ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών «Encounters| Συναντήσεις»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι Ασώματες Δυνάμεις εγκαινίασαν την Τρίτη 28 Νοεμβρίου το θεματικό φεστιβάλ «Encounters | Συναντήσεις», ένα νέο πρόγραμμα φιλοξενίας, εργαστηρίων και παραστάσεων που στοχεύει στην συνάντηση καλλιτεχνών από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών με σκοπό την ανταλλαγή προβληματισμού και πρακτικών μεθόδων που αφορούν τόσο στη δημιουργία μιας παράστασης, όσο και στη σχέση τέχνης και κοινωνίας.

Φέτος με την υποστήριξη του υφυπουργείου Πολιτισμού μέσω του προγράμματος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και τη στήριξη της Στέγης Χορού Λευκωσίας, διοργανώνεται η πρώτη συνάντηση με θέμα τη θηλυκότητα, τον διαχρονικό της ρόλο, τα στερεότυπα και τη θέση της γυναίκας μέσα στα πλαίσια, ορατά κι αόρατα, της πατριαρχίας.

Συμμετέχουν οι δημιουργοί / performers Φιλιώ Τατιάνα Λούβαρη, Ανθη Κέττηρου, Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl. Οι τρεις καλλιτέχνιδες μέσα από τον λόγο, την κίνηση, τη μουσική, το video art, αρθρώνουν ένα γυναικείο λόγο που μιλά για τα προσωπικά όσο και τα συλλογικά βιώματά τους, συνδέοντας παρελθόν με παρόν, αρχέτυπα, κώδικες, σύμβολα, ανέκδοτα ως και σύγχρονα λαϊκά άσματα.

Παραστάσεις

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στη Στέγη Χορού Λευκωσίας η Φιλιώ Λούβαρη με τον μονόλογο της «‘Ενας Βράχος είναι καλύτερος από έναν Θρόνο» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Δαλαμάγκα, συναντά την Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl στο έργο της «ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΣ» και την Ανθη Κέττηρου στο έργο της «Introduction to womanhood 101».

Την παράσταση προλογίζει η Μαρία Χατζηπαύλου, ακαδημαϊκός, φεμινίστρια, ακτιβίστρια θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Στέγης Χορού Λευκωσίας, Πέτρο Κονναρή.

 

Τα έργα

Εισαγωγή στην Θηλυκότητα 101

Ένας συνδυασμός κινητικού υλικού, video προβολής και άλλων στοιχείων, όπως κοστουμιών, αντικειμένων που δημιουργήθηκαν η χρησιμοποιήθηκαν στα τελευταία τρία έργα μου #crowslap, "She loves me...Not" και “ζω[ον]”, συγχωνευμένα με ιδέες που απορρέουν από την τρέχουσα φιλοξενία μου από τη Στέγη Χορού Λευκωσίας σε συνεργασία με το Dance Gate. Μπορεί να περιγραφεί ως μια απόπειρα να μοιραστώ αποσπάσματα από τη συνεχιζόμενη έρευνά μου που θίγουν θέματα έμφυλων ρόλων, έμφυλης βίας, κακοποίησης και απαξιωτικής στάσης της κοινωνίας προς τις γυναίκες.


Σύλληψη, δημιουργία, performance Άνθη Κέττηρου

Η Άνθη Κέττηρου είναι μία διεπιστημονική καλλιτέχνης που η πρακτική της εστιάζει στο θέμα της γυναικείας ύπαρξης , όσο αφορά το σώμα, την ταυτότητα και την θέση της στη ντη νύγχρονη κοινωνία, μέσα από προσωπικά και συλλογικά βιώματα και αναμνήσεις, αλλα και μέσα από την μάστιγα της έμφυλης βίας. Ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική διευθύντρια του μη-κερδοσκοπικού, πολιτιστικού οργανισμού ART | HAUS, καθώς και δημιουργός και επιμελήτρια του διεθνούς φεστιβάλ παραστατικών τεχνών THE PODIUM.

Αχειροποίητος

Όρος της βυζαντινής εικονογραφίας, το φτιαγμένο όχι από χέρι ανθρώπου, υπονοώντας ότι κάτι είναι φτιαγμένο από μια άλλη μορφή δημιουργικής δύναμης. Εικόνες της Παναγίας. Εκκλησία στη Θεσσαλονίκη θεμελιωμένη πάνω στον αρχαίο ναό της Αφροδίτης. Φροντίδα, λατρεία, προσευχές, αφιερώματα. Καταφύγιο προσφύγων, θυσιαστήριο αλλοθρήσκων, τρόπαιο κατακτητών. Όλα τα χωρεί, όλα τα υπομένει. Ναός ως σώμα, σώμα ως ναός. Στοχασμός εν κινήσει. Όψεις της θηλυκότητας, στιγμές και ιστορίες. Ρόλοι που ενδυθήκαμε και εκδυθήκαμε. Αχειροποίητος η ουσία της ύπαρξης μας. Αχειροποίητος και η αόρατη παρουσία Της που βεβαιώνει «Πήγαινε, θα είμαι εκεί».

Σύλληψη / δημιουργία / κείμενο / ερμηνεία: Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl
Μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου
Video art: Χριστόφορος Λάρκος

Η Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl είναι χορογράφος, performer, καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας χορού Ασώματες Δυνάμεις, αντιπρόεδρος της Στέγης Χορού Λευκωσίας καθώς και δημιουργός και επιμελήτρια του φεστιβάλ Encounters | Συναντήσεις. Τα έργα της εκφραστικά και λυρικά έχουν κέντρο την ανθρώπινη εμπειρία, τη μνήμη του σώματος, την ταυτότητα, την απώλεια, τη δυστοπία, τη βία. Θέματα φύλου και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, προσωπικές αφηγήσεις και ιστορίες γίνονται συχνά η αφορμή για αναστοχασμό και ο καμβάς όπου χορός, λόγος, μουσική και εικόνα συνθέτουν το ποιητικό της σύμπαν.
www.asomates.com

 

Ένας βράχος είναι καλύτερος από έναν θρόνο
Σκηνική σύνθεση για Φωνή, Σώμα και Σημαία

Μιά πορεία μέσα στο χρόνο, ξεκινώντας από τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου και φτάνοντας μέχρι τις γυναικοκτονίες των ημερών μας. Γυναικείες μορφές περνούν από τη σκηνή μέσα από τη μνήμη της Αφηγήτριας μιλώντας με ευθύτητα, συγκίνηση και χιούμορ για τη δική τους ιστορία, αλλα και για την ιστορία της Ελλάδας και τη θέση της Γυναίκας μέσα σε αυτήν.
Τι αντιπροσωπεύει ένας θρόνος; Γιατί οι Δαναΐδες έφυγαν από την Αίγυπτο; Ποια απλώνει τη μπουγάδα; Ποια βγαίνει στο βουνό; Με πόσους τρόπους μαγειρεύονται οι πατάτες; Μνήμη και λήθη, θραύσματα κειμένων, ιστορίες γυναικών και ιστορικά ντοκουμέντα συνθέτουν το «Μνημείο Θηλυκοτήτων» του χθες, που είναι έτοιμες να σκαρφαλώσουν στους βράχους του εδώ και τώρα.

Σκηνοθεσία & Δραματουργία: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας
Χορογραφία & Ερμηνεία: Φιλιώ Λούβαρη
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Μαριέλλα Παπαγεωργίου
Βοηθός Παραγωγής: Στέλιος Ζούλιας

Η Φιλιώ Λούβαρη είναι χορογράφος, performer, χορεολόγος, ηθοποιός και καλλιτεχνική διευθύντρια της ΑΜΚΕ «Διεθνές Κέντρο Χορού & Θεάτρου Μήλου». Τα έργα της είναι διατομεακά και περιλαμβάνουν λόγο και κίνηση, και τα συνθέτει συνεργαζόμενη με σκηνοθέτες, performers, μουσικούς και εικαστικούς. Με αμεσότητα, χιούμορ και λυρισμό, προσπαθεί να «μιλήσει» επί σκηνής στο «Εδώ και Τώρα» για τον άνθρωπο και τη σχέση του με τον Κόσμο και τον Εαυτό.

Ο Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας έχει εκπαιδευτεί και εργάζεται ως ηθοποιός. Στο πλαίσιο της προσωπικής του εξερεύνησης στις παραστατικές τέχνες ασχολείται με τη σκηνοθεσία και τη δραματουργία. Του αρέσει να φτιάχνει κόσμους συνειρμικούς, όπου το σοβαρό μπερδεύεται με το φαιδρό, το πραγματικό με το φανταστικό, το εφήμερο με το αιώνιο.

Διεθνές Κέντρο Χορού και Θεάτρου Μήλου ΑΜΚΕ
https://milosdancetheater.com

Φωτισμοί: Γιώργος Λάζογλου
Γραφιστικός σχεδιασμός: Ανθη Κέττηρου

 

Στέγη Χορού Λευκωσίας, Παρθενώνος 25, Λευκωσία, ώρα έναρξης 8:00 μ.μ.

Πληροφορίες / κρατήσεις: 99360503. 


Τριήμερο Εργαστήρι 

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώθηκε και τριήμερο εργαστήρι κίνησης / λόγου (28 Νοεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου) με θέμα τη σκηνική σύνθεση και την παρουσία του / της Performer - Δημιουργού επάνω στη σκηνή. Το εργαστήριο απευθυνόταν σε ηθοποιούς χορευτές / χορεύτριες, χορογράφους, δραματουργούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, performers.

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση