ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στήριξη στην εγχώρια παραγωγή ταινίων εξέφρασε η Υφυπουργός Πολιτισμού

Η κα Κασσιανίδου ανέφερε ότι «μόνο το 2023 χρηματοδοτήθηκαν 42 νέες προτάσεις από τις 77 που είχαν υποβληθεί, ενώ εντός του 2023 ολοκληρώθηκαν 6 ταινίες μεγάλου μήκους και 4 μικρού μήκους».

ΚΥΠΕ

Η ενίσχυση της παραγωγής ταινιών εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής του Υφυπουργείου Πολιτισμού για την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού, είπε η Υφυπουργός, Βασιλική Κασσιανίδου σε χαιρετισμό της στην  επίσημη πρεμιέρα (Avant premiere) της κυπριακής κινηματογραφικής ταινίας ΙΜΑΝ των σκηνοθετών Κορίνας Αβραμίδου και Κυριάκου Τοφαρίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υφυπουργείο, η κ. Κασσιανίδου ανέφερε ότι «μόνο το 2023 χρηματοδοτήθηκαν 42 νέες προτάσεις από τις 77 που είχαν υποβληθεί, ενώ εντός του 2023 ολοκληρώθηκαν 6 ταινίες μεγάλου μήκους και 4 μικρού μήκους».

Πρόσθεσε ότι, «ταυτόχρονα, 4 ταινίες μεγάλου μήκους ξεκινούν γυρίσματα εντός του έτους, 14 βρίσκονται σε  ανάπτυξη παραγωγικού σχεδίου, 9 σε ανάπτυξη συγγραφής σεναρίου μεγάλου μήκους, 3  σε ανάπτυξη συγγραφής σεναρίου μικρού μήκους, 29 μικρού μήκους και 6 ντοκιμαντέρ  βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η Κύπρος στηρίζει  5 Μειοψηφικές Συμπαραγωγές».

Όπως είπε η Υφυπουργός, «ο αποτελεσματικός Κανονισμός Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, η υπευθυνότητα των εκάστοτε μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου και των λειτουργών του τομέα, το ταλέντο των Κυπρίων δημιουργών  και η πρόσφατη αύξηση του κονδυλίου για την παραγωγή ταινιών, είναι τα συστατικά τα οποία συνέτειναν στην άνθιση του κυπριακού κινηματογράφου που παρατηρούμε σήμερα και που τρανό της παράδειγμα είναι η ταινία ΙΜΑΝ».

Σημείωσε ότι «η πολιτική μας φυσικά δεν περιορίζεται σε αυτά, αλλά επεκτείνεται με την  παρουσία της χώρας στα διάφορα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε Κινηματογραφικά Δίκτυα και Οργανισμούς, σε μεγάλα μάρκετ φεστιβάλ, όπου  γίνεται η προώθηση των κυπριακών παραγωγών καθώς και της Κύπρου ως ιδανικού χώρου γυρισμάτων, βοηθώντας έτσι στην εν γένει δικτύωση στην οποία βασίζεται κάθε εθνική κινηματογραφία».

Παράλληλα, συνέχισε η Υφυπουργός, «στοχεύουμε στη δημιουργία ενός δικτύου κινηματογραφικών διαδρομών για την προβολή των ταινιών μας, προκειμένου να επιτευχθεί η γνωριμία του κινηματογραφικού μας προϊόντος με το διεθνές κοινό».

Πρόσθεσε ότι «τα οφέλη είναι πολλά, τόσο πολιτισμικά όσο και οικονομικά ενώ η προβολή μιας κυπριακής ταινίας στο διεθνή χώρο είναι η σημαντικότερη απόδειξη των δυνατοτήτων της χώρας να στηρίξει τα γυρίσματα ξένων ταινιών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η προσέλκυση τουρισμού». 

Όσον αφορά στην κινηματογραφική παιδεία, η Υφυπουργός Πολιτισμού είπε ότι «προσπάθειά μας είναι να αυξήσουμε το κινηματογραφόφιλο κοινό, συνδυάζοντας  την ποιοτική τέρψη με την πνευματική και αισθητική ανάταση που προσφέρει η έβδομη τέχνη».

Ανέφερε ότι «αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας σειράς εκδηλώσεων, διαλέξεων και εργαστηρίων, με τη διοργάνωση φεστιβάλ κινηματογράφου μέσα από τα οποία το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει όλες τις κατηγορίες ταινιών, αλλά  και με την ενίσχυση φορέων  για την προβολή ειδικών αφιερωμάτων σε εναλλακτικές τάσεις της κινηματογραφικής τέχνης, σημαντικούς σκηνοθέτες και κινηματογράφο της ανεξάρτητης σκηνής».

Προσπάθεια και όραμά μας, είπε η Υφυπουργός, είναι η ακόμα μεγαλύτερη επαφή και διάδραση με το κοινό, με τη δημιουργία περιοδευουσών κινηματογράφων στην ύπαιθρο και την επέκταση των δράσεών μας σε όλες τις υποβαθμισμένες και περιθωριοποιημένες ομάδες της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα σε γηροκομεία, νοσοκομεία,  στέγες, κέντρα φιλοξενίας, άλλες κοινωνικές δομές φιλοξενίας, ακόμα και στο σωφρονιστικό ίδρυμα».

Με προοπτική να βοηθήσουμε στην κοινωνική και επαγγελματική  επανένταξη, ένας από τους στόχους μας, σημείωσε η κ. Κασσιανίδου, «είναι επίσης η εξεύρεση τρόπων πρακτικής εκπαίδευσης άνεργων νέων ανθρώπων σε κινηματογραφικό συνεργείο, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα την κινηματογραφική αλυσίδα παραγωγής».

Πρόσθεσε ότι «ο κινηματογράφος και η οπτικοακουστική βιομηχανία γενικότερα, είναι η καρδιά αυτού που αποκαλούμε  δημιουργικές βιομηχανίες, ένας τομέας που  μπορεί να τονώσει την οικονομία και να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα της επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα  στην πολιτιστική πολυμορφία».

Για τον κυπριακό κινηματογράφο, η Υφυπουργός είπε ότι «βρίσκεται αδιαμφισβήτητα σε ανοδική πορεία, με την παραγωγή ταινιών να αυξάνεται, τους Κύπριους παραγωγούς να πετυχαίνουν συνεργασίες με το εξωτερικό (συμπαραγωγές) και πολυεθνικά συνεργεία επαγγελματιών, ενώ μια νέα γενιά δημιουργών με όραμα, άποψη και έντονη κοινωνικοπολιτική κριτική διάθεση επιβάλλεται δυναμικά στο χώρο». 

Αναφερόμενη στην κινηματογραφική ταινία ΙΜΑΝ σημείωσε ότι έχει συμμετάσχει σε πάνω από 40  Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου, αποσπώντας 16 Βραβεία (Σεναρίου, Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Καλύτερων Ηθοποιών) καθώς και υποψηφιότητα Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας, Septimius Awards 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

Η προβολή και παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Ανδρέα Σεϊτάνη θα γίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Kathimerini.com.cy
 |  ΣΙΝΕΜΑ