ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για μία εβδομάδα το κυπριακό θέατρο πάει στην Αθήνα

Θα παρουσιαστούν στο ελλαδικό κοινό τρεις παραστάσεις νέων θεατρικών έργων

Newsroom K

To Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα – Σπίτι της Κύπρου και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, διοργανώνουν την «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί από αύριο 17 Οκτωβρίου μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2017, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Αυτή είναι η πέμπτη διοργάνωση και θα παρουσιαστούν τρεις παραστάσεις σύγχρονων κυπριακών θεατρικών έργων, από κυπριακά θεατρικά σχήματα, στην αίθουσα του Θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου ΙΜΚ. Η προώθηση και ανάδειξη της κυπριακής δραματουργίας και της εν γένει κυπριακής δημιουργίας στην Ελλάδα, αποτελεί το βασικότερο στόχο της προσπάθειας του ΚΚΔΙΘ, συμβάλλοντας στην κινητικότητα των Κύπριων καλλιτεχνών καθώς και στην ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος.

Τρία κυπριακά θεατρικά έργα στην Αθήνα

Η εβδομάδα θα ανοίξει με την παράσταση «BaconFreud» της Ανθής Ζαχαριάδου, σε συν-σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή και Ανδρέα Αραούζου (παραγωγή Alpha Square). Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παράσταση «Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος» της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά (παραγωγή Ομάδα «Σόλο για Τρεις»). Η εβδομάδα θα κλείσει με την παράσταση «Ντεφόλ: Σμύρνη 1922» το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, του Δημήτρη Καραγιάννη, σε διασκευή και σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη (παραγωγή Θέατρο Ένα).

 Στόχος η συνάντηση με το ελλαδικό κοινό

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Με απώτερο στόχο τη γνωριμία της κυπριακής θεατρικής γραφής στο ελλαδικό κοινό και στην ελλαδική θεατρική κοινότητα, η δραστηριότητα ξεκίνησε το 2009 με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και τη συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα – Σπίτι της Κύπρου και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Οι τέσσερις διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα (2009, 2010, 2014, 2016), έτυχαν θερμής υποδοχής, ευρείας προβολής στα ελλαδικά ΜΜΕ, στέφθηκαν με επιτυχία και κάποιες εκ των παραστάσεων που συμμετείχαν απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές. Συνολικά, παρουσιάστηκαν δέκα παραστάσεις κυπριακών θεατρικών έργων.

Στη φετινή, πέμπτη, διοργάνωση της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» παρουσιάζονται τρεις παραστάσεις νέων κυπριακών θεατρικών έργων, που ανέβηκαν στις κυπριακές θεατρικές σκηνές από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι και σήμερα.

Κοινή ευχή των διοργανωτών είναι η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί με την πραγματοποίηση ημερίδων για το κυπριακό θέατρο, με την παρουσίαση των διαφόρων θεμάτων της ιστορίας του κυπριακού θεάτρου, της σύγχρονης κυπριακής δραματουργίας και της σκηνικής πρακτικής.

Οι παραστάσεις

  • «BaconFreud» της Ανθής Ζαχαριάδου, παραγωγή: Alpha Square

Το έργο «BaconFreud», που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάιο του 2017 από την Alpha Square και τη Λεβέντειο Πινακοθήκη, βασίζεται στην πραγματική σχέση δύο εικαστικών θρύλων, του Φράνσις Μπέικον και του Λούσιαν Φρόιντ.

Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής και Ανδρέας Αραούζος
Σκηνικά: Έλενα Κατσούρη Κοστούμια: Μαρίνα Νικολαΐδου Ήχος/Σχεδιασμός Φωτισμού: Κυριάκος Μαύρος. Ερμηνεύουν οι: Βαρνάβας Κυριαζής, Ανδρέας Αραούζος, Μαριλένα Αχιλλέως.

  •  «Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος» της Ευρυδίκης Περικλέους - Παπαδοπούλου. Παραγωγή: Θεατρική Ομάδα «Σόλο για Τρεις»

Το έργο πραγματεύεται το έργο και τη ζωή του ζωγράφου Κώστα Στάθη (1913 - 1988), άγνωστου στο ευρύ κοινό της Κύπρου, αλλά σημαντικού ζωγράφου του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα. Εμπνευσμένο από τη ζωή του καλλιτέχνη, με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας, το έργο, καταγράφει τις έντονες συγκρούσεις που είχε με τον πατέρα του μέσα από το πάθος του να γίνει ζωγράφος, αλλά και μέσα από τις αγωνιώδεις ανησυχίες που χαρακτήριζαν την πολυτάραχη ζωή του. 

Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου - Καρσερά
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης Σκηνικά: Κωνσταντίνος Κουννής Κοστούμια: Μαρίνα Νικολαΐδου Σχεδιασμός φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου. Ερμηνεύει o Νεκτάριος Θεοδώρου.

  • «Ντεφόλ: Σμύρνη 1922», του Δημήτρη Καραγιάννη. Παραγωγή: Θέατρο ΈναΗ

Η παραγωγήαυτή του Θεάτρου ΕΝΑ βασίζεται στο ομότιτλο πεζογράφημα του λογοτέχνη Δημήτρη Καραγιάννη. Το έργο, αποτελεί ένα διήγημα-μαρτυρία για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών της αρχόντισσας της Ιωνίας, τη Σμύρνη το 1922 κι ένα αφιέρωμα για όσους χάθηκαν και για όσους επέζησαν και βίωσαν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. 

Η ταυτότητα της παράστασης


Σκηνοθεσία/Διασκευή/Σχεδιασμός φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης. Ερμηνεύουν οι: Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Τίνα Λεωνορά,
Σωτήρης Μεστάνας, Έφη Χαραλάμπους.

 

Πληροφορίες: 17 – 21 Οκτωβρίου, Αίθουσα Θέατρο, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.  Έναρξη παραστάσεων στις 9:00 μ.μ.

▪ Μορφωτικό Γραφείο Κυπριακής Πρεσβείας στη Αθήνα, Σπίτι της Κύπρου, τηλ. 210 3734934 │ www.spititiskyprou.gr 

▪ Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου: www.ccoiti.com 

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

Θερμή ήταν η υποδοχή του κοινού στο εξωτερικό για τους «Πέρσες»

Εξαγωγές πολιτισμού

Για πρώτη φορά η Επίδαυρος εξέπεμψε live, ενώ το ίδιο συνέβη για πρώτη φορά με μια ελληνική παραγωγή της αρχαίας ελληνικής ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ
X