γίνεται και πιο δύσκολο το έργο τους, αφού το επίπεδο των κυπριακών ταινιών είναι πολύ ψηλό. Και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορούμε να πούμε με δεδομένα. Πολλές κυπριακές ταινίες ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και συμμετέχουν με επιτυχία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ. Εμείς είμαστε χαρούμενοι, γιατί είμαστε η επίσημη πλατφόρμα όπου αυτές οι ταινίες κάνουν την εθνική πρεμιέρα τους και διαγωνίζονται για τα μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ.

–Παρατηρείς μια κυπριακή ταυτότητα στις εθνικές παραγωγές; Υπάρχει κάτι που τις χαρακτηρίζει;

–Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει κυπριακή ταυτότητα ή ότι τις χαρακτηρίζει κάτι κοινό. Αντιθέτως, είναι πολύ ευχάριστο το ότι οι Κύπριοι δημιουργοί δείχνουν ένα εύρος τόσο σε ύφος τόσο και σε θεματικές.

–Ποια είναι τα προβλήματα της κυπριακής κινηματογραφίας;

–Παραμονές του φεστιβάλ είναι καιρός για να γιορτάσουμε τον κυπριακό κινηματογράφο. Τα προβλήματα είναι πολλά και διαχρονικά και θα χρειαστεί μια μεγάλη, ξεχωριστή συνέντευξη. Ωστόσο, οι Κύπριοι δημιουργοί είναι ταλαντούχοι και παρά τις αντίξοες συνθήκες δημιουργούν, ταξιδεύουν και φέρνουν σημαντικές διακρίσεις. Οπότε, καλούμε τον κόσμο να έρθει να τους παρακολουθήσει και να τους στηρίξει. Ίσως μέσω αυτής της στήριξης να καταφέρουμε όλοι μαζί κάτι καλύτερο για το μέλλον του σινεμά στη χώρα.

Πληροφορίες:
9o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, Θέατρο Ριάλτο, 12 - 18 Οκτωβρίου 2019. Πληροφορίες: 77777745, www.isffc.com.cy / www.rialto.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση