ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για το 2023

Το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ για το έτος 2023 απονέμεται στον ηθοποιό Σταύρο Λούρα

ΚΥΠΕ

Στον ηθοποιό Σταύρο Λούρα απονέμεται το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ, στο σκηνοθέτη Πάρι Ερωτοκρίτου το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς και τη μουσικό περφόρμερ Aναστασία Δημητριάδου το βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς, σύμφωνα με το Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοίνωσε τα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για το 2023.

Σε ανακοίνωση του ΘΟΚ, σημειώνεται ότι στόχος είναι να τιμήσει αλλά και να στηρίξει τους συντελεστές της εγχώριας θεατρικής δημιουργίας, επικυρώνοντας παράλληλα την ποιότητα του καλλιτεχνικού τους έργου.

Το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ για το έτος 2023 απονέμεται στον ηθοποιό Σταύρο Λούρα.

Χαρισματικός και δοτικός καλλιτέχνης, με αδιαμφισβήτητο κωμικό ταμπεραμέντο, που κατορθώνει ισόρροπα να συνδυάζει τον ρεαλισμό, προσδίδοντας στους δραματικούς του ρόλους πηγαία ειλικρίνεια και ευαισθησία, ο Σταύρος Λούρας υπηρετεί αταλάντευτα, εδώ και πενήντα χρόνια, το κυπριακό θέατρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου έχει έως σήμερα διαγράψει μια ζηλευτή πορεία στο θεατρικό σανίδι με πολυάριθμους σημαντικούς ρόλους. Κατά την υπό κρίση περίοδο ξεχώρισε για την ερμηνεία του ως Άλφρεντ Ιλ στην παράσταση «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Φρήντριχ Ντύρενματ, σε σκηνοθεσία Νεόφυτου Ταλιώτη (παραγωγή ΘΟΚ). 

Το βραβείο συνοδεύεται από πρόταση συνεργασίας με τον ΘΟΚ και χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ.

Εξάλλου, το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς απονέμεται στον σκηνοθέτη Πάρι Ερωτοκρίτου, για τις εργασίες του στα έργα «Λυσσασμένη γάτα» του Τέννεσσι Ουίλλιαμς (παραγωγή ΘΟΚ) και «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» του Σάμιουελ Μπέκετ (παραγωγή Fresh Target Theatre Ensemble).

Πολυπράγμων καλλιτέχνης, αναφέρει η ανακοίνωση, ο Πάρις Ερωτοκρίτου απέδειξε πως είναι εξαίρετος ενορχηστρωτής ενός πολύφωνου και πολύσημου θεάτρου: διαμορφωτής μεγάλων ή μικρών χώρων, που χωρούν το ονειρικό και το πραγματικό, το παράδοξο και την αλήθεια, δημιουργός οπτικών συνθέσεων και άρτιων εικαστικών καθώς και ηχητικών τοπίων που αφομοιώνουν τις τεχνολογικές δυνατότητες τόσο στη σκηνή όσο και στην κινηματογραφική οθόνη, αναδεικνύοντας έτσι τη σωματική ετοιμότητα και τη λεκτική ακρίβεια των ηθοποιών. Το βραβείο συνοδεύεται από πρόταση συνεργασίας με τον ΘΟΚ και χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Η λίστα υποψηφίων συμπεριλαμβάνει τους/τις δημιουργούς Αλεξία Παπαλαζάρου (Σκηνοθέτρια), Κατερίνα Λούρα (Ηθοποιός, Σκηνοθέτρια), Ειρήνη Ανδρέου, Γιάννη Καραούλη, Ελένη Μολέσκη (Καλλιτεχνικοί επιμελητές των Δράσεων 2023-2024 Νέ@ σε έρημο νησί).

Το βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς απονέμεται στη μουσικό περφόρμερ Aναστασία Δημητριάδου (Nama Dama). Για το υπό κρίση έτος, η δημιουργός ξεχώρισε για τις επί σκηνής μουσικές ερμηνείες της στις παραγωγές του ΘΟΚ «Λυσσασμένη γάτα» του Τέννεσσι Ουίλλιαμς, σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου και «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Μάριου Μεττή. Η Αναστασία Δημητριάδου αποδείχθηκε εξαιρετική μουσική συνομιλήτρια της εν συνόλω δράσης και των ηθοποιών στις δύο παραγωγές, αναλαμβάνοντας τη μουσική διδασκαλία, αλλά και εμπλουτίζοντας τόσο με τις φωνητικές της δυνατότητες όσο και τη σκηνική της παρουσία τη μουσική κουλτούρα της «Λυσσασμένης γάτας» και την ποπ δυναμική της «Λυσιστράτης».

Το βραβείο συνοδεύεται από πρόταση συνεργασίας με τον ΘΟΚ και χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Η λίστα υποψηφίων συμπεριλαμβάνει τις δημιουργούς Άνθη Κάσινου (Ηθοποιός), Ελένη Ιωάννου (Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος) και Μυρσίνη Χριστοδούλου (Ηθοποιός).

Σημειώνεται ότι την Κριτική επιτροπή Βραβείων Θεάτρου για το έτος 2023 αποτέλεσαν η Πρόεδρος του οργανισμού, Αντιγόνη Παπαφιλίππου, καθώς και τα μέλη Κυριακή Αργυρού, Άντρη Ευμήδου, Μαρία Καυκαρίδου και Γιώργος Παπαγεωργίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση