ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολιτισμός μετ’ εμποδίων σε δημιουργικό τερέν

Η στήριξη εγχώριων παραγωγών και καλλιτεχνών ήταν ένας από τους στόχους του Θεάτρου Ριάλτο που υλοποιήθηκαν

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν για τον πολιτισμό μία δύσκολη χρονιά, όπως και όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ωστόσο, παρά τα πολλά προβλήματα που επέφερε η πανδημία σε ολόκληρο τον πολιτιστικό τομέα, τις τόσες αναστολές και προκλήσεις, το Θέατρο Ριάλτο συνέχισε την αποστολή του, υλοποιώντας δράσεις και συνεχίζοντας την επικοινωνία του με καλλιτέχνες και κοινό, σημειώνουν οι άνθρωποι του δραστήριου θεάτρου της Λεμεσού, σε ανακοίνωσή τους.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το Θέατρο Ριάλτο για δύο συνεχόμενα χρόνια στήριξε τους καλλιτέχνες από την Κύπρο με ενδιαφέρουσες και παραγωγικές δράσεις, όπως τη συνέχεια του προγράμματος FlashArt@Rialto, στο οποίο παρουσιάστηκαν συνολικά 26 παραγωγές με τη συμμετοχή 250 καλλιτεχνών. Συγκεκριμένα, έντεκα από τις παραγωγές υλοποιήθηκαν κυρίως στη διάρκεια του 2020, στο πλαίσιο της 1ης φάσης του FlashArt και δεκαπέντε παραγωγές υλοποιήθηκαν ή συνεχίζουν να υλοποιούνται κατά το 2021.

Οι δυσκολίες πολλές για τα θέατρα, αλλά και το πείσμα του Θεάτρου Ριάλτο φάνηκε ότι ήταν μεγαλύτερο και έτσι, όταν τους πρώτους μήνες του 2021, τα περισσότερα θέατρα παρέμειναν κλειστά, το Ριάλτο επέλεξε να λειτουργεί με τη φυσική παρουσία, έστω 50 θεατών, επενδύοντας επιπλέον στην ταυτόχρονη απευθείας μετάδοση (Live Stream), επενδύοντας στον θεσμό του Rialto Theatre Live.

Σημαντικό γεγονός για το Θέατρο Ριάλτο, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του είναι ότι το Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2021, που το Θέατρο Ριάλτο συνδιοργανώνει με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ δεν ακυρώθηκε ούτε το 2020, ούτε και το 2021, έτσι το μεν Φεστιβάλ κατάφερε να συναντήσει ζωντανά το κοινό του, αλλά και να πραγματοποιήσει διαδικτυακά τις προβολές του κυρίως προγράμματος του, όσο και του Παιδικού του τμήματος, αλλά και το Θέατρο να μη σταματήσει να εκπέμπει το σήμα του ως πολιτιστικής φωλιάς και φυτωρίου της πόλης. Η νέα δράση του Φεστιβάλ, το dot.on the map υποδέχτηκε επίσης διαδικτυακά δεκάδες συμμετέχοντες και προσκεκλημένους.

Δράσει, θεσμοί και συνεργασίες


Στην ανακοίνωσή του το Θέατρο Ριάλτο τονίζει ότι όλο αυτό το διάστημα δεν σταμάτησε να συνεργάζεται και να φιλοξενεί παραστάσεις άλλων διοργανωτών, από όλο το φάσμα των τεχνών, δίνοντας την ευκαιρία σε φορείς και μεμονωμένους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν δουλειές τους σε οργανωμένες και ευνοϊκές συνθήκες. Από τις αρχές του 2021 τρέχει το φετινό πρόγραμμα του Φιλοξενούμενου Καλλιτέχνη (Associate Artist Residence Scheme) με τη δράση «Περιπατώ» των Μαρία Βαρνακκίδου και Κωνσταντίνας Ανδρέου, το οποίο αναπτύσσει μια δράση-παράσταση ξενάγησης με επίκεντρο το Ριάλτο, μέσα από τεχνολογικά καινοτόμες και σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.

Επίσης, το Θέατρο Ριάλτο κατάφερε να υλοποιήσει και φέτος το θερινό ανοιχτό πρόγραμμα του (Ριάλτο Open Air), με τις συναυλίες του Cyprus Rialto World Music Festival και το Θερινό Σινεμά και για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώθηκε το Φεστιβάλ με Moυσικές του Κόσμου του Θεάτρου Ριάλτο, αναδεικνύοντας αποκλειστικά μουσικούς και σχήματα που ζουν στην Κύπρο, φιλοξενώντας στην ανοιχτή σκηνή του 56 μουσικούς. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Rialto Residency οργανώθηκε εργαστήρι κρουστών με τη συμμετοχή 50 παιδιών επί σκηνής του Θεάτρου, με εκπαιδευτές τον Ρόδο Παναγιώτου και μέλη της ομάδας Batukinio. Ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό είχε και φέτος ο θεσμός του Θερινού Σινεμά με ένα πλούσιο πρόγραμμα με σύγχρονες βραβευμένες ταινίες από Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία και Αργεντινή. Τρεις ταινίες προβλήθηκαν σε συνεργασία του Θεάτρου Ριάλτο με το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Κύπρο, το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα και την Alliance Française Λεμεσού, στο πλαίσιο της Γαλλοφωνίας 2021.


Θερμή ανταπόκριση από το κοινό

Φυσικά, ό,τι και να διοργάνωνε το Θέατρο Ριάλτο, αν δεν είχε τη σταθερή στήριξη του κοινού, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Έτσι οι άνθρωποι του Ριάλτο αναγνωρίζουν και δέχονται με πολλή ευχαρίστηση τη θερμή ανταπόκριση του κοινού στις παραστάσεις του, οι οποίες παρά τις συνεχείς αλλαγές και ανατροπές συνεχίστηκαν με την απαραίτητη προσαρμογή τους στα κάθε φορά νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για αντιμετώπιση της πανδημίας. Άλλωστε, η τέχνη είναι μια υπόθεση δούναι και λαβείν, τίποτε δεν γίνεται ερήμην του κοινού και αυτό στο Θέατρο Ριάλτο φαίνεται ότι το έχουν καταλάβει: «Παρά τις αποστάσεις, τη χρήση μάσκας, τα Safe pass και όλες τις δυσκολίες πρόσβασης και συνέχειας στα πολιτιστικά δρώμενα, η ανάγκη των ανθρώπων να καταφεύγουν στις τέχνες και τον πολιτισμό για να αντλούν δύναμη και ευχαρίστηση παραμένει έντονη, αναδεικνύοντας τη σημασία του πολιτισμού αλλά και της στήριξης της πολιτιστικής μας παραγωγής».

Το Θέατρο Ριάλτο επιστρέφει ξανά με πλούσιο πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο και αρχίζει με την προβολή της κινηματογραφικής εκδοχής του έργου «Πεθαίνω σαν Χώρα» του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος στις 8 Σεπτεμβρίου.


Για περισσότερες πληροφορίες για τη δραστηριότητα του Θεάτρου Ριάλτο και το πρόγραμμα παραστάσεών του, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.rialto.com και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Ριάλτο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Το διαδικτυακό κατέβασμα νέων τραγουδιών διαδίδεται στους ακροατές σχεδόν όπως και οι πανδημίες, σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα

Η μουσική σαν ιός

Η έρευνα διαπίστωσε μάλλον ότι τα νέα τραγούδια έχουν και αυτά τη δική τους «επιδημιολογική καμπύλη»
Kathimerini.gr
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ