ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστρέφει σε Λευκωσία και Λεμεσό το Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες-Κύπρος

Το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στον τομέα του κινηματογράφου της Κύπρου

ΚΥΠΕ

Το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στον τομέα του κινηματογράφου της Κύπρου, το Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος, επιστρέφει τον Απρίλιο για την 20η έκδοση του και υποδέχεται το κοινό δια ζώσης, μπροστά από τη μεγάλη οθόνη του Θεάτρου Ριάλτο στη Λεμεσό και του Κινηματογράφου Ζήνα Πάλλας στη Λευκωσία.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση, η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8 με 16 Απριλίου, με τους διοργανωτές, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ και το θέατρο Ριάλτο, να υπόσχονται να αναδείξουν για ακόμη μια χρονιά τις κορυφαίες προτάσεις του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου της σεζόν και να φωτίσουν τους καλλιτεχνικούς προβληματισμούς ξεχωριστών κινηματογραφιστών.

Επίσης, προστίθεται, το καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού των σινεφίλ, θα προσφέρει και φέτος αμέτρητες εμπειρίες θέασης και συναναστροφής, αναδεικνύοντας την Κύπρο σε κόμβο συνάντησης δημιουργών, τάσεων και αισθητικών.

«Μια διαδρομή στο πιο ενδιαφέρον σινεμά της εποχής μας, συνθέτει το καλεντάρι των προβολών με είκοσι και πλέον ταινίες μυθοπλασίας που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε», συνεχίζει η ανακοίνωση και σημειώνει πως σε αυτές περιλαμβάνονται, φιλμ που ξεχώρισαν διεθνώς (Τμήμα Viewfinder), επιλογές ενός πολύ ισορροπημένου διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος (Glocal Images), τέσσερις προτάσεις αξιώσεων τελευταίας εσοδείας από ημεδαπούς δημιουργούς που συγκροτούν το Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα, μαζί με τις ταινίες του παράλληλου προγράμματος και της φετινής έκδοσης του φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους».

Την ευθύνη για τον καταρτισμό του προγράμματος και των παράλληλων εκδηλώσεων έχει η τριμελής Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ που αποτελούν η σκηνοθέτρια- παραγωγός Τώνια Μισιαλή, ο ακαδημαϊκός Δρ Κώστας Κωνσταντινίδης και ο σκηνοθέτης- παραγωγός Μάριος Στυλιανού.

Την Διεθνή Κριτική Επιτροπή θα απαρτίζουν πέντε προσωπικότητες της διεθνούς ανεξάρτητης κινηματογραφικής κοινότητας, που θα επιλέξει τις ταινίες οι οποίες θα βραβευθούν στα διαγωνιστικά τμήματα.

Συγκεκριμένα, στην τελετή βράβευσης η οποία ρίχνει την αυλαία του φεστιβάλ, στις 16 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο, θα απονεμηθούν το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (€6000), το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (€3000), το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας (€1000), το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας (€4000), το Βραβείο Καλύτερου Κύπριου Σκηνοθέτη (τεχνικές υπηρεσίες DCP Mastering - Deliverables & υποτιτλισµός αξίας €3500) και το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας για Κυπριακή Ταινία (€500- προσφορά Δήµου Λεµεσού).

Όλες οι ταινίες που θα προβληθούν στο επίσημο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα και στο κυπριακό διαγωνιστικό τμήμα διεκδικούν αυτομάτως και το Βραβείο Κοινού, που απονέμεται από την ψήφο αξιολόγησης των θεατών αμέσως μετά από κάθε προβολή.

Η έκδοση του Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους» φιλοδοξεί και φέτος να συμβάλει στην κινηματογραφική εκπαίδευση του νεανικού κοινού της Κύπρου, ερεθίζοντας ενώ η αναπτυξιακή διάσταση της διοργάνωσης προβλέπει και φέτος την πραγματοποίηση του 3ου «Dot on the Map Industry Days», της πλατφόρμας συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αγορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει τις συνεργασίες μεταξύ παραγωγών, σκηνοθετών και σεναριογράφων από τις χώρες της Μεσογείου, με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook (facebook.com/cyprusfilmdays).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση