ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στη διάσκεψη Υπ. Πολιτισμού της Ευρώπης για τη Συμμαχία Νταβός ο Υφ. Πολιτισμού

Η Συμμαχία προτείνει την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων του σχεδιασμού και της κατασκευής

ΚΥΠΕ

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής συμμετείχε στη δεύτερη Διάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Πολιτισμού για τη Συμμαχία Νταβός (Davos Alliance), η οποία πραγματοποιήθηκε, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Alain Berset, από τις 14 έως τις 16 Ιανουαρίου 2023, στο Νταβός της Ελβετίας.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, εγκαινιάστηκε η Συμμαχία Baukultur του Νταβός, την προεδρία της οποίας θα έχει για πέντε χρόνια η Ελβετία, ενώ η γραμματεία της θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η Συμμαχία προτείνει την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων του σχεδιασμού και της κατασκευής. Στόχος της είναι η βιώσιμη και προσανατολισμένη στην ποιότητα διαχείριση των κτηρίων, των υποδομών, των δημόσιων χώρων και των τοπίων προς όφελος όλων.

Η Συμμαχία επιδιώκει τους στόχους που καθορίζονται στη Διακήρυξη του Νταβός «Προς μια υψηλής ποιότητας Baukultur για την Ευρώπη», η οποία εγκρίθηκε το 2018, και βασίζεται στα κριτήρια που καθορίζονται στο Σύστημα Ποιότητας Davos Baukultur. Πολλές χώρες, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν ενσωματώσει τα κριτήρια στις αρχιτεκτονικές στρατηγικές και στις αστικές ατζέντες τους.

Οι ομάδες εργασίας στο πλαίσιο της Συμμαχίας συζήτησαν θέματα όπως η αστική ανάπτυξη, η κυκλική οικονομία, οι ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις και ένα σύστημα πιστοποίησης, για να αναπτύξουν από κοινού προτάσεις για το πώς θα προχωρήσουν.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Τουμαζής τόνισε ότι, για ένα υψηλής ποιότητας δομημένο περιβάλλον, η ενσωμάτωση του πολιτισμού σε όλους τους τομείς της δημόσιας πολιτικής συνδέεται άμεσα με ολιστικές προσεγγίσεις σε σχέση με την πολιτιστική διακυβέρνηση.

Ενημέρωσε, επίσης, ότι με πρωτοβουλία της Κύπρου και αξιοποιώντας την Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2012, η αντίστοιχη προτεραιότητα της πολιτιστικής διακυβέρνησης έχει συμπεριληφθεί στο νέο Σχέδιο Εργασίας της ΕΕ για τον Πολιτισμό 2023-2026 με συγκεκριμένες δράσεις -ορισμένες από αυτές μάλιστα θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το 2026.

Ο κ. Τουμαζής εξέφρασε την επείγουσα ανάγκη για τη διαφύλαξη της κληρονομιάς και του περιβάλλοντος, καθώς και την ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εργαστούμε και να συζητήσουμε για την επίτευξη της υλοποίησης ενός καλά σχεδιασμένου περιβάλλοντος, που θα επιδιώκει μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους και που θα βασίζεται κυρίως στην συμπεριληπτικότητα και σε ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις.

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσυπόγραψε το Μνημόνιο Davos Baukultur 2023 και την Ιδρυτική Πράξη της Συμμαχίας Davos Baukultur και επιδιώκει να συμβάλει στην υλοποίησή τους σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες της ΕΕ.

Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Alain Berset, ο Υφυπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε διμερή συνάντηση μαζί του, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας στους τομείς του Πολιτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση