ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα ήθη στις κινηματογραφικές αίθουσες

Πώς θα παρακολουθούμε σινεμά στην εποχή του κορωνοϊού - Ποια είναι τα νέα μέτρα

Της Λουΐζας Λούη

Τα σινεμά ξανά ανοίγουν. Οι πύλες των κινηματογραφικών αιθουσών που τόσο καιρό έμειναν αναγκαστικά κλειστές ανοίγουν με περιορισμούς. Σε μια εποχή που ο πλείστος κόσμος έμαθε ή συνήθισε στην digital μορφή των ταινιών, η εμπειρία που δίνει το σινεμά δεν μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο παραπλήσιο του. Σίγουρα αυτό το καλοκαίρι που πέρασε δεν ήταν το ίδιο με τα άλλα. Μπορεί οι κινηματογραφικές αίθουσες να είχαν κλείσει αλλά δημιουργήθηκαν αλλιώτικες μορφές για τον σινεφίλ να απολαύσει ταινίες εκτός σπιτιού. Δημιουργηθήκαν drive in cinemas όπως στο Rialto Open Air αλλά και υπαίθριοι χώροι όπως στο Σκαλί Αγλαντζιάς και στο Κωνσταντία και το Πάνθεον διοργάνωσε ένα αφιέρωμα για τους Κύπριους κινηματογραφιστές. Μπορεί να μην ήταν η απόλυτη εμπειρία του σινεμά αλλά σίγουρα κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν μια ξεχωριστή διαφορετική εμπειρία που ίσως να μην γινόταν εάν τα πράγματα ήταν κάτω από κανονικούς ρυθμούς. Η επιστροφή δεν θα είναι η ίδια όπως όλοι την έχουμε συνηθίσει, αλλά γενικότερα τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο. Είναι μια καινούρια αρχή, μια καινούρια εποχή όπου όλοι οφείλουμε να προσαρμοστούμε και να συμβιβαστούμε με τα καινούρια δεδομένα. Στις 17 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κινηματογράφοι KCINEPLEX και Rio Cinema και στις 24 Σεπτεμβρίου το Πάνθεον Σίνεμα. 

Στην «Κ» μίλησαν 4 οι εκπρόσωποι του Πάνθεον Σινεμά, του KCINEPLEX, του Rio Cinema και Σίνε Έρμα, εξηγούν πως θα είναι το άνοιγμα των αιθουσών μετά Covid-19 εποχή. Τα μέτρα που θα λάβουν όλοι οι κινηματογράφοι είναι τα ίδια. Οι προτάσεις για τα μέτρα υποβλήθηκαν στις 2 Σεπτέμβριου και στις 9 Σεπτέμβριου έγιναν δεκτά από το Υπουργείο. Τα μέτρα που θα λάβουν είναι τα εξής: θα έχουν 50% πληρότητα στις αίθουσες, ο κόσμος θα κάθεται σε διαρρύθμιση «σκακιέρα» που αυτό σημαίνει κάθε μια θέση που είναι γεμάτη η άλλη θέση θα είναι άδεια και στις μπροστινές θέσεις θα κάθονται διαγώνια, που αυτό σημαίνει θα έχει μέχρι 1.5 μέτρο απόσταση ο κάθε θεατής από τον επόμενο. Μέσα στις αίθουσες προβολής δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα, αλλά σε όλους τους υπολοίπους κοινόχρηστους χώρους θα επιβάλλεται η χρήση μάσκας. Οι υπάλληλοι θα χρησιμοποιούν μάσκες και γάντια όλες τις ώρες .

Πάνθεον Σινεμά : «Ο κινηματογράφος δίνει την απόλυτη και «σωστή» εμπειρία στο θεατή»

Ο κ. Ο Γιώργος Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτης της κινηματογραφικής αίθουσας Πάνθεον δήλωσε στην «Κ», «Το Πάνθεον το Σινεμά θα ξεκινήσει με περιορισμένες ταινίες, αλλά ενναλακτικές ταινίες για το σινεφίλ. Η πρώτη ταινία που θα προβάλλεται στο Πάνθεον Σινεμά είναι αργεντίνικης παραγωγής, «Η Ληστεία του Αιώνα» όπου και ήταν η πρώτη στα θερινά σινεμά της Αθήνας. Στη συνέχεια θα προβληθεί η ελληνική ταινία Πολιορκία και η κυπριακή ταινία Clementine. Και φυσικά θα βάλουμε και παιδική ζώνη το απόγευμα. Για αρχή θα προβάλλεται μια ταινία την εβδομάδα.»

Είναι μια καινούρια αρχή, μια καινούρια εποχή όπου όλοι οφείλουμε να προσαρμοστούμε και να συμβιβαστούμε με τα καινούρια δεδομένα

Στη συνέχεια, αναφορικά με το κύριο θέμα για τους κινηματογράφους που ήταν κλειστοί εδώ και καιρό, και είναι το πώς τα κατάφεραν να επιβιώσουν, ο κ. Παπαγεωργίου είπε, «Μα επιβιώσαμε; Λάβαμε μια μικρή χορηγία από το υπουργείο και αυτό βοήθησε λιγάκι αλλά δεν ήταν το ποσό που θα μας σώσει. Τώρα αναμένουμε να επιστρέψουμε πίσω στην «καθημερινότητα» μας». 
Παρόλο που κόσμος πλέον έχει συνηθίσει με την digital προβολή των ταινιών, η εμπειρία του σινεμά είναι διαφορετική. «Το σινεμά είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και μια κοινωνική έξοδος. Δεν μπορεί ο σινεφίλ, ο σκηνοθέτης, ο ηθοποιός να δει σωστά και όπως πρέπει την ταινία μέσα από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή. Ο κινηματογράφος δίνει την απόλυτη και «σωστή» εμπειρία στο θεατή», ανέφερε χαρακτηριστικά  στην «Κ» ο κ. Παπαγεωργίου.

Rio Cinema: «Οι ταινίες είναι το κλειδί που εγγυάται την επιστροφή του σινεφίλ στις αίθουσες»

Στην συνέχεια επικοινωνήσαμε με τον κ. Μάριο Ηρόδοτου, πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιθουσαρχών και διευθύνων σύμβουλο των κινηματογράφων RΙΟ. Όπως δήλωσε στην «Κ» ο κ. Ηροδότου, «τώρα είναι η καλύτερη εποχή να ανοίξουν οι αίθουσες, με την επανεκκίνηση των σχολείων και το ότι τα κρούσματα έχουν μειωθεί, το κοινό νοιώθει πιο έτοιμο από ποτέ για το άνοιγμα των κινηματογράφων. Με ένα πρόγραμμα γεμάτο με ταινίες, όπου σταδιακά και βλέποντας πως η πανδημία του κωρονοιού θα εξελιχθεί, θα ανοίγουν και άλλες αίθουσες και θα προστίθενται περισσότερες ταινίες. Ένα μικρό δείγμα με το ποιες ταινίες θα ξεκινήσει αυτή η καινούργια εποχή είναι η Mulan της Disney και η ρομαντική ταινία After, φυσικά στην συνέχεια θα προβληθεί η πολυαναμενόμενη ταινία του Christopher Nolan, το Tenet. Στη συνέχεια θα έρθει το Wonder Woman και Black Widow. Τα παιδικά θα λάβουν θέση».
Επιπρόσθετα σημείωσε ότι, «ο κόσμος είναι διψασμένος και αναμένει με ανυπομονησία την επιστροφή στα σινεμά. Ο κόσμος ζητά από μόνος του την επιστροφή στις κινηματογραφικές αίθουσες. Καθημερινά λαμβάνουμε πολλά μηνύματα για το πότε θα ανοίξουμε. Αυτό που εγγυάται την προσέλευση του κοινού είναι η σταθερή ροή των ταινιών και η μη ατόνηση στο ενδιαφέρον για τις ταινίες που θα προβάλλονται. Οι ταινίες είναι το κλειδί που εγγυάται την επιστροφή του σινεφίλ στις αίθουσες».

Ο κ. Ηροδότου μίλησε για την μικρή σχετικά βοήθεια που έλαβε από το κράτος, «Εμείς σαν Rio Cinema , ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα της κυβέρνησης ώστε να μη απολυθεί κανένας από το προσωπικό μας, και επίσης λάβαμε και μια επιταγή από το κράτος των 6.000 ευρώ. Αυτά τα 6.000 ευρώ ήταν κάτι, αλλά δεν ήταν αρκετά εάν το συγκρίνεις με τα 500,000 εισιτήρια που χάθηκαν από το lockdown».

Ολοκληρώνοντας, εξήγησε την σημαντικότητα και την δύναμη του σινεμά, «Στο σινεμά η προβολή των ταινιών και ο ήχος γίνονται ψηφιακά εδώ και χρόνια. Οι ποιότητα όμως του σινεμά δεν συγκρίνεται με οποιαδήποτε ψηφιακή μορφή. Το σινεμά δίνει στο κοινό την κοινωνική υπόσταση. Το κοινό βαρέθηκε την πανομοιότυπες σειρές και ταινίες που έβλεπαν μέσα από τις πλατφόρμες. Το σινεμά θα είναι για πάντα ο βασιλιάς της ψυχαγωγίας».

KCINEPLEX: «Η εμπειρία της μεγάλης οθόνης είναι διαφορετική. Το κοινό με το να νοιώθει ασφάλεια στις αίθουσες θα είναι πιο εύκολη και η προσέλευση του»

Μιλώντας στην «Κ» η κ. Παναγιώτα Κυριάκου Βλάχου, Υπεύθυνη του Marketing Department των κινηματογράφων K CINEPLEX, εξήγησε ότι, τα μέτρα και οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι ίδιες με των cinema Rio, αλλά φυσικά όλα εξαρτώνται από το κοινό και την προέλευση του πίσω στις αίθουσες.

Η κ. Βλάχου σημείωσε ότι, «από έρευνες που κάναμε μέσα από τα social media το κοινό ζητά και περιμένει τα σινεμά να ξανά ανοίξουν. Οι blockbusters ταινίες που θα έχουμε είναι ένα "σημαντικό χαρτί" για την προσέλευση του θεατή. Επίσης επισήμανε πως, «το κοινό μετά από τόσο καιρό καραντίνας έχει την ανάγκη του σινεμά και της αλλαγής του περιβάλλοντος. Η εμπειρία της μεγάλης οθόνης είναι διαφορετική. Με το να νοιώθει ασφάλεια στις αίθουσες θα είναι και πιο εύκολη και η προσέλευση του. »

Σινεμά και Βιβλιοπωλείο: «Το κράτος αγνοεί επιδεικτικά τον πολιτισμό, εκτός φυσικά αν εξυπηρετεί την εκάστοτε κυβέρνηση»

Η εμπειρία του σινεμά δεν είναι μόνο στις «κανονικές» κινηματογραφικές αίθουσες. Αλέκος Μιχαηλίδης συνιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Το Έρμα» διοργανώνει κάθε Δεύτερα ως μέρες θερινού ή χειμερινού σινεμά. Στην «Κ» μίλησε ο κ. Μιχαηλίδης και εξήγησε πως, «στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, επέλεξε τις Δευτέρες ως μέρες θερινού ή χειμερινού σινεμά. Το «Έρμα» είναι ανοικτό καθημερινά, ως βιβλιοπωλείο και προσφέρει καφέδες και άλλα ροφήματα στην ωραία του αυλή. Εκεί πραγματοποιείται και το «Σινέ Έρμα» κάθε Δευτέρα, με επιλεγμένες κλασικές και άλλες ταινίες του παγκόσμιου και του ελλαδικού στερεώματος. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα παραμείνει έτσι. Όποιος έρθει, θα καταλάβει.» Κατόπιν υπογράμμισε, «Τα μέτρα που θα ληφθούν βασίζονται στα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας. Στον θερινό Σινεμά, μπορούν να συνυπάρχουν ένα άτομο κάθε δύο τετραγωνικά μέτρα, βάσει όσων ισχύουν δηλαδή για τους χώρους εστίασης. Πέραν τούτου, ο χώρος είναι ανοικτός και τηρεί όλες τις προϋποθέσεις για προστασία της δημόσιας υγείας.»

Για τις ταινίες που θα προβάλλονται στο βιβλιοπωλείο Έρμα είπε ο κ. Αλέκος, «Οι ταινίες που επιλέγονται δεν βασίζονται στα «στάνταρντ» του Χόλυγουντ, είναι μια ευρύτερη ματιά στον κινηματογράφο παγκόσμια και μια άλλη μορφή ψυχαγωγίας για το κοινό. Το πρόγραμμα προβολών μας είναι μηνιαίο και αφορά, όπως είπαμε, τις Δευτέρες. Τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, προβλήθηκε η κλασική βρετανική κωμωδία «Άνδρες με τα όλα τους». Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου θα προβληθεί η μαύρη κωμωδία του γνωστού Ιταλού Πιφ «Η μαφία σκοτώνει μόνο το καλοκαίρι», ενώ τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου η χιλιανή πολιτική ταινία «Όχι», του Πάμπλο Λαραΐν. Ο μήνας ολοκληρώνεται με το «Maze» στις 28 Σεπτεμβρίου, μια ιρλανδική ταινία που αφορά τη μεγαλύτερη απόδραση κρατουμένων του IRA από τις φυλακές των Άγγλων αποικιοκρατών. Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 20:00.»

Ακολούθως, ένα από τα κύρια θέματα όπου μέσα από το εγκλεισμό αντιμετώπισαν οι χώροι του πολιτισμού είναι πως χειρίστηκαν το θέμα των οικονομικών τους και της επιβίωσης τους  μήνες που ήταν κλειστοί, «Η βοήθεια από το κράτος ήταν μέσω συγκεκριμένων σχεδίων που αφορούσαν επιχειρήσεις και που έπρεπε να παραμείνουν κλειστές. Ωστόσο, για τα σινεμά γενικότερα, αυτό δεν ήταν αρκετό. Πρέπει το κράτος να κινητοποιηθεί για να βγάλει τον κόσμο από την κοινωνική αποστασιοποίηση, τουλάχιστον όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες. Και η ζύμωση «στα θερινά τα σινεμά», είναι, κατά τον αξέχαστο Λουκιανό Κηλαηδόνη, «νύχτες που περνούν, που δεν θα ξαναρθούν». Επομένως, θα πρέπει να προστατέψει και αυτό το κομμάτι του πολιτισμού το ίδιο το κράτος, χωρίς φυσικά να τίθεται θέμα επαιτείας. Δυστυχώς, το κράτος αγνοεί επιδεικτικά τον πολιτισμό, εκτός φυσικά αν εξυπηρετεί την εκάστοτε κυβέρνηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση