ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κοινή ανακοίνωση/παρέμβαση των ηθοποιών για τον COVID-19

Ένωση Ηθοποιών Κύπρου (ΕΗΚ) και η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ζητούν στήριξη από την Πολιτεία

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι ηθοποιοί της χώρας για για μετριασμό των επιπτώσεων στο θεάτρου και των συντελεστών της από τον κορωνοϊό. Η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου (ΕΗΚ) και η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ με την ανακοίνωσή τους δεν δηλώνουν απλώς το παρών τους ως καλλιτέχνες, αλλά ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ολοκληρωμένης και μεγάλης κλίμακας, απο την Πολιτεία ώστα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19), να θεραπευτούν προς ενίσχυση του πολιτισμού. Στην ανακοίνωσή τους τα δύο συνδικαλιστικά σωματεία καλούν το κράτος να αναλάβει άμεση δράση, ώστε να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης του COVID-19, η οποία θα επηρεάσει καταλυτικά τον Πολιτισμό.

Στην ανακοίνωσή τους ΕΗΚ και Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ βραχυπρόθεσμα ζητούν άμεσες, ευέλικτες και μη γραφειοκρατικές πρωτοβουλίες, όπως η εξασφάλιση ειδικού επιδόματος για οικονομική ενίσχυση και ασφαλιστικής κάλυψης σε όλους τους εργαζομένους των εικαστικών και παραστατικών τεχνών άνευ όρων και προϋποθέσεων.

Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας και σε άλλες κοινωνικές παροχές για όλους τους επαγγελματίες-εργαζομένους του πολιτιστικού τομέα (συμπεριλαμβανομένων των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοεργοδοτουμένων), και της αποζημίωσής τους για τη διακοπή του εισοδήματός τους.

Να αξιοποιηθούν όλα τα ανεκμετάλλευτα υπάρχοντα κονδύλια για τον Πολιτισμό για στήριξη και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Επίσης, ζητούν θέσπιση νομοθεσίας που να κατοχυρώνει την ιδιότητα-status του καλλιτέχνη.

Στην ανακοίνωσή τους ζητούν από τους πολιτιστικούς φορείς να καταγράψουν τις εκδηλώσεις/παραγωγές που έχουν ματαιωθεί εξαιτίας των γεγονότων και να αναλάβουν ευθύνη είτε για την αποπεράτωσή τους είτε για την ολική αποζημίωση των συντελεστών.

 

«Θα προφυλάξουμε το δικαίωμά μας για εργασία και δημιουργία»

Σε κοινή τους δήλωση στην «Κ» ο Ανδρέας Τσέλεπος, εκ μέρους της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου και ο Προκόπης Αγαθοκλέους εκ μέρους της Κλαδικής Καλλιτεχνών ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, γραμματέας, σημείωσαν ότι τα οργανωμένα σώματα των ηθοποιών, ΕΗΚ και Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, καλούνται να χαράξουν κοινή πορεία για διεκδίκηση οικονομικής στήριξης κι ενίσχυσης του πολιτισμού του οποίου οι άνθρωποι έχουν πληγεί και αναμένονται να αντιμετωπίσουν δυσμενείς συνέπειες. Οι επικεφαλής των δύο συντεχνιών τονίζουν στην κοινή τους δήλωση στην «Κ» ότι πρώτο τους αίτημα ειναι η άμεση οικονομική στήριξη από την πολιτεία για όλο το καλλιτεχνικό φάσμα (θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση). Όσον αφορά δε το ελεύθερο θέατρο επικροτούν την άμεση αντίδραση του Δ.Σ. του ΘΟΚ και ευελπιστούν σε περισσότερες δράσεις και πρωτοβουλίες από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου για στήριξη όλων των καλλιτεχνών θεάτρου.

Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους η πανδημία βρήκε τη θεατρική και πολιτιστική κοινότητα απροετοίμαστη για τη διαχείριση μιας τέτοιας κρίση, κάτι που οφείλεται στην απουσία ασφαλιστικών δικλίδων, αλλά και πολιτικής από τους θεσμούς. Υπό αυτές τις περιστάσεις, λοιπόν, ζητούν από το κράτος και το αρμόδιο Υπουργείο να επιδείξουν την ανάλογη ευαισθησία και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού, προσθέτοντας ότι πρόθυμοι να βοηθήσουν όπως δύνανται και καλούν τους θεσμικούς φορείς να τους συμπεριλάβουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν τον πολιτισμό.

Οι δύο συντεχνίες σύντομα θα ανακοινώσουν τα επόμενά τους βήματα και δηλώνουν έτοιμοι να προφυλάξουν το δικαίωμά τους για εργασία και δημιουργία.

 

 

 Αυτούσια η ανακοίνωση των δύο συντεχνιών

 

»» Ανακοίνωση Ηθοποιών Κύπρου αναφορικά με την πανδημία COVID-19

Το σώμα των ηθοποιών στο σύνολό του, μαζί με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του, διαχρονικά παλεύει για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την εξασφάλιση δίκαιης μισθοδοσίας αλλά και την εφαρμογή μιας σύγχρονης εργατικής νομοθεσίας και του θεσμού των κοινωνικών ασφαλίσεων, ταυτόχρονα προωθώντας τη θεατρική ανάπτυξη και έρευνα.

Σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με μια πανδημία και από την πρώτη μέρα αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης τα συνδικαλιστικά όργανα (ΕΗΚ και Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ), σε συνεργασία μεταξύ τους, δηλώνουν το παρόν τους, καταγράφουν τα προβλήματα και βοηθούν στο συντονισμό και επίλυσή τους, σε συνεχή, πάντα, επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και με όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Οι πολιτιστικοί και δημιουργικοί τομείς στη Κύπρο πλήττονται σκληρά από την πανδημία COVID-19. Ζωντανές εκδηλώσεις και παραστάσεις έπρεπε να ακυρωθούν/αναβληθούν επ’ αόριστον, ενώ οι περισσότεροι πολιτιστικοί χώροι αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους. Οι πολιτιστικοί δημιουργοί επηρεάζονται σοβαρά από τη διακοπή των παραγωγών. Σε τομείς όπως το θέατρο, η τηλεόραση, ο κινηματογράφος, το χοροθέατρο, που χαρακτηρίζονται είτε από ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας είτε από αυτοαπασχόληση, σε συνδυασμό με μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές, η απώλεια εισοδήματος αποτελεί άμεση απειλή για την ύπαρξη δημιουργών στις παραστατικές και εικαστικές τέχνες, πολλοί από τους οποίους πάλευαν πολύ πιο πριν από την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επιβιώσουν.

Καλούμε το κράτος να αναλάβει, με συντονισμένο τρόπο, άμεση δράση και να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης του COVID-19 στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας, ιδίως των ανεξάρτητων δημιουργών καθώς και των θεατρικών/τηλεοπτικών/κινηματογραφικών παραγωγών και των εργαζομένων τους. Ζητούμε τη θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων, ολοκληρωμένης και μεγάλης κλίμακας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, για την συντήρηση και επανάκαμψη της βιομηχανίας θεάματος και της πολιτιστικής δημιουργίας, όπως επίσης την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για τις τέχνες και τον πολιτισμό, εξασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση των δημιουργών και σε άλλες πηγές χρηματοδότησης (πχ. Ευρωπαϊκά κονδύλια, άλλα κρατικά αναξιοποίητα κονδύλια, χορηγίες από ιδιώτες), για την ενίσχυση του πολιτισμού.

Βραχυπρόθεσμα, απαιτούμε τις ακόλουθες άμεσες, ευέλικτες και μη γραφειοκρατικές πρωτοβουλίες:

  • Την άμεση λήψη μέτρων για την εξασφάλιση ειδικού επιδόματος, για οικονομική ενίσχυση, και ασφαλιστικής κάλυψης σε όλους τους εργαζομένους των εικαστικών και παραστατικών τεχνών άνευ όρων και προϋποθέσεων ( λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της φύσης του επαγγέλματός μας,) μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.
  • Εξασφάλιση της πρόσβασης στο επίδομα ανεργίας και άλλων κοινωνικών παροχών για όλους τους επαγγελματίες-εργαζομένους του πολιτιστικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοεργοδοτουμένων, και της αποζημίωσής τους για τη διακοπή του εισοδήματός τους.
  • Ζητούμε όπως τα υπάρχοντα κονδύλια για τον Πολιτισμό, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα λόγω της κατάστασης, να αξιοποιηθούν στο ακέραιο για την στήριξη και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
  • Οι Πολιτιστικοί φορείς να καταγράψουν τις εκδηλώσεις/παραγωγές που έχουν ματαιωθεί λόγω των γεγονότων και να αναλάβουν ευθύνη είτε για την αποπεράτωσή τους είτε για την ολική αποζημίωση των συντελεστών.
  • Ζητούμε άμεσα θέσπιση νομοθεσίας που να κατοχυρώνει την ιδιότητα-status του καλλιτέχνη.

 Τέλος, το σώμα των ηθοποιών, στο σύνολό του, δηλώνει το παρόν του για οποιονδήποτε δημόσιο διάλογο και συντονισμό για το κοινό καλό. Είμαστε αλληλέγγυοι και πρόθυμοι να παρέχουμε βοήθεια σε όλους. Επίσης, θεωρούμε πως η παρουσία των καλλιτεχνών είναι σημαντική και ζητούμε την συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση της εν λόγω κρίσης στον τομέα του Πολιτισμού. Είμαστε στη διάθεσή σας για συμπληρωματικές πληροφορίες ή διευκρινίσεις.»»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X