ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αέναη αναζήτηση του λόγου μέσα από τη γλώσσα του αλόγου

Στον πολυχώρο Εγκώμιο μια ενδιαφέρουσα παράσταση της Ε.Χριστοδουλίδου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Εν αρχή ην ο λόγος και ο άνθρωπος ανέκαθεν τον αναζητούσε, άλλοτε στον άνθρωπο και άλλοτε στη φύση, άλλοτε πάλι σε ό,τι τον κατέστησε ελεύθερο. Το άλογο της καθημερινότητας, που προσπαθεί να ενδυθεί με τον λόγο. Η ιδιοσυγκρασία και η φύση του αλόγου ως έμψυχου όντος έρχεται να συναντηθεί ως οξύμωρο με το όνομά του. «Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις», μια τέτοια αρχή ίσως να είχε κατά νου η χορογράφος Έλενα Χριστοδουλίδου και δημιούργησε την παράσταση «Άλογα». Στη δημιουργική διαδικασία της Έλενας συμμετέχουν και έξι ταλαντούχοι χορευτές της νέας κυπριακής χορευτικής γενιάς, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, το τελευταίο διάστημα δίνει εξαιρετικά χορευτικά δείγματα. Οι έξι χορευτές εμπλέκονται στην περήφανη κίνηση του αλόγου, γίνονται μύες και νευρώνες, ενεργοποιούνται σωματικά και πνευματικά, ακολουθούν τη φύση τους και μοιάζουν αποφασισμένοι να αναζητήσουν τον λόγο.

Η Έλενα Χριστοδουλίδου σημειώνει στο ενημερωτικό σημείωμά της ότι είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει ένας λόγος για τα πάντα, είμαστε από την ανθρώπινη φύση μας υποχρεωμένοι διαρκώς να τον αναζητούμε εκκινώντας από το «άλογο», το άνευ λόγου. Σε μια πορεία/ κούρσα αναζήτησης του λόγου χωρίς τερματισμό, σε μια κούρσα επαναλαμβανόμενη, ατελείωτη, τα ίχνη της οποίας στη πορεία του χρόνου επικαλύπτουν όλο και περισσότερο το ένα το άλλο. Σε αυτή την αναζήτηση η γλώσσα των Αλόγων για την Έλενα γίνεται ερωτικός δεσμός που σφιχταγκαλιάζει τη γλώσσα του χορού.

Καλπάζει ο λογισμός, αναζητώντας τον λόγο, και τροχάζει ο νους, αδιαφορώντας σε μια ξέφρενη πορεία, και προσπαθούμε να αποκαλύψουμε το μοιραίο της αναζήτησής μας, το «αδύνατον» της απάντησης, το εξ αρχής «μοιραίο» της αναζήτησής μας, όπως τονίζει η Έλενα. Φτάνει όμως να ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να βρούμε την απαρχή του λόγου; Η Έλενα παρατηρώντας την κίνηση και την έκφραση του δυνατού αλόγου, συμπυκνώνει το ελεύθερο πνεύμα τους σε κίνηση. Αναζητεί προορισμό, εν αντιθέσει με το άλογο, που καλπάζει ακολουθώντας τα ίχνη των άλλων. Αναζητεί χορογραφικά τα ίχνη, σε αυτή την ατελείωτα επαναλαμβανόμενη πορεία/ κούρσα αναζήτησης του ίδιου της του λόγου.

Η Έλενα έχει ενεργοποιήσει αρχέγονα ένστικτα, έχει αγκαλιάσει ερωτικώ τω τρόπω τον τροχασμό και τον καλπασμό του αλόγου και τον έκανε χορό και λόγο-κίνηση. Η Έλενα νιώθει ότι μετά από τον χορό των αλόγων, δεν πρέπει να έχει απομείνει η παραμικρή αμφιβολία ότι, είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει λόγος για τα πάντα, είμαστε από την ανθρώπινη φύση μας υποχρεωμένοι διαρκώς να τον αναζητούμε.

Συντελεστές

Η ιδέα είναι της χορογράφου Έλενας Χριστοδουλίδου, η μουσική της Χριστίνας Γεωργίου, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Λάκη Γενεθλή, και οι μάσκες της Μάρθας Φωκά. Σύμβουλος δραματουργίας ο Γιάννης Καραούλης και ο φωτισμός της Σεσίλιας Τσελεπίδη. Υπεύθυνος παραγωγής ο Μάρκος Γραμματικόπουλος.

Συμμετέχουν οι χορευτές Γιάννης Οικονομίδης, Ρεγγίνα Μαρκίδου, Άδωνις Κυριακίδης, Στέφανη Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Παπαμεθοδίου και Ήβη Χατζηβασιλείου.

Πληροφορίες: «Άλογα» από το Αμφίδρομο Χοροθέατρο, 19-20-21 Οκτωβρίου στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο στις 8:30 μ.μ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X