ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τον Νοέμβριο το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου

Φέτος γιορτάζει πέντε χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό

ΚΥΠΕ

Το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (AEI Cyprus Film Festival) φέτος γιορτάζει πέντε χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό, με ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα που περιλαμβάνει προβολή 60 κυπριακών και ξένων ντοκιμαντέρ, φωτογραφικές εκθέσεις, βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και συζητήσεις με θέματα που σχετίζονται με την αρχαιολογία και τον κινηματογράφο στην Κύπρο.

Το 5ο AEI Cyprus Film Festival, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του, θα είναι υβριδικό, δηλαδή με ταυτόχρονη φυσική παρουσία και διαδικτυακά. Φέτος ο χώρος διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι η Aίθουσα Tελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου που βρίσκεται στην οδό Καλλιπόλεως, δίπλα από το πάρκο Ακαδημίας, στον Δήμο Αγλαντζιάς.

Με την έναρξη του Φεστιβάλ και για ένα μήνα, οι ταινίες θα προβάλλονται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας https://watch.eventive.org/aei-cyprusfilmfestival και θα είναι προσβάσιμες σε όλο το πλανήτη.

Το πρόγραμμα του AEI Cyprus Film Festival είναι χωρισμένο σε τρια Τμήματα, το Εθνικό, το Διεθνές και το Εκπαιδευτικό Τμήμα.

Φέτος, το πρόγραμμα προβολών των τριών Τμημάτων θα λαμβάνει χώρα μέσα στο μήνα Νοέμβριο, σε διαφορετική ημερομηνία για κάθε τμήμα.

Στο πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, δηλαδή στις 5 και 6 Νοεμβρίου, θα προβληθούν όλες οι επιλεγμένες ταινίες του Εθνικού Τμήματος, δηλαδή αρχαιολογικά, εθνογραφικά και ιστορικά ντοκιμαντέρ που έχουν δημιουργήσει Κύπριοι σκηνοθέτες.

Το πρωί του Σαββάτου, 5/11/2022, θα είναι αφιερωμένο στην Κυπριακή Αρχαιολογία. Θα προβληθούν έξι σύντομα ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Μάρκου Κάσσινου, παραγωγής της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Κύπρο. Τα έξι αυτά ντοκιμαντέρ αναφέρονται στην ιστορία των ιταλικών αρχαιολογικών αποστολών που έλαβαν στην Κύπρο από τον περασμένο αιώνα μέχρι σήμερα. Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: "Η συμβολή των ξένων αρχαιολογικών αποστολών στην Κύπρο στην ανάπτυξη της Κυπριακής Αρχαιολογίας" με εκπροσώπους της αρχαιολογικής κοινότητας της Κύπρου και τη συμμετοχή του κοινού. Η συζήτηση θα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσα από την σελίδα του ΦΒ του Φεστιβάλ.

Στις 5 μμ θα τελεσθεί η επίσημη έναρξη του 5ου ΑΕΙ Cyprus Film Festival, με σύντομους χαιρετισμούς και την απονομή τιμητικής πλακέτας στο καταξιωμένο Κύπριο σκηνοθέτη Γιώργο Κούμουρο για το συνολικό του έργο στην καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου με τον κινηματογραφικό φακό. Επίσης το ίδιο βράδυ θα γίνουν τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης του σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Έκτορα Παπαγεωργίου με θέμα "Η άγνωστη Κύπρος αποκαλύπτεται στον κινηματογραφικό φακό”.

Το ίδιο βράδυ, θα προβληθεί για πρώτη φορά και μετά από 68 χρόνια, το ντοκιμαντέρ που γύρισε το 1954 ο Κύπριος κινηματογραφιστής Αντώνης Κωνσταντινίδης, με καταγωγή από την Ασγάτα. Αν και μόνιμος κάτοικος Νέας Υόρκης, ο δημιουργός, άφησε πίσω του ως παρακαταθήκη το εν λόγω έργο-ωδή στην αγαπημένη του πατρίδα, αναφέρεται την ανακοίνωση. «Ο θεατής θα έχει το προνόμιο να δει για πρώτη φορά σπάνια πλάνα αρχείου από την Κύπρο της δεκαετίας του '50 που περιλαμβάνουν ήθη, έθιμα, παραδόσεις και καθημερινές ασχολίες τόσο των ανθρώπων της υπαίθρου όσο και των αστικών κέντρων. Όλοι πρέπει να δουν αυτό το ανεκτίμητης αξίας εθνογραφικό και ιστορικό ντοκιμαντέρ το οποίο σκιαγραφεί την Κύπρο του πρόσφατου παρελθόντος» προστίθεται.

Την Κυριακή (6/11/22) το πρωί θα προβληθούν δύο τ/κ ντοκιμαντέρ στην παρουσία των δημιουργών τα οποία θα δώσουν την αφορμή για συζήτηση με το κοινό. Το πρώτο ντοκιμαντέρ με τίτλο "Η εκπαίδευση στις δύο κοινότητες στην Κύπρο" αναφέρεται στην εθνικιστική προπαγάνδα που ασκείται μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ο πατέρας της ειρήνης" αναφέρεται στην συγκινητική ιστορία δύο Κυπρίων, ενός Ελληνοκύπριου και ενός Τουρκοκύπριου στρατιώτη όπου κατά την τουρκική εισβολή του 1974 αν και στέκονται απέναντι ως εχθροί, συνεργάστηκαν για να σώσουν τη ζωή ενός νεογέννητου κοριτσιού που γεννήθηκε με μία πάθηση.

To βράδυ της ίδιας ημέρας θα προβληθεί ακόμη ένα τ/κ ντοκιμαντέρ με τίτλο "Η ιστορία του τουρκοκυπριακού Τύπου".

Στο δεύτερο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, δηλαδή στις 12 και 13 Νοεμβρίου, θα προβληθούν όλες οι επιλεγμένες ταινίες του Διεθνούς Τμήματος, δηλαδή αρχαιολογικά, εθνογραφικά και ιστορικά ντοκιμαντέρ από ξένους δημιουργούς.

Το πρωί του Σαββάτου, 12/11/2022, θα είναι αφιερωμένο στον Κυπριακό κινηματογράφο και τον πολιτισμό.

Εκπρόσωπος του Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παρουσιάσει στο κοινό, τα χρηματοδοτικά προγράμματα των υποπρογραμμάτων MEDIA και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με εκπροσώπους της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής κοινότητας της Κύπρου με θέμα «Οι τάσεις του σύγχρονου κυπριακού ντοκιμαντέρ».

Το πρωινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσα από την σελίδα του FB του Φεστιβάλ https://www.facebook.com/cyprus.aei.film.festival/

Το πρόγραμμα προβολών του Σαββάτου (12/11) θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με την προβολή έξι ταινιών με ενδιαφέροντα ιστορικά, εθνογραφικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Το πρόγραμμα της Κυριακής (13/11/22) είναι αφιερωμένο σε ντοκιμαντέρ από χώρες της Ευρώπης και τρίτες χώρες.

Στο τρίτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, δηλαδή στις 19 και 20 του μηνός, θα προβληθούν μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που έχουν παραχθεί από παιδιά και νέους στα πλαίσια διαφόρων εκπαιδευτικών δράσεων συμπεριλαμβανομένου και της Εκπαιδευτικής Δράσης CINeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ που διοργανώνει το Φεστιβάλ κάθε χρόνο από το 2018.

Στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Τμήματος του AEI Cyprus Film Festival θα γίνουν οι βραβεύσεις των μαθητικών και φοιτητικών ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα CINeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και η ετήσια εκπαιδευτική ημερίδα όπου θα εξαγγελθεί ο νέος κύκλος των κινηματογραφικών μας εργαστηρίων.

Το πρωί του Σαββάτου (19/11/22) διοργανώνεται masterclass για το πώς μέσα από μια ψηφιακή εφαρμογή, οι μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν ιστορία.

Παράλληλα το πρωί του Σαββάτου (19/11/22) και της Κυριακής πραγματοποιούνται τα καθιερωμένα βιωματικά εργαστήρια για παιδιά με διάφορες θεματικές και σε συνεργασία με διάφορους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς Φορείς.

Επίσης φέτος για πρώτη φορά συστήνεται και βιωματικό εργαστήριο με θέμα την Αστρονομία από τον Κυπριακό Οργανισμό Αστρονομίας.

Το 5ο AEI Cyprus Film Festival διοργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό Πολιτιστικό Οργανισμό A.E.I. AUDIOVISUAL FORUM σε συνεργασία με την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Θεσμικοί χορηγοί του Φεστιβάλ μας είναι το Υφυπουργείο Πολιτισμού (πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ), ο Δήμος Αγλαντζιάς, η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή Unesco και η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση