ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:55
 

Κινήσεις ανθρώπινες, σοφία της φύσης

Η χορογράφος Φιλίππα Στυλιανούδη με το έργο της «Never Give up» φέρνει κοντά το φλαμένκο με τον σύγχρονο χορό

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Στις 7 Φλεβάρη στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού και στις 8 Φλεβάρη στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών Λευκωσίας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει επί σκηνής τέσσερις εξαίρετους μουσικούς στην παράσταση φλαμένκο «Ponerse Las Pilas» της Κύπριας χορογράφου Φιλίππας Στυλιανούδη. Στην παράσταση θα συμμετάσχει και η διεθνούς φήμης τραγουδίστρια φλαμένκο Saray Munoz Barrul (cantaora ballet flamenco nacional de Espana), ενώ η μουσική του έργου θα είναι σύνθεση του Jose Hernandez (guitarrista de ballet flamenco de Madrid). Με τη Φιλίππα κάναμε μια μικρή κουβέντα για τη δουλειά της «Never Give up». Η Φίλιππα εμπνεύστηκε την παράσταση πέρυσι, καθώς κοίταζε πώς εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι καταστρέφουμε τον πλανήτη μας και εν τέλει: «πειραματίστηκα, αφήνοντας το σώμα μου να με οδηγήσει σε νέα χορογραφική αναζήτηση». Τα καθαρά έσοδα από τις δύο παραστάσεις θα δοθούν στην Παιδοκαρδιολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου Λευκωσίας.

 


–Φιλίππα, πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

Η χορογράφος Φιλίππα Στυλιανούδη θα συνεργαστεί με μια μουσικοχορευτική ομάδα που έρχεται κατευθείαν από τη Μαδρίτη

–Η ιδέα και έμπνευση για την παράσταση φλαμένκο «Ponerse Las Pilas» γεννήθηκε πέρυσι καθώς κοίταζα πώς εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι καταστρέφουμε τον πλανήτη μας (πόλεμοι, θάνατος, πλημμύρες, μεγάλες εκτάσεις γης να καίγονται) και προσπαθούσα μέσα από όλες αυτές τις δυστυχίες στον κόσμο να βρω τα θετικά της ζωής. Βλέποντας αργότερα ένα μουσικό βίντεο ειρήνης ενός κοριτσιού από τη Συρία έβαλα τα κλάματα. Σκεπτόμενη τα όσα περνούσε και ο πατέρας μου (την πάλη και τη δύναμή του για ζωή), τις ομορφιές που μας προσφέρει η φύση, ομάδες ανθρώπων να στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, πηγαίνοντας ενάντια σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, τον έρωτα νέων ανθρώπων και την αγάπη οικογένειας και φίλων μου έδωσε δύναμη και ως ανθρώπου και ως καλλιτέχνη, δίνοντάς μου το εισιτήριο απογείωσης ιδεών για τον νέο μου χορογραφικό έργο, το «Never Give up». Αυτό ένιωσα και μου έδωσε τη δύναμη να δημιουργήσω μια καινοτόμα ιδέα την οποία εξέλιξα στην πορεία.

–Τι θα δούμε;

–Το κοινό της Κύπρου για πρώτη φορά θα μπορεί να δει μια άλλη πλευρά του φλαμένκο σε συνδυασμό με τον σύγχρονο χορό. Συνδύασα δηλαδή το παραδοσιακό φλαμένκο με το πειραματικό, εντάσσοντας νέους κινησιολογικούς τρόπους έκφρασης που αναδεικνύουν τη συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση του σώματος και του νου, προσφέροντας εντέλει μια διέξοδο από την καθημερινότητα. Κρατώντας την παραδοσιακή μουσική φλαμένκο, την οποία για το έργο «Ponerse Las Pilas» έχει συνθέσει τη μουσική ο Jose Hernandez πειραματίστηκα, αφήνοντας το σώμα μου να με οδηγήσει σε νέα χορογραφική αναζήτηση, βάζοντας φυσικά πάντα την αγάπη μου και το πάθος μου για τον χορό. Δεν ήταν καθόλου εύκολο να χορογραφώ και να είμαι σε απόσταση. Χρειάστηκαν κάποια ταξίδια να κάνω προς Μαδρίτη όπως επίσης και να φιλοξενήσω τον έναν από τους χορευτές μου στο νησί μας.


–Ποιοι θα συμμετάσχουν στην παράστασή σου;

–Η μουσικοχορευτική ομάδα που θα συνεργαστώ έρχεται κατευθείαν από τη Μαδρίτη. Συγκεκριμένα η φλαμένκο τραγουδίστρια με την τσιγγάνικη της φωνή Saray Munoz Barrul τα τελευταία χρόνια είναι στην ομάδα του Nacional Ballet de Espana και έχει συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα όπως την ομάδα του Joaquin Cortes. Ο κιθαρίστας Jose Hernandez, με τον οποίο έχω συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, πρόσφατα συμμετείχε με το ballet flamenco de Madrid στο έργο Carmen το οποίο είχα την τιμή να δω στη Μαδρίτη και επίσης τώρα είναι στο Tacones Manoli με το έργο «The house of Bernanda Alba» του Manuel Linan. Επίσης, ο Rafael Jimenez Silva και μαζί μας είναι και ο βιολοντσελίστας Δώρος Ζήσιμος, τον οποίο εκτιμώ ιδιαιτέρως. Στην ομάδα, επίσης, συμμετέχουν και τρεις χορευτές φλαμένκο μαζί με μένα (Norberto Chamizo, David Serrano) και τρεις χορεύτριες του σύγχρονου χορού, τις Ξένια Νικολάου, Μάγδα Αργυρίδου και Νικόλ Γιάννακα.

–Τα καθαρά έσοδα της παράστασης θα δοθούν στην Παιδοκαρδιολογική Κλινική του Μακάρειο Νοσοκομείου Λευκωσίας…

–Αποφάσισα να δώσω τα καθαρά έσοδα της παράστασης στο Παιδοκαρδιολογικό Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας όταν μία από τις μαθήτριές μου είχε κάνει αρκετές εγχειρήσεις καρδιάς και όταν πρόσφατα έχασα τον πατέρα μου από καρδιά. Γενικά στο θέμα παιδιών είμαι πολύ ευαίσθητη και θέλω να προσφέρω μέσα από την τέχνη μου ό,τι μπορώ για τον συνάνθρωπο μου.


–Ποιο είναι το μήνυμά σου;

–Never give up! να αγαπάτε τον εαυτό σας και τον συνάνθρωπό σας, να σέβεστε τη φύση και τον πλανήτη σπίτι που μας χάρισε ο Θεός, να πιστεύετε στην αγάπη, να χαίρεστε τον έρωτα, να παίρνουμε τη ζωή θετικά και πάνω από όλα να πιστεύουμε στον εαυτό μας. Να σου πω, επίσης, ότι η μεγαλύτερη θυσία που κάνω αυτές τις τελευταίες εβδομάδες είναι που δεν μπορώ να είμαι όσο θέλω κοντά στα παιδιά μου και στον σύζυγό μου.

 

Πληροφορίες

Ponerse Las Pilas «Never Give Up», Flamenco Performance. Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, Θέατρο Ριάλτο Λεμεσός. Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, Θέατρο Λατσιών Λευκωσία, ώρα 8:30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X