ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ημερολόγιο Μη Συμβάντων

Από την θεατρική ομάδα «Σόλο για Τρεις» στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στις 8:30

Δελτίο Τύπου

Η θεατρική ομάδα «Σόλο για Τρεις» παρουσιάζει στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου το σκηνοθετημένο αναλόγιο του έργου του Κώστα Μαννούρη «Ημερολόγιο Μη Συμβάντων» στις 8.30 στο Θέατρο Χώρα, Κοραή 1 (Πλατεία Αρχιεπισκοπής), Λευκωσία.

Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά,

Σκηνικό –Κοστούμια: Κωνσταντίνος Κουννής,

Μουσική Επιμέλεια: Κώστας Μαννούρης,

Φωτισμός: Καρολίνα Σπύρου,

Χειρισμός Φώτων – Ήχου: Αντρέας Καρσεράς.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:
Δήμητρα Δημητριάδου - Καλομοίρα
Αντωνία Χαραλάμπους - Ευανθία
Αντρέας Κουτσόφτας - Μηνάς
Για μόνο 2 παραστάσεις στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2019.
Για πληροφορίες και κρατήσεις στο 99711261

Το έργο: Η Καλομοίρα Μισαήλ Πριμικίριου εγκαινιάζει το ιδιότυπο ημερολόγιό της, ένα «ημερολόγιο μη συμβάντων». Στο ανώι της Οδού Πνυκός φτάνει απρόσκλητα, μετά από απουσία τριάντα ετών, ένα άγνωστο πρόσωπο. Η υποτιθέμενη φίλη και συμμαθήτριά της, Ευανθία Αναγνώστου. Εντός ολίγου αφικνείται κι ο δεκαοκτάχρονος Μηνάς Αρκτούρος για τη μελέτη, δήθεν, της πατριδογνωσίας. Προς τι όλα αυτά και γιατί τώρα; Για χάρη των ανθρώπων ή των λέξεων;

Είναι απόγευμα, τον τρίτο μήνα του έτους. Ένα δωμάτιο, μια μεγαλοκοπέλα κι ένας ασπασμός. Στον τοίχο, στο δέρμα, στον αέρα.

Σημείωμα Συγγραφέα: Το «Ημερολόγιο μη συμβάντων» είναι ένα σχετικά παλιό κείμενο. Ξεκίνησα να το γράφω την άνοιξη του 2012 στην Αθήνα με την άγνοια του συγγραφικού κινδύνου που χαρακτήριζε εκείνη τη φάση της ζωής μου. Είμαστε άλλωστε στα χρόνια που προηγήθηκαν της πρώτης δημόσιας παρουσίασης της δουλειάς μου. Το «Ημερολόγιο» είναι χωροταξικά τοποθετημένο σε αγαπημένες γειτονιές της Αθήνας· μνημονεύονται δρόμοι, εκκλησίες και λόφοι που ξέρω καλά, που έχω περπατήσει αμέτρητες φορές σε εποχές προσωπικού κλυδωνισμού. Το έργο είναι και μια υπόκλιση σ’ αυτούς τους τόπους της παραμυθίας και της συγκατάβασης.

Η πενηντάρα ποιήτρια και άπραγη της ζωής Καλομοίρα αντιμετωπίζει το ανεκπλήρωτο με μια παράδοξη δύναμη και μια αποδοχή που λειτουργεί ως χαραμάδα φωτός και πίστης σ’ ένα αγαθότερο αύριο. Με αφορμή την περίπτωσή της, η ηρωίδα προβαίνει σε μείζονες επισημάνσεις για τον κόσμο και τον άνθρωπο, υπερβαίνοντας δηλαδή το ιδιωτικό εγκολπώνεται το συλλογικό. Από το προσωπικό παράπονο οδηγείται, μέσα από την ποίηση και την τέχνη, στο «κι ένας άνθρωπος να μην ευτυχήσει, αστόχησε ο κόσμος». Η αποτυχία γίνεται η πρώτη ύλη της φιλοσοφικής ενατένησης και της πνευματικής ανέλιξης. Κάποτε αυτός είναι ο μόνος δρόμος που απομένει στον άνθρωπο. Είναι ταπεινός και μεγαλειώδης. Η Καλομοίρα έχει το ψυχικό σθένος να τον ανέβει και να δρέψει τους καρπούς του.

Ευχαριστώ θερμά τη σκηνοθέτιδα Μαρία Μανναρίδου Καρσερά που πίστεψε στο κείμενο και με προθυμία ανέλαβε τη σκηνοθετική καθοδήγηση των θεατρικών αναγνώσεων. Πολλές ευχαριστίες οφείλω στους ηθοποιούς που ερμηνεύουν τους τρεις χαρακτήρες του έργου. Τη Δήμητρα Δημητριάδου που ανέλαβε τον κεντρικό ρόλο της Καλομοίρας, την Αντωνία Χαραλάμπους που ερμηνεύει την αινιγματική και «υπέρλογη» Ευανθία και τον Αντρέα Κουτσόφτα που υποδύεται τον διάφανο και εύθραυστο Μηνά, τον εφηβικό και ισόβιο έρωτα της Καλομοίρας.

Έργα που έχουν παρουσιαστεί στο θεατρικό κοινό:
• «Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου!», 2014, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, σκηνοθεσία Μαγδαλένα Ζήρα
• «Της οικίας ημών εμπιπραμένης», 2016, Ομάδα Κατ’ Οίκον, σκηνοθεσία Σώτος Σταυράκης
• «Επί χρήμασι», δραματοποιημένα κείμενα της ομώνυμης στήλης στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, 2016, σκηνοθεσία Μαρίνα Βρόντη
• «Χλωροφύλλη», 2017, Θέατρο Τσέπης, σκηνοθεσία Μάριος Θεοχάρους
• «Ύπερος», 2018, παράλληλες δράσεις της Μπιενάλε της Λάρνακας, σκηνοθεσία Αιμίλιος Χαραλαμπίδης
• «Πανωλεθρία: stand-up tragedy», 2019, Θεατρική Ομάδα ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ, σκηνοθεσία Στέλιος Θεοχάρους

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

Θερμή ήταν η υποδοχή του κοινού στο εξωτερικό για τους «Πέρσες»

Εξαγωγές πολιτισμού

Για πρώτη φορά η Επίδαυρος εξέπεμψε live, ενώ το ίδιο συνέβη για πρώτη φορά με μια ελληνική παραγωγή της αρχαίας ελληνικής ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ