ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με ρεκόρ προσέλευσης ολοκληρώθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2023

Aγκαλιάστηκε με θέρμη από Κύπριους και ξένους θεατές

Δελτίο Τύπου

Καινοτόμες, ανανεωτικές, ξεχωριστές σκηνοθετικές προσεγγίσεις με σύγχρονη αισθητική και καλλιτεχνική προσέγγιση και σπουδαίους συντελεστές, αποτέλεσαν το φετινό πρόγραμμα του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», το οποίο αγκαλιάστηκε με θέρμη από Κύπριους και ξένους θεατές, ένα θεατρόφιλο κοινό που γέμισε ασφυκτικά τους τρεις θεατρικούς χώρους σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο.

Οι διοργανωτές, στοχεύοντας στην αναβάθμιση του Φεστιβάλ, και αφουγκραζόμενοι τα αισιόδοξα μηνύματα των τελευταίων χρόνων, έδωσαν προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας των παραστάσεων και προσέφεραν και φέτος στο κοινό, ποιοτικές παραστάσεις, σε χαμηλές τιμές εισιτηρίου. Παρά τη μείωση στον αριθμό των παραγωγών στο φετινό πρόγραμμα (4 παραγωγές έναντι 5 και 6 παραγωγών στις διοργανώσεις του 2014 έως το 2022), η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίστηκε από υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο και ποικιλομορφία και κέρδισε την ευρεία ανταπόκριση του κοινού από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ περιλάμβανε μια εγχώρια παραγωγή, Αντιγόνη του Σοφοκλή, από τους Κύπριους δημιουργούς Κώστα Σιλβέστρο και Σταύρο Σταύρου, καθώς και τρεις παραγωγές Κρατικών Θεάτρων με σημαίνουσα πορεία στη χώρα τους (Τρωάδες του Ευριπίδη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Βάκχες του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο Ουγγαρίας, Ιππόλυτος του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας).

Η διαχρονική επιθυμία για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση του κυπριακού κοινού, αλλά και των ξένων επισκεπτών στις παραστάσεις, καθώς και της παροχής ευκαιριών πρόσβασης σε ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο και ποιοτικό πολιτιστικό προϊόν, φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό και φέτος. Συγκεκριμένα, συνολικά 10.419 θεατές παρακολούθησαν τη φετινή διοργάνωση καταγράφοντας ρεκόρ προσέλευσης θεατών στην 27χρονη πορεία του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ, που έχει γίνει πλέον θεσμός στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κύπρου τη θερινή περίοδο, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Υφυπουργείου Πολιτισμού, του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Υφυπουργείου Τουρισμού, μιας συνέργειας η οποία εξελίσσεται, αναπτύσσεται, ανανεώνεται και κυρίως εναρμονίζεται με τα νέα δεδομένα που προστάζει η σύγχρονη εποχή. Παρόλη την επιτυχία και καθιέρωση του θεσμού, οι διοργανωτές δεν εφησυχάζουν και στοχεύουν στην ενίσχυση του Φεστιβάλ ώστε να βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο, καθώς ο σημαντικός αυτός θεσμός φέρει όλες τις προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνση του πολιτιστικού και κοινωνικού αποτυπώματός του, ως ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, οι διοργανωτές έχουν ξεκινήσει ήδη τις απαραίτητες διεργασίες για την επόμενη διοργάνωση του 2024.

Το Φεστιβάλ, την τελευταία δεκαετία, αναπτύχθηκε σε διάφορους τομείς, εκσυγχρονίστηκε, διεύρυνε την καλλιτεχνική οπτική του, προσεγγίζοντας έτσι όλες τις κατηγορίες του κοινού και προσελκύοντας στα θέατρα ένα καινούργιο κοινό από ντόπιους και ξένους θεατές. Σημαντικό σημείο αναφοράς είναι η συνεχής αύξηση των εισιτηρίων την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία καταγράφονται αξιόλογα ποσοστά αύξησης. Η φετινή διοργάνωση κατάγραψε 178,47% αύξηση των εισιτηρίων σε σχέση με το Φεστιβάλ του 2013. Παράλληλα η προσέλευση στο Φεστιβάλ ενός νέου κοινού, με μέσο όρο ηλικίας 25-35, το οποίο κατακλύζει το θέατρο, δίνει το μήνυμα ότι το Φεστιβάλ προσφέρεται ως ένα άλλο πεδίο ψυχαγωγίας που μπορεί και πρέπει να την αφορά τη νέα γενιά.

Το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» εξελίσσεται ως μια γιορτή για τη σημασία της επίδρασης του πολιτισμού και των τεχνών στην καθημερινότητά μας, καθώς και της ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού.

Οι διοργανωτές εκφράζουν θερμές ευχαριστίες προς τους χορηγούς και υποστηρικτές του Φεστιβάλ, τους συντελεστές των παραγωγών που συμμετείχαν, και προς τα μέλη των ομάδων του Φεστιβάλ που εργάστηκαν άοκνα για να φέρουν εις πέρας μία ακόμα πολυεπίπεδη, πολυσύνθετη και επιτυχή διοργάνωση. Το μεγαλύτερο «ευχαριστώ» εκφράζεται προς τους χιλιάδες θεατές, που έμπρακτα στηρίζουν τον θεσμό του Φεστιβάλ με την παρουσία τους στις παραστάσεις του και που -για μια ακόμα χρονιά- αγκάλιασαν με σεβασμό και θέρμη τη διοργάνωση και χάρισαν απλόχερα το χειροκρότημά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Θέατρο  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι δοκιμές της παραγωγής της Σκηνής 018 του ΘΟΚ με το υπέροχο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ
Πρόγραμμα Φιλοξενιών στη Στέγη Χορού Λευκωσίας για socially engaged projects
Kathimerini.com.cy
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ