ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στα άδυτα της βρετανικής πολιτικής σκηνής

Ο Χιου Λόρι διαπρέπει δημιουργώντας ένα χαρακτήρα που κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ ηθικής και ανηθικότητας

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Roadkill
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ
Δημιουργός: Ντέιβιντ Χέιρ
Ερμηνείες: Χιου Λόρι,
Ελεν Μακρόρι, Τζένιφερ Χένεσι

Η μίνι σειρά τεσσάρων επεισοδίων του BBC –στην Ελλάδα τη βλέπουμε από τα κανάλια Novacinema και Nova On Demand– είναι από εκείνα τα κλασικά πολιτικά θρίλερ, τύπου «Borgen», το οποίο όμως παίρνει έξτρα ενδιαφέρον χάρη σε άλλη μία μοναδική ερμηνεία από τον Χιου Λόρι. Ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός υποδύεται εδώ τον Πίτερ Λόρενς, έναν υπουργό της κυβέρνησης, του οποίου η προσωπική και δημόσια ζωή απειλείται εξαιτίας μιας σειράς σκανδαλωδών αποκαλύψεων. Εκείνος ωστόσο σύντομα περνάει στην αντεπίθεση, προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί την κρίση προς όφελός του.

Οπως είπαμε, ο Χιου Λόρι διαπρέπει δημιουργώντας ένα χαρακτήρα που κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ ηθικής και ανηθικότητας, περίπου δηλαδή όπως συμβαίνει με πολλούς αληθινούς πολιτικούς. Οι ρυθμοί της αφήγησης είναι γοργοί, ωστόσο όχι τόσο, ώστε να μην προλάβουν να θιγούν με αρκετά έξυπνο τρόπο σύγχρονα θέματα της δυτικής δημοκρατίας και των ανθρώπων που την υπηρετούν. Εδώ δεν υπάρχει απλώς η διάκριση μεταξύ τιμιότητας και διαφθοράς, αλλά κυρίως η «γκρίζα» περιοχή που μεσολαβεί, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα μίντια –τα πάντα ξεκινούν από τις αποκαλύψεις μιας δημοσιογράφου– και φυσικά η επικοινωνιακή στρατηγική όλων των πρωταγωνιστών. Εξαιρετική στον ρόλο της πρωθυπουργού και η γνωστή μας από το δημοφιλές «Peaky Blinders», Ελεν Μακρόρι.

Η λιακάδα μέσα μου ★★★
ΚΟΜΕΝΤΙ (2017)
Σκηνοθεσία: Κλερ Ντενί
Ερμηνείες: Ζιλιέτ Μπινός,
Σαβιέ Μποβουά, Φιλίπ Κατερίν

Η Ζιλιέτ Μπινός πρωταγωνιστεί στο φιλμ «Η λιακάδα μέσα μου», που είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα Cinobo.

Από την πλατφόρμα του Cinobo αυτή την εβδομάδα επιλέγουμε ένα από τα πιο πρόσφατα φιλμ της σπουδαιότερης ίσως σύγχρονης Γαλλίδας δημιουργού, Κλερ Ντενί. Απόλυτη πρωταγωνίστρια εδώ είναι η Ζιλιέτ Μπινός, η οποία ερμηνεύει μια γυναίκα σε τέλμα. Η Ιζαμπέλ είναι μια Παριζιάνα καλλιτέχνις, η οποία ψάχνει (μάταια) την αληθινή αγάπη σε μια σειρά φίλων και εραστών. Κατά τη διάρκεια του φιλμ, η Μπινός διασταυρώνεται, πάντα ζευγαρωτά, με διάφορους ανθρώπους συνθέτοντας δραματικά και ενίοτε ξεκαρδιστικά διαλογικά ενσταντανέ που προωθούν την πλοκή.

Η Κλερ Ντενί κρατάει εδώ πολύ πιο ανάλαφρο και προσγειωμένο τόνο σε σχέση με προηγούμενες δημιουργίες της, προκειμένου να μιλήσει για τις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις, δίχως να φορτώσει με υπερβολικό δράμα την αφήγηση. Αντιθέτως, δείχνει εμπιστοσύνη πρώτα από όλους στην υποδειγματική πρωταγωνίστριά της, η οποία παίζει φυσικά και αβίαστα ένα χαρακτήρα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, αλλά και στους υπόλοιπους ηθοποιούς, που κάνουν (κατά κανόνα) σύντομες εμφανίσεις, ερμηνεύοντας διάφορα πρόσωπα πάντα με πυρήνα την Ιζαμπέλ. Σε απολαυστικό ρόλο-έκπληξη και ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση