ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμβαίνουν στην Κύπρο αυτή την βδομάδα

Προτάσεις για γεγονότα που αφορούν τον πολιτισμό

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

9ο Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης

Στις 4, 5 και 6 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης Κύπρου από το Τεχνοδρόμιο στη Λεμεσό. Περιλαμβάνει αφηγήσεις ιστοριών και εργαστήρια για την αφήγηση, με παραστάσεις για ενήλικο και παιδικό κοινό, με σημαντικούς φιλοξενούμενους καλλιτέχνες από την Κύπρο και την Ελλάδα. Φέτος είναι αφιερωμένο στη σημασία της ταξιδιωτικής αφήγησης μέσα από μια διευρυμένη προσέγγιση που αγγίζει πολλές πτυχές του ανθρώπινου βίου και της αναζήτησης. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Κατερίνα Βοσκαρίδου-Πάκκου. Συμμετέχουν: Πάμπος Βοσκαρίδης, Ελενίτσα Γεωργίου, Αντωνία Μπατσαλή, Μαρία Κυπριανού, Ηλιάνα Παύλου, Στέλλα Τσίγγου, Ελεάνα Χατζάκη. Αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα: www.technodromio.org.  Το εισιτήριο του Φεστιβάλ είναι 5 ευρώ για κάθε παράσταση και 20 ευρώ για κάρτα εισόδου του Φεστιβάλ με την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις εκδηλώσεις . Η είσοδος για τα μέλη του Τεχνοδρομίου είναι δωρεάν. Κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 99526772.

Passion Play. Περφόρμανς & έκθεση

To Passion Play είναι ένας στοχασμός για την αίσθηση του «υψηλού», όταν αυτή περισυλλέγεται από τα παράλληλα δόγματα της θρησκείας και του ορθολογισμού. Εκείνο που ήταν κάποτε ιερά απρόσιτο, γίνεται σήμερα συγκινητικά ευάλωτο, και το αντίθετο. Το ιερό μαρτυρείται σε πλακάκια τού κήπου, φιλοτεχνημένα μ’ έναν αγαπημένο, στον βανδαλισμό, στο τελετουργικό της πλύσης των πιάτων, στην ποίηση και στο παιχνίδι. Ούτε δογματικό, ούτε κοσμικό, το Passion Play κατοικεί στους χώρους του καθημερινού υψηλού. Η έκθεση θα ενεργοποιηθεί με περφόρμανς από τη Μύριαμ και την Έστερ Γκατ την ημέρα των εγκαινίων (Σάββατο 5 Νοεμβρίου) στις 6:00 μ.μ. To περφόρμανς θα γίνει μόνο μία φορά και θα είναι στα αγγλικά. Κείμενο: Sonia Neidorf. Εγκαίνια: Σάββατο, 5:30 μ.μ. Περφόρμανς ώρα 6:00 μ.μ. Διάρκεια έκθεσης έως 18 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη - Παρασκευή, 5:00 - 8:00 μ.μ. Πληροφορίες http://www.thkioppalies.org/ 

Oberhausen Film Festival

Κατά τη διάρκεια έξι δεκαετιών, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Oberhausen έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα πολιτιστικά γεγονότα παγκοσμίως. Μετά λοιπόν και τη μεγάλη επιτυχία της περσινής περιοδείας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Oberhausen, το ARTos House σε συνδιοργάνωση με το Ινστιτούτο Γκαίτε είναι στην ευχάριστη θέση να φιλοξενεί την προβολή των προγραμμάτων. Το Oberhausen είναι το παλαιότερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο, ενώ στο μεταξύ απέκτησε εξαιρετική φήμη και στον κόσμο της τέχνης όπου οι ταινίες μικρού μήκους και τα βίντεο διαδραματίζουν σήμερα ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο. Προβολές: «German Competition 2021» στις 2 Νοεμβρίου , «Art and Experiment 2021» στις 3 Νοεμβρίου και «MuVi Award 2021 -Music Video Awards»στις 4 Νοεμβρίου. Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 8 μ.μ., στο ARTos House, λεωφ. Αγ. Ομολογητών 64, Λευκωσία. Πληροφορίες τηλέφωνο 22445455 | info@artoshouse.org.

«Οι Γυναίκες Επιστρέφουν»

Επιπλέον παραστάσεις για το έργο «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν» την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου. Οι πορείες γυναικών της κίνησης «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν» είχαν στόχο τη διεκδίκηση του ανθρώπινου δικαιώματος να κυκλοφορούν ελεύθερα στη γη τους. Ένα grassroots κίνημα γυναικών της Κύπρου, που στη δεκαετία του 80 διοργάνωσε με εκπληκτική στρατηγική και πολιτική οξυδέρκεια πορείες που έσπαζαν τη γραμμή αντιπαράταξης, καθώς και μια παράλληλη εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού προβλήματος. Έξι ηθοποιοί ζωντανεύουν προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις, παίρνουν το νήμα μιας ιστορίας για τη θέση της γυναίκας σε εμπόλεμες ζώνες. Ηθοποιοί: Νέδη Αντωνιάδη, Σοφία Καλλή, Γιόλα Κλείτου, Ζωή Κυπριανού, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Μαρία Χατζηχριστοδούλου. Παραστάσεις 1 Νοεμβρίου, με αγγλικούς υπέρτιτλους και ακολούθως στις 4, 5, 6 και 7 Νοεμβρίου. Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 8 μ.μ. στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ, Λευκωσία. Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy / τηλ: 77777040.

Έκθεση του Χρήστου Μιχαηλίδη

Ο Χρήστος Μιχαηλίδης παρουσιάζει τη νέα σειρά ζωγραφικής του με ατομική έκθεση στην Alpha C.K. Γκαλερί. Η έκθεση με τίτλο «A Safe Place for Mistranslations» παρουσιάζει τη νέα σειρά έργων από τον ταλαντούχο και ανερχόμενο ζωγράφο. Το υποκείμενο και ενωτικό θέμα του έργου του είναι η τέχνη του τοπίου ο οποίος έχει ως βασικό θεματικό άξονα το τοπίο ως αφορμή για περαιτέρω μορφολογικές αναζητήσεις, χρησιμοποιεί αυτό το θέμα για να εξετάσει το ρόλο και τις δυνατότητες της ζωγραφικής σήμερα. Το τοπίο λειτουργεί περισσότερο ως ερέθισμα για τις στιλιστικές αναζητήσεις του καλλιτέχνη και όχι ως εικονική εμμονή. Τα «τοπία» χαρακτηρίζονται από μια άγνωστη διάθεση αμφιβολίας και αμφισημίας. Το έργο του παρουσιάζει μια βίαιη παρέμβαση της γεωμετρίας, η οποία δημιουργεί άγνωστες και άλλες κοσμικές εικόνες. Εγκαίνια, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 7:00 μ.μ. Διάρκεια έκθεσης έως 12 Νοεμβρίου. Alpha C.K. Art Gallery, λεωφ. Μακαρίου & Παπανικολή 3, Λευκωσία. Πληροφορίες: τηλέφωνο 22751325 | e-mail: info@ackgallery.com | www.ackgallery.com

Yogev Shetrit Jazz Trio

Ο Yogev Shetrit και το Trio του επιστρέφουν στον εσωτερικό χώρο του Τεχνόπολις 20, παρουσιάζοντας την πρώτη Jazz συναυλία της σεζόν. Το πρόγραμμα της συναυλίας θα περιλαμβάνει κυρίως πρωτότυπες συνθέσεις, όπως και μια επιλογή δημοφιλή τραγούδια και jazz standards. Ο Yogev συνδυάζει αρμονικά την παραδοσιακή βορειοαφρικανική μουσική ‘Gnawa’, τη μουσική της Ανδαλουσίας από τη μαροκινή κληρονομιά του, με τη σύγχρονη τζαζ και τη μουσική της Μεσογείου. Στη σκηνή θα είναι μαζί του επίσης ο Ισραηλινός David Sheetrit στα πλήκτρα και ο Κύπριος Αλέξανδρος Παναγιώτου στο μπάσο. Τεχνόπολις 20, λεωφόρος Νικολάου Νικολαΐδη 18. Πάφος. Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2022, ώρα 8 μ.μ. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλέφωνο 70002420.

Το «1984» στο Ριάλτο

Η παραγωγή της Νέας Σκηνής του ΘΟΚ «1984» του Τζορτζ Όργουελ (διασκευή των Ρόμπερτ Άικ και Ντάνκαν Μακμίλαν) σε σκηνοθεσια Λέανδρου Ταλιώτη περιοδεύει στη Λεμεσό την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο, (ακολουθούν περιοδείες σε Πάφο και Λάρνακα). Ο κεντρικός ήρωας, Ουίνστον Σμιθ, ζει στον ζοφερό κόσμο της Ωκεανίας, προσπαθώντας με κάθε μέσο να διατηρήσει τη λογική του απέναντι στο ασφυκτικό καθεστώς παρακολούθησης του Μεγάλου Αδελφού, που έχει απαγορεύσει διά ροπάλου κάθε σκέψη. Σε αυτό το περιβάλλον ερωτεύεται την Τζούλια, ενώ δεν παύει να διαπράττει όλο και περισσότερα Εγκλήματα Σκέψης. Σκέφτεται, θυμάται, φαντάζεται, ελπίζει. Ελπίζει σε ένα μέλλον χωρίς τον Μεγάλο Αδελφό. Παίζουν: Βασίλης Βασιλάκης, Ανδρέας Δανιήλ, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Άντρια Ζένιου, Μαρίνα Μανδρή, Αλέξανδρος Παρίσης, Ελένη Σιδερά, Βαλεντίνος Κόκκινος, Ανδρέας Τσέλεπος. Θέατρο Ριάλτο, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, ώρα 8:30. (+18)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

ο Drumming up Art and Hope εντάσσεται στο μαχαΛάrt, ένα νέο πολιτιστικό θεσμό που εισάγει η Λάρνακα 2030 στα πολιτιστικά ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ